Zdecydowałem się zrobić format. Przeniosłem wszelkie dane na dysk zewnętrzny.
Niestety jakoś nie mogę sformatować partycji z systemem. Zawsze robiłem to tak, że w biosie wybierałem priorytet bootowania z CD/DVD napędu i następnie samo zaskakiwała płyta z Windowsem. Tym razem nie poszło tak jak trzeba. Normalnie uruchamia się system...
W momencie włączania laptopa mam również możliwość wejścia do tzw. boot menu, w którym również wybieram napęd DVD i nic z tego, komputer normalnie się uruchamia...
Z tego co się orientuje mam również ukryty dysk z windowsem, ale nie mam pojęcia jak znowu jego uruchomić :). Zdaje się, że nie widziałem w Biosie opcji uruchomienia z ukrytego dysku...
Czy jest jeszcze jakaś inna możliwość sformatowania partycji z windowsem ?
Laptop DELL Vostro 3550.
We wszystkich opcjach napęd jest przed dyskiem?
Pojawia się ekran naciśnięcia przycisku który powoduje rozruch z płyty? Sprawdź czy masz tam ustawiony czas 5 czy 10 sek czy ktoś dał 0.
Ukryty w jakim sensie, ukryta partycja odzyskiwania systemu?
Na płycie oczywiście Windows wypalony w odpowiedni sposób?
Nie wiem co znaczy czy we wszystkich opcjach napęd jest przed dyskiem ? Jest tylko jedna zakładka w biosie dotycząca bootowania i jest 6 pozycji, DVD na pierwszej, dysk na ostatniej.
Nie pojawia się ekran rozruchu z płyty.
Powinna być partycja z systemem, gdyż komputer był kupiony z nim.
Z wypaleniem windowsa na płycie w odpowiedni sposób może być problem. Ściągnąłem rok temu na politechnice windowsa orginalnego, a dzisiaj wypaliłem na płytę. Pewnie coś nie tak zrobiłem :).
Nie wiem jak wygląda ten bios ale gdzie tylko się da ma być napęd cd/dvd na #1. Tak jak pisałem- jak jest opcja ustawienia czasu wyświetlania komunikatu o rozruchu- wejdź i sprawdź na ile sek jest teraz.
Płyta- Windows wypalony z obrazu, nagrany w inny sposób? Jak w pierwszy sposób to wszystko powinno być raczej ok.
W Windzie po włożeniu powinno się uruchomić okienko instalatora Windows jako autostart.
Nie był to obraz płyty tylko pliki instalacyjne, które skopiowałem na płytę i następnie nagrałem za pomocą exploatora windows...
Nie był to obraz płyty tylko pliki instalacyjne, które skopiowałem na płytę i następnie nagrałem za pomocą exploatora windows...
I tu tkwi problem :] Najprosciej byloby wypalic system z tej partycji, musisz poszukac takiej opcji w menu start (zazwyczaj tam jest cos takiego). Albo...
Sciagnij sobie jakas bootowalna wersje systemu ktory posiadasz (najlepiej bez zadnych witamin i innych syfow i koniecznie do tej wersji systemu jaki masz). Zainstaluj z niej system i wpisz klucz produktu ktory masz zapewne na naklejce pod laptopem.
Jaki to windows? Jak 8 to możesz sformatować z poziomu komputera. Jest możliwość odświeżenia z zachowaniem plików i ustawień lub czystej instalacji. Nie trzeba mieć płyty z windowsem.