Głośniki- problem z działaniem/podłączeniem.
Witam.
Na wstepie- wesolych swiat.
Wybaczcie, ze tak zaczne, ale zaraz mnie cos trafi... sprezentowalem sobie dzisiaj glosniki- Genius 5.1 6000. wygladaja bardzo fajnie, podobno niezle brzmia... wlasnie- podobno.
wypakowalem, podlaczylem wszystkie do subwoofera [tak, czarny do czarnego, czerwono-czarny do czerwonego od kazdego glosnika do subwoofera]. nastepnie wzialem jacki, ktore z dwoch stron sa podzielone na czerwone i biale wejscia. z jednej strony podlaczylem do subwoofera [tak, czytalem WOOFER do SUB, CEN do CEN, FRONT-L do FRONT-L, itd.], natomiast druga strone zapelnilem jackami, ktore schodzily sie w jeden kabelek- zielony, pomaranczowy i czarny.
myslac, ze juz wszystko bedzie cacy, podlaczylem wszystkie kable do woofera i kompa. karte dzwiekowa mam zintegrowana, wiec podlaczylem zielony do zielonego, ale pozniej mam wejscia niebieskie i czerwone. podlaczalem na przemian kable, ale zadna kombinacja nie daje mi dzialania 6 glosnikow. ba, zadna nie daje mi wiecej niz czterech, z czego tylko 2 sa 'na swoim miejscu'.
uzywam Asus Menedżer Realtek HD Audio. komp jest nowy, sprzed miesiaca. uzywam Windowsa 7.
czy ktos moglby mi pomoc? bede szalenie wdzieczny. udziele wszelkich potrzebnych do rozwiklania zagadki informacji.
ach, ostatnia rzecz- tak, wybralem 5.1 i w windowsie i w menedżerze.
pozdrawiam.
Po pierwsze to zachowaj spokój. Nerwy tylko uniemożliwiają Ci trzeźwe myślenie.
Po drugie to zdajesz sobie sprawę, że źródła dźwięku nagrane w stereo będzie korzystać tylko z dwóch głośników. Aby wszystkie głośniki Ci grały potrzebujesz muzyki w formacie 5.1?
(to powyżej to poważne pytanie, nie mam na celu Ci ubliżać - wynika ono z tego, że duża część ludzi podłącza 5.1 do kompa i się dziwi czemu muzyka z winampa gra na dwóch).
Oczywiście można to jakoś wymusić - jakieś kombinacje w ustawieniach ale generalnie to się mija z celem
wiesz, mialem sobie 'zrobic dobrze' testujac glosniki, a tymczasem od 3 godzin probuje je poprawnie odpalic.
powiedzmy, ze cos mi sie udalo- nie graja 2 glosniki- przedni lewy i centralny. reszta gra, tak jak nalezy.
centralny nie zadzialal nawet raz przy wszelakich kombinacjach, a kabel sprawdzilem 3 razy.
tak, wiem, ze sa nagrania stereo przewaznie, ale jak juz wspomnialem, nawet przedni lewy mi nie dziala, wiec nadal cos niebardzo.. ;/
jakies mozliwe rozwiazania?
przeinstalowalem stery na te z listopada, ale nadal to, co pisalem wyzej.
dzieki za odzew!
moze to nie bedzie nader inteligentne, ale... wlozylem za gleboko kabelek do glosnikow obu- centralny i przod lewy. 1szy raz sie z czyms takims spotykam, ale czlowiek bedzie madrzejszy. wszystko juz cacy.
ale swoja droga, musialem tez z tylu pozmieniac kolory/kable ze soba, zeby wszystko gralo na swoim miejscu.
pozdrawiam!