Federer VS Janowicz ATP Rome 2013 Ćwierćfinał JUTRO!!!
Jutro czeka nas wielki mecz. Czyniący coraz większe postępy Polski tenisista Jerzy Janowicz zmierzy się z numerem 3 światowego rankingu Rogerem Federerem. Obaj tenisiści zakończyli dzisiaj swoją rywalizację w trzeciej rundzie. Janowicz pokonał 9 w rankingu Richarda Gasqueta po trzech zaciętych setach. Federer miał zdecydowanie łatwiejszą przeprawę i pokonał rodaka Gasqueta, francuza Gillesa Simona po dwóch grach. Będzie to ogromne wydarzenie jeśli chodzi o Polski tenis. Sam mecz z największym tenisistą w historii przyniesie Janowiczowi duży rozgłos, nie mówiąc już o ewentualnej wygranej, chociaż na pewno nie będzie łatwo. Transmisja jutro po południu na Polsat Sport Extra, chociaż jest duża szansa, że przeniosą ją na zwykły Polsat Sport (na co mam ogromną nadzieję) tak jak w przypadku dzisiejszego spotkania Janowicza z Gasquetem. Typujcie swojego zwycięzcę. Ja wolę pozostać bezstronny ;).
Ja stawiam na Federera. Mimo ze Janowicz nagle zablysnal na jakims ubieglorocznym turnieju, to potem nie przejawial jakiejs wysokiej formy. Co do Federera, to zawsze wydawal mi sie najlepszy i zawsze na niego stawialem, wiec i teraz nie wychodze z tego zalozenia.
Widziałem wszystkie mecze Janowicza i Federera w tym turnieju. Jeżeli Roger utrzyma dyspozycję - nie da Jerzemu żadnych szans. Widać, że król jest w wysokiej formie, bardzo żwawo porusza się po korcie. Poza tym pasują mu przeciwnicy grający w stylu naszego tenisisty. Większe problemy powinien mu sprawić dopiero pojedynek w finale, w którym najprawdopodobniej zmierzy się z Rafą albo Djokoviciem. Wiadomo, że to sport i wszystko się może zdarzyć - jak np. zupełnie zagadkowa dla mnie porażka Federera z Nishikorim w Madrycie. Jednak raczej nie tym razem.
To już potwierdzone. Transmisja od 21 na zwykłym Polsat Sport.
[9]
Początkowo transmisja miała być na Polsat Sport Extra, ale ostatecznie zdecydowali się przenieść ją na zwykły.
To już potwierdzone. Transmisja od 21 na zwykłym Polsat Sport.
Dzieki mistrzu za potwierdzenie, myslalem ze bedzie na tvn turbo.
To fajnie, że będzie na Polsat Sport, spokojnie sobie w TV obejrzę.
A co do meczu... to Janowicz ma dobry serwis i forehand, inne rzeczy tak średnio. A jak gra teraz Federer to nie wiem, po wynikach wygląda, że jest w formie.
Wiadomo, że będę kibicował Jerzykowi.
Janowicz
Nie oglądam od dawna męskiego tenisa ale w ciemno stawiam, że wygra Federer w dwóch setach.
Pewnie Federer wygra ale nie mam nic przeciwko temu, żeby Janowicz sprawił niespodziankę .. ; )
No Rachel nie ma szans. Z Federrer'em hmm.
Powinna byc niezla gra. Zobaczymy na co stac Polaka Kozaka z Masterem.
Macie jakis stream? Janowicza. Bo ja tylko do Azarenki vs. Stosur. ?
ed: Dzieki za info All.
22:35 No juz graja... Thumbs up :P
Mecz Janowicza będzie transmitowany dopiero po zakończeniu spotkania Azarenki ze Stosur.
To co oni wcześniej o tym meczu nie wiedzieli. na wszystkich polsatach leci co innego niż pisze w info dobrze że przynajmniej dali znac na pasku.
Z tego co mi wiadomo mecze Djokovic'a i Berdycha oraz Nadala i Ferrera były rozgrywane w 3 setach i trwały nieco dłużej. W obecnie rozgrywanym meczu pomiędzy Azarenką i Stosur panie także dotarły do trzeciego seta. Decyzja Sharapovej o zrezygnowaniu z dalszych rozgrywek również miała na to swój wpływ.
Patrze na ten mecz jednym okiem i Janowicz to chyba żadnej wymiany nie wygrał do tej pory. Wszystkie punkty zdobywa dzięki serwisowi.
Janowicz zyskał cenną lekcję od samego mistrza. Miał swoją szansę, ale jej nie wykorzystał. Statystyki mówią same za siebie. Zaledwie 5 asów ze strony Jerzego i 11 Federera. Serwis miał być najmocniejszą bronią Jerzyka w tym meczu, ale w tych najważniejszych momentach nie funkcjonował. Mimo wszystko Polak zaprezentował się całkiem nieźle i wyniesie z tego meczu same cenne rady, który być może w przyszłości zaowocują. Musi popracować przede wszystkim nad opanowaniem, ale mając po drugiej stronie siatki samego Federera ciężko zachować spokój. Roger śmiałym krokiem zmierza do finału tego turnieju i kto wie? Być może w końcu przełamie tę odwieczną klątwę i po raz pierwszy w karierze wygra na korcie w Rzymie. Mam nadzieję, że tak właśnie będzie. Go Roger :).
Bardzo dobry mecz Janowicza, szkoda troszkę tych niewymuszonych błędów i końcówki drugiego seta, ale cóż nauka nie idzie w las tylko w nas ;)
Decyzja Sharapovej o zrezygnowaniu z dalszych rozgrywek również miała na to swój wpływ.
Freeman992 A cos wiecej wiesz o tej kwestii? Ciekawi mnie to. :)
spoiler start
Zabraklo fioletowych tamponow?
spoiler stop
Freeman992-->nie do końca się z tobą zgodzę - Janowicz miał niewiele asów, ale jak do tego doliczyć wygrywające serwisy, to to zagranie przyniosło mu wiele punktów.
Janowicz poległ psychicznie - podpalał się w decydujących momentach i wybierał dziwne zagrania. A Federer z minuty na minutę lepiej go czytał. Nie spinał się też, a przyciskał tylko w decydujących momentach. Wynik niby pokazuje zażartą grę, ale Federer cały czas kontrolował mecz - mam wrażenie, że nawet kiedy musiał odrabiać przełamanie - ot, taki mały wypadek przy pracy.