GIERCOWNIK # 626 - Metal eden
Polski FPS twórców gry Ruiner (studia Reikon Games). W Metal Eden wcielamy się w androidkę, która trafia na „techno-planetę” Möbius, gdzie biega po ścianach i korzysta z linki z hakiem, eliminując hordy przeciwników i wyrywając zasilające ich rdzenie.
Audycje znajdziemy pod adresem : http://prk24.pl/player-rk
Metal Eden>https://www.gry-online.pl/gry/metal-eden/z15fae
O nagrodach dowiemy się na stronie jak się pojawią :).
http://www.prk24.pl/27517412/giercownik
Poprzedni wątek jest tu ->https://www.gry-online.pl/forum/giercownik-625-echoes-of-the-end/zcfff253
Giercownik to cykliczny wątek niejedynej audycji radiowej o grach w Polsce ;)
Możesz jej słuchać w każdy piątek ok. 17.30. tu - >
http://www.radio.koszalin.pl/pl/page/dod/sluchaj-online.html
czyli na antenie Polskiego Radia Koszalin.
Nagroda główna w naszym konkursie, to z reguły gra-bohaterka wątku !
Wygrywa ją osoba, która udzieli poprawnej odpowiedzi na pytanie konkursowe i trafi swym mailem w odpowiednie miejsce.
Wiadomości (email-e) z odpowiedziami wysyłamy do godziny 10:00 następnego dnia (najczęściej sobota).
Po wrzuceniu listy waszych prac .zaczyna się głosowanie które kończy się w środę o 13.Po tym czasie zostaje wyłoniony zwycięzca .
Nagrody dodatkowe (jeżeli są), to najczęściej przeróżne gadżety !
Wędrują one do osoby, która najlepiej (IMO) wywiąże się z zadania specjalnego postawionego w wątku,
lub pierwsza odpowie w wątku na pytanie w KGB czyli Konkursie Gola Błyskawicznym.
Odpowiedź do konkursu głównego powinieneś wysłać tu - > [email protected]
W mailu (jednym dla jednego miejsca zamieszkania) wpisz Imię, Nazwisko i adres.
Maile niepełne nie będą uczestniczyć w konkursie. Możesz też wpisać Nick z GOL-a. Jeśli takowy posiadasz oczywiście ;)
Zapraszam do głosowania :
1. Jedną z moich ulubionych gier jest Frostpunk. Uwielbiam, że łączy w
sobie strategię, zarządzanie i trudne wybory moralne. Budowanie miasta
w ekstremalnych warunkach daje poczucie ogromnej
odpowiedzialności.Czasami decyzje, które trzeba podjąć, naprawdę łamią
serce.-mozna wysłąc dzieci do kopalni albo moga umrzec z głodu Grafika
i muzyka świetnie budują atmosferę mroźnego świata To gra, która
pokazuje, jak ciężko przetrwać i jak ważne są kompromisy.Dwójka
niestety już tak dobra moim zdaniem nie była.
2. Moja ulubiona polską grą jest starenka przygodówka point and
click-„Książę i Tchórz”polska gra z lat 90. Uwielbiam jej bajkowy klimat
i pełen humoru scenariusz. Zamiana ciał między złodziejaszkiem a
księciem to świetny pomysł fabularny. Gra potrafi rozbawić, a
jednocześnie zachęca do myślenia przy zagadkach. Dubbing w polskiej
wersji był naprawdę profesjonalny, co wtedy rzadko się zdarzało. To
tytuł, który zapamiętałem na długo.Miał świetnie napisane dialogi, które
często bawiły do łez. Cała oprawa audiowizualna sprawiała, że czuło się
klimat baśniowej opowieści. Zagadki były ciekawie wplecione w fabułę.
Gra była pełna parodii i nawiązań do naszych czasów, które łatwo było
wyłapać. Do dziś uważam ją za perełkę w swej klasie.
3. Chętnie wspominam Layers of Fear od Bloober Team. To gra z gatunku horrorów psychologicznych, która trzyma w napięciu do samego końca.Jest sporo straszaków ,włąściwie gra opiera sie na nich całkowicie,ale to jej urok.
Uwielbiam w niej tajemniczą atmosferę i niepokojące efekty wizualne. Historia malarza, który popada w obłęd, jest mocna i przejmująca. Nie ma tu walki, tylko eksploracja i atmosfera grozy. To gra, która pokazuje, że Polacy potrafią robić naprawdę dobre horrory.Na minus otwieranie szafek i drzwi,po nocach śni mi sie obracanie gałkami by otworzyć coś-to jest prawdziwy HORROR :)
4. Pójdę zombie klasyką czy pierwszy Dying Light Kocham w tej grze mechanikę parkouru, która daje ogromną swobodę poruszania się po mieście. Walka z zombie jest dynamiczna i ekscytująca, a nocne wyprawy potrafią naprawdę przestraszyć. Fabularnie może nie jest to dzieło sztuki, ale klimat survivalu został oddany świetnie.I musyka to mistrzostwo świata,mam dzwonek w telefonie z głównego motywu :). To produkcja, która wciągnęła mnie na wiele godzin.
5. Zdecydowanie wybieram Cyberpunka 2077.
Choć start gry był trudny, to po aktualizacjach stała się naprawdę dopracowana. Uwielbiam futurystyczny klimat Night City i poczucie wolności w eksploracji. Postacie poboczne, jak Panam czy Judy, zostały napisane tak, że łatwo je polubić. Do tego świetna ścieżka dźwiękowa sprawia, że czuję się częścią świata.Bronie ,świat i postać Silverhanda to jest to co przykuło mnie na prawie 200 godzin(z dodatkiem) To gra, do której lubię wracać i odkrywać kolejne historie,a jest co odkrywać...
6. Moją ulubioną grą, która powstała w polskim studiu, jest Wiedźmin 3: Dziki Gon od CD Projekt RED. Podoba mi się w niej niesamowity klimat, ogromny świat i genialnie napisane dialogi. Postać Geralta jest charyzmatyczna i trudna do zapomnienia. Questy poboczne są tak dobrze zrobione, że czasem ciekawsze od głównej fabuły. Muzyka dodaje magii każdej chwili. To dla mnie arcydzieło, które pokazuje, jak daleko polska branża gier zaszła.
7. Bez zawachania GORKY 17 ,przegenialny turowy rpg od techlandu z tego
co pamietam.
Mamy 3 osobowy team którym przemierzamy opuszczone(niekoniecznie) miasto .
Jak to w takich grach bywa atakuja nas zmutowane stwory,poczatkowo
podobne do obcych z filmu-Camerona.
Do tego dochodzą przeswietnei zrobieni bossowie,którzy co chwile
zaskakuja nas czyms innym.
Wachlarz uzbrojenia tez robi wrazenie,od granatów,po rakiety i bron
białą kończąć.
Do tego klimat w którym anwet małe dzieci nie sa tym czym powinny.
Polecam
trójeczka z mojej strony,druga cześć juz nie była taka straszna,ale nadal jakis poziom trzymaal
Myślałem ,że każdy odpowie jednogłośnie-WIEŚIEK a tu jeden głos tylko,wiec 6 z mojej strony
Gorky był pełnikiem w ksgry-mam płytę do dzisiaj ,napędu już nie ,ale pamiątka pozostała -7
Jedyna przygodówka z naszego cudownego kraju w jaką miałem okazje pograć -2
No to chyba ... siódemka ;))
Jutro ... hmmm może być trudno
Raczej nic nie wymyślę. Trudny czas nadchodzi ;)
Nowy świeży pełen samurajów- https://www.gry-online.pl/forum/giercownik-627-ghost-of-yotei/z71009eec