Witam. Obecnie posiadam konto w pko, gdzie miesięczna opłata wynosi 6.90zł. Sporo, ale jakoś to potrafiłem przełknąć. Jednak od jakiegoś miesiąca zaczęło mi pobierać z tytułu obciążenia dodatkowe 2.90zł. Nie zamierzam płacić 10zł. za utrzymanie konta, dlatego chciałem się was doradzić, jaki bank polecacie?
Ewentualnie, czy ktoś wie skąd się owe obciążenie wzięło? Chyba się muszę przejść do banku, ale wpierw chciałem się nieco zorientować w temacie.
Obciążenie wzięło się z braku wyrobienia wymaganego obrotu kartą. Wybór się kończy na jednym albo dwóch. :) Moja standardowa tabelka, na pewno znajdziesz coś dla siebie:
Jest to przegląd wszystkich banków dostępnych w Polsce. Wybierałem najkorzystniejsze moim zdaniem oferty kont z danego banku, gdyż część ma po kilka dostępnych. To co jest przed plusem to opłata po spełnieniu warunków podanych w ostatniej kolumnie. W przypadku, gdy te warunki nie zostaną spełnione, dochodzi opłata po plusie.
Jeśli chodzi o bankomaty, to patrzyłem głównie na bankomaty Euronetu, gdyż jest ich najwięcej. Znajdują się w strategicznych punktach polskich miast, m.in. w galeriach handlowych.
W kwestii kart - jeśli jest hasło PayPass albo payWave, to zbliżeniówka. Jeśli nie ma, to nie jest.
I jeszcze jedno - jak już coś wybierzesz na podstawie tabeli, to daj znać, bo sporo się pozmieniało w tabeli opłat i wszystko sprawdzimy. Chętnie pomogę. :)
https://docs.google.com/file/d/0BwyuQGReo2qic05GRndHOVYwdnM/edit?usp=sharing
Przepraszam za ewentualne błędy. :)
Sizaulus - Tak, bo w razie problemów mogę udać się do banku i wyjaśnić, tak jak to zrobię teraz w przypadku pko.
Stra - Dzięki wielkie.
Tylko daj znać jak coś wybierzesz to sprawdzę, czy nic się nie zmieniło, bo to się ciągle przekształca. Samemu też oczywiście sprawdź dokładnie, wiadomo, kruczki. :P
No chyba, że jesteś w stanie wyrobić obrót kartą np. na paliwie. :)
mBank (jeśli wyrobisz 100 zł/mc kartą konto jest zupełnie darmowe) lub Alior Sync (konto jest darmowe bez żadnych warunków).
Myślę nad WBK, bo dwie osoby mi polecają i patrząc na tabelkę Stra, opcja ta wydaje się bardzo rozsądna.
Rzadko, kiedy robię transakcje przez konto. Głównie dostaję wpłaty i natychmiast wypłacam niemal całą kwotę.
W sklepach płacę gotówką. Przez konto zazwyczaj kupuję książki, jeśli nie ma opcji płatności przy odbiorze.
b212 - Preferuję kontakt wzrokowy, a ponadto nie lubię tracić kasy z telefonu na takie sprawy.
...tylko isc z buta i czekac w kolejce?
lojezu...
mbank\alior sync\BGZ
mbank daje/dawal kase za otwarcie u nich konta, bgz daje 50pln przy wplacaniu pensji powyzej 5k (lub proporcjonalnie w dol) i wydawaniu 500PLN karta przy trans. bezgotowkowych
aliorsync stawia warunki - albo stałe wpływy na konto, albo depozyt 10 000. Ma za to najkorzystniejsze oprocentowanie konta oszczędnościowego 3,6% a później 3%.
WBK to jedyny bank bez jakichkolwiek warunków tyle, ż konto oszczędnościowe jest najniżej oprocentowane - zaledwie 1,25% (niżej niż PKO)
Ciekawe warunki ma konto internetowe w GetingBanku - także wymagają deklaracji o stałych dochodach ale honorują deklaracje 0 złotowe.
Ponieważ prowizje w PKO BP od sierpnia nie wynoszą jak pisze autor wątku 6.9 ale 8,9 !!!! ja, także klient tego banku także go opuszczam i wybiorę najprawdopodobniej aliora.
Ja ostatnio zalozulem w BGZ jestem zadowolony.. Pozatym można na tym zarobić ok 50zl miesięcznie
raziel88ck -> BZ WBK, po hiszpańsku? :D Mają fajne oferty, spory wybór kont.
Jeśli interesuje cię konto, które jest w tabelce, "zero za zero" - czyli nie dostajesz żadnych bonusów, ale opłaty są żadne (albo znikome), to w przypadku BZ WBK najlepsze będzie Konto Godne Polecenia:
http://www.bzwbk.pl/konta-bankowe/konta-standardowe/konto-godne-polecenia/konto-godne-polecenia-konto-internetowe.html
A tutaj masz całą ofertę kont:
http://www.bzwbk.pl/konta-bankowe/konta-standardowe/konta-standardowe.html
W ING konto mam za free, karte rowniez pod warunkiem ze zaplace nia wiecej niz 200zl na miesiac, przelewy za free, wyplata z kazdego bankomatu za free.
Do 1k wplata w innym banku do ALiora kosztuje 2,5zl. W PKO tyle kosztuje, nie wiem ile w wplatomacie...i chetnie sie dowiem, jesli gratis to dobrze wiedziec.
Obecnie wprowadzony jest limit trzech darmowych wpłat na miesiąc, od czwartej pobierany jest procent.
Swoją drogą nie ma się co czarować - każde darmowe konto stanie się prędzej czy później płatne, taki jest trend ze względu na jakąś tam zapaść innych sektorów. :P