Gimp - rozmazywanie
Mam problem z jedną z opcji a właściwie nie wiem jak ją znaleźć. Chodzi mi o opcję: Dajmy że jest postać. Normalna wszędzie zwykły kolor. A ja chce zrobić tak żeby ta postać głowę miała normalną tak jak klatkę i brzuch a nogi zaczęły tracić kolor coraz więcej aż w końcu w kolanach zniknęły. Próbowałem wszystkiego i nie mogę tego znaleźć.
Pokombinuj z dodaniem maski warstwy i nakładaniem gradientu czarny-biały w miejscu, gdzie mają zanikać nogi. Jak rysunek ma tło, to trzeba będzie jakoś zaznaczyć obszar, który ma zanikać.
Tak jak w [2] . Zaznacz obszar który chcesz poddać modyfikacji a później po baw się kolorami to chyba będzie opcja odcień i nasycenia.
PS. Ja się podpinam co do gimp'a to da się w nim zmienić rozdzielczość animacji gif?
Tak. Wystarczy wczytać animację i potem Obraz -> Skaluj obraz...
Ale trzeba się liczyć z ewentualną utratą jakości gdy powiększamy lub skalujemy niesymetrycznie.
Jeszcze jedno pytanie: Kiedyś robiłem w szkole tak że zaznaczyłem warstwę a później coś nacisnąłem i jak wybrałem dajmy biały kolor to ten program automatycznie dodawał kanał alfa temu kolorowi. Dzięki temu oszczędziłem sobie bawienia się gumką i niepotrzebnych uszkodzeń warstwy. Jak to zrobić bo już zapomniałem co to za opcja?
Mały up.
Może to było coś z zaznaczaniem wg koloru (ikona z trzema czerwonymi kolorowymi kwadracikami z ręką w przyborniku, albo Shift+O)?
Ta opcja zaznacza obszar wypełniony klikniętym kolorem (lub zbliżonymi, w zależności od progu) i potem można go wyczyścić, zamienić w alfę, itd.