Witam, kupiłem ostatnio sobie laptopa lenovo y720 o takiej specyfikacji:
GTX 1060 6GB
Intel HD Graphic 630
i5 7300 hq
8gb ram
250 gb ssd
1 tb hd
Mam problem z uzyskaniem płynności w grze. Ogólnie gra chodzi w powyżej 100 fpsach (bez spadków) ale nie odczuwam tej samej płynności jakbym grał na komputerze stacjonarnym, który generuje tyle samo klatek. Nawet jak obniżę ustawienia na najniższe to ten problem jest taki sam. Czuje się jakby gra chodziła na 40-50 fpsach.
Dodam, że gra wygląda płynniej na karcie zintegrowanej Intel HD Graphic 630 ale za to tam są częstsze spadki fps.
Pozdrawiam
Spróbuj włączyć synchronizację pionową. Ograniczy klatki do 60 fps-ów, ale za to powinno być idealnie płynnie. Jeśli nie to kombinowałbym ze sterownikami.
A ja bym spróbował zrobić delikatny undervolting procesora. Sprawdź termin w google, jest mnóstwo poradników jak to bezpiecznie zrobić. Może coś pomoże ;)
Zauważyłem, że podczas grania zegar procesora jest ustawiony na 3,1 Ghz , podczas gdy w spoczynku dochodzi do 3,3-3,5 Ghz. Do tego karta graficzna jest wkorzystywana w 30-40%. Temperatury są niskie. Gdy włączę synch-pionową to wtedy jest wszystko idealnie ale jest straszne opóźnienie myszki, przez co się nie da grać w tak dynamiczną grę.
Laptopy nie sa do gier. W tym tkwi problem.
Różnice w taktowaniu procesora wynikają zapewne z trybu Boost. Jeżeli obciążenie pojawia się na pojedynczym rdzeniu to pracuje on z wyższą częstotliwością niż kiedy obciążone są wszystkie równocześnie. To nie w tym jest problem. Moim zdaniem rzecz jest w braku synchronizacji pomiędzy wyświetlanym obrazem a jego źródłem, czyli kartą graficzną. Monitor pracuje w 60 Hz, klatek jest znacznie więcej i powstaje desynchronizacja. Problem ten rozwiązuje właśnie synchronizacja pionowa. Jeśli masz lagi, to spróbuj wyłączyć ją w grze i wymusić przez ustawienia sterowników graficznych. Jeśli i to nie pomoże, to zostaje jeszcze eksperymentowanie z innymi sterownikami. Możesz też zablokować ilość klatek na sekundę za pomocą jakiegoś programu np. Riva Tuner Statistics Server. Generalnie płynność bez synchronizacji uzyskasz w stałych 30, 60 i 120 fps-ach.
"Laptopy nie sa do gier. W tym tkwi problem."
Oj zdziwił byś się, Wiedzmin 3 na ultra w 60 fps ;)
Problem rozwiązany. Zablokowałem klatki na 60 i jest ok.
Pozdrawiam