Kupiłem Genius'y SP-HF1800A i wszystko ładnie pięknie tylko denerwuje mnie jedna rzecz - bass niemiłosiernie dudni, co bym nie ustawiał na suwakach miksera (karta integra, płyta asus p5q) to i tak nic to nie daje, w winampie to samo - co bym nie zmieniał dudni aż głowa boli mimo, że bass na głośnikach na minimum. Ktoś może zna jakiś dobry program którym jednak da się coś zrobić z tym chuczeniem?
Jeśli w innych głośnikach przy tym samym sygnale tego nie ma to najwyraźniej taka jest charakterystyka tych głośników - są skopane.
Jezeli potencjometrem od basu nie mozesz nic skorygowac - byc moze glosniki sa uszkodzone lub tak ich dupna charakterystyka. Jedyna opcja jest podlaczyc jakies inne glosniki i posluchac ich na tej konkretnej karcie - tylko tak zweryfikujesz jednoznacznie po ktorej stronie tkwi problem. Swoja droga - czy sluchales jak graja Twoje glosniki przed zakupem - czy kupiles w ciemno?
Te głośniki mają z tyłu otwory bass reflex. Ustaw je w odpowiedniej odległości od ściany (min 25cm), lub je zatkaj.
graf_0 ---> ciężko mi porównać bo miałem gówienka za 20zł więc tam o bassie czy czym kolwiek nie było mowy.
PanSmok---> kolega mi je polecił i naczytałem się na forach, że są OK. Fakt faktem, ze zanim zamówiłem ich nie słyszałem
PrzemoDZ---> Odsuwałem i na niewiele to się zdało :/ A co do zatkania tego bass reflex... Nic się nie stanie jak np. zakleje szczelnie taśma? ;] jak zastawiłem to dłonią to moze faktycznie mniej dudniło ;]
maciek 01 ---> wszystko podłączone jest jak trzeba, a szkoda bo byłoby to proste rozwiązanie problemu...
Stachu - lepiej niż taśmą, byłoby wypełnić ten otwór kawałkiem gąbki.
Głośnikowi to nie zaszkodzi, a bas znacznie osłabnie.