Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Gdzie kupujecie okulary?

19.12.2013 09:31
MrBubble
1
MrBubble
50
Pretorianin

Gdzie kupujecie okulary?

Gdzie kupujecie oprawki?
Muszę teraz zmienić okulary i się zastanawiam, czy postawić na jakieś vision express, czy iść do zwykłego optyka w mieście...

19.12.2013 09:40
Stra Moldas
2
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Łącznie w życiu trzy pary miałem od lokalnego optyka (tego samego) i jedną z Paris Optique. Generalnie różnicy nie widzę, ale tego lokalnego lubię, bo ma szeroki wybór.

19.12.2013 09:57
3
odpowiedz
Macco™
76
Legend

Vision Express od jakichś 13 lat. Ale jeśli zdecydowałbyś się u nich robić to warto poczekać do końca roku. Teraz jeszcze funkcjonuje promocja 3w1, która dla młodych osób jest beznadziejna. No i warto pamiętać, że VE ma wyższe ceny aniżeli małe zakłady optyczne. Plusem jest natomiast możliwość wykonania okularów w ciągu godziny jeżeli Twoja wada nie jest skomplikowana. No i mają niezły wybór opraw markowych.

19.12.2013 10:00
MrBubble
4
odpowiedz
MrBubble
50
Pretorianin

Moja wada niestety jest dość skomplikowana i zawsze wszędzie muszę parę dni czekać... I właśnie to jest główny czynnik, którym chce się sugerować - czas.
Jestem ślepy jak kret, a przez moją nieuwagę pies zniszczył mi okulary, łącznie ze szkłami. Nie mogę sobie pozwolić na brak okularów bo bez nich nic nie widzę, a teraz beznadziejny okres jest, święta...
Jak zamówię nowe, to zrobi mi ktoś te okulary do poniedziałku?
I czy mogą sprawdzić wadę na podstawie tych obecnych, czy muszę się badać od nowa?

19.12.2013 10:14
5
odpowiedz
Macco™
76
Legend

Stwierdzenie ślepy nic mi nie mówi. W VE jeśli nie mają soczewek w zakreise potrzebnym do wykonania okularów to obecnie czekają do 10 dni roboczych ponieważ zmienili dostawcę na Hoye. W praktyce oznacza to, że na pewno okulary byłyby do odbioru dopiero po nowym roku.
Odnośnie robienia nowych na podstawie starych to zależy od wielu czynników. Tzn. zawsze możesz poprosić o wstawienie nowych soczewek na podstawie korekcji w poprzednich okularach, tylko musisz podpisać, że to na Twoje wyraźne życzenie. W praktyce, lepiej zrobić badanie gdyż przy zakupie kompletnej pary jest ono za złotówkę.
Niestety nie wiem jak to wygląda u innych optyków.
Napisz jeszcze jaką miałeś do tej pory korekcję dobraną.

19.12.2013 23:54
Herr Pietrus
6
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

Jak wada skomplikowana, cylindry ple ple ple to i tak oczekiwania na soczewki się nei przeskoczy. Od ręki to jest to, co najprostsze.

A robiłbym i tak zwyczajnie tam, gdzie mają oprawki, jakie mi pasują, i w miarę rozsądne ceny.
W VE wybór opraw taki sam jak wszędzie... zresztą IMHO mam w mieście lokalny salon z lepszym wyborem.

20.12.2013 00:53
Kameo
7
odpowiedz
Kameo
82
To tylko ja

Ja kupowałem szkła Rodenstock w Perfect Eye w Poznaniu: zamówiłem we wtorek, w czwartek mogłem już odebrać gotowe okulary. Szkła cylindryczne.

A oprawki kupiłem używane na allegro - znalazłem ładne Persole za 150zł, wszystkie wymiary były podane, dokładne zdjęcia, także zamówiłem. Optyk sprawdził i powiedział, że oryginalne.

20.12.2013 01:58
Stra Moldas
😊
8
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Zamiast się zastanawiać, to leć szybko do optyka. Może zdążą. Nadzieja jakaś jest zawsze.

Forum: Gdzie kupujecie okulary?