[Faza pucharowa 1/16] Francja - Szwecja - 23:00. Kto faworytem?
Faza pucharowa się zaczyna – 1/16 finału! Nowy format oznacza absolutną jazdę bez trzymanki. Jeden słabszy kwadrans, jedna czerwona kartka i wracasz do domu. Brak marginesu na błąd!
Które pary zapowiadają się na największą bitwę? Czy zobaczymy upadek giganta już w pierwszej rund
[RPA — Kanada]
Pierwszy mecz 1/16. RPA to niespodzianka ale Kanada to gospodarz i na nich stawiam.
Australia - Irak, jak dla mnie jeden z najtrudniejszych - póki co - meczów do obstawienia w 1/16
Jak tak patrzę na drabinki które się ułożyły, to w tej co jest Argentyna to wydaje sie dużo łatwiejsza. Mają tam Brazylię i Anglię, a w drugiej będę większa rzeźnia. Widziałem nawet zestawienia,że Ronaldo z Messim mogą się spotkać w finale, ale to raczej prawie niemożliwe.
Chyba jeden gospodarzy turnieju bo przewaga boiska, umiejetnosci obu drużyn na podobnym
poziomie
[RPA — Kanada]
Myślałem, że będzie można typować remisy w regulaminowym czasie...
[RPA — Kanada]
Myślę że będzie remis, ale że względu na sentyment postawiłem na Kanadę.
Nawet fajne te mistrzostwa, część bobasów co prawda zagrało istną tragedię, zwłaszcza w obronie co widać po ilości goli (Irak, Tunezja), ale są też egzotyki, które bezczelnie wykorzystały to rozszerzenie mundialu i pokazały faworytom, że oni też potrafią w piłkę grać (w końcu Afryka nie zawiodła, zazwyczaj to oni nie wychodzili z grup). Aczkolwiek co ciekawe, to stosunkowo mało było jednak niespodzianek, z tych lepszych drużyn głównie Urugwaj nie dał rady, a tak faworyci powychodzili z pierwszych miejsc, chociaż margines błędu teraz jest dużo większy.
Ale do czego zmierzam, mogliby jednak odpuścić tą 1/16 finału i przejść od razu do 1/8. Wiem, że byłoby to mniej sprawiedliwe, ale po tylu meczach obejrzałoby się w końcu jakieś spotkanie na szczycie typu Niemcy - Francja, a tak nadal musimy się rozkoszować meczami faworytów ze słabszymi (Argentyna - Wyspy Przylądka, chyba moja ulubiona para). Okej, mamy Holandię z Marokiem i Chorwację z Portugalią, problem w tym, że akurat będą grali późno w nocy. Nawet trochę szkoda, że mieli takiego pecha i ktoś z nich będzie musiał się pożegnać z turniejem, ale niestety drabinka z wliczonymi trzecimi miejscami nawet dla samych organizatorów turniejów pewnie jest trudna do wytłumaczenia.
Super mecz. Nie zapomnę go nigdy. Co ta Kanada gra. Boją się RPA...W dalszym ciągu, twierdzę że RPA do tej pory nie zagrał nic. Nic z Meksykiem, karny z słabymi Czechami którzy sie cofnęli, i wygrana z słabą Koreą. Kanada grała ładnie, i nagle nic nie grają...co ja w ogóle oglądam ;D
Sie skończy 1;0 dla RPA . Nie ogarniam czemu Kanada nie chce grać tego co potrafi. Przecież widzę że mają masę miejsca na szybszą grę, a ci próbują nie wiadomo co robić. Fakt że powinni wygrywać już dawno, bo okazje mieli. BTW Jak to jest, że laga na Lewego nie działa, a wszyscy którzy robią długie piłki, potrafią to wykorzystać ;D
Mecz dla koneserów. Z jednej strony poszerzenie do 48 drużyn zrobiło parę fajnych meczy, emocji, niespodzianek, ale z drugiej strony, potem mamy takie gówniane mecze. Ha już miałem pisać, że żałuję kibiców którzy musieliby oglądać jeszcze 30 minut tego"Widowiska" i cyk gol ;D
No i jednak udało się to wymęczyć Kanadzie, ale raczej dalej już im się nie uda przejść.
No nie udało się, zaryzykowałem i postawiłem na RPA, ale mecz na tak śmiesznym poziomie mógł pójść w sumie w dwie strony. Z 52, na 166 zleciałem, ale ryzyko dalej będzie, bo na Japonię jutro postawiłem.
[Brazylia — Japonia]
Japonia nie przekonuje - remis z przeciętną Szwecją i wygrana z dramatyczną Tunezją. Wprawdzie ubiegłoroczny sparing wygrała Japonia, ale wcześniejsza historia spotkań jasno wskazuje, kto jest faworytem tego spotkania...
[Niemcy — Paragwaj]
Paragwaj wyszedł z grupy strzelając dwa gole w trzech meczach... Zdominowali ich Turcy, Australijczycy i Amerykanie. Wyczuwam pogrom - chyba, że Niemcy będą się oszczędzać ;)
Uwielbiam Japonię, ale na Brazylię im braknie. Moim zdaniem Kanarki wpakują co najmniej trzy gole.
Via Tenor
Ale brama dla Japonii...
Najs... ale tak bezradnej Brazylii to bym się w życiu nie spodziewał. Oby Japonia ich rozwaliła.
Czułem, że Japonia to wygra. Dzisiaj pewnie znowu Brazylia będzie wyć. Zamiast grać to będą picyć po meczu.
No to sobie pooglądałem mecz. Idzie na mnie niespodziewana burza. Jeszcze 3 godziny temu modele nic nie pokazywały, a teraz idzie grubo.
Już 3;1 mogło być. Japonia zawodzi:( Japonia chyba nigdy nie będzie taką reprezentacją z samej czołówki. A Brazylia nawet słabsza, ma więcej jakość i indywidualności. Jak tutaj Brazylia przejdzie, to kusi jednak Maroko obstawić.
Po tym meczu wiem jedno Brazylia NIE wygra tego Mundialu.
No i niestety. Po zabawie ;D Nie wiem kusi mnie dać na Maroko. Ale pewnie nie dadzą rady, i już 9 pkt straty będzie.
W tym pełnym słońcu na tym stadionie, to Niemcy mogą to przegrać.
No tak, i akurat tutaj będzie niespodzianka XD Obrona Niemiecka to kryminał przy tej akcji.
Koło 30-35 minuty chciałem napisać, że Paragwaj gra DRAMATYCZNIE, ale czuję, że się coś odwali. No i się odwaliło.
55 podań, skuteczność podań rzędu 59%, 21% posiadania piłki - i prowadzenie 1:0. Szykuje się, przynajmniej dla mnie, największa niespodzianka w turnieju dotychczas... chociaż nie chce mi się wierzyć, że Niemcy tego nie wyciągną.
[Holandia — Maroko]
Cholernie trudny mecz do zatypowania. Ale powiem Wam tak - obie drużyny spotkały się dotychczas trzy razy. Wyniki tych meczów to 1:2, 1:2 i 1:2...
PS. Brobbey, wierzę w Ciebie.
Ogólnie kiedyś znałem każdego zawodnika z Niemiec. Od kiedy ta reprezentacja upadła, to nie znam prawie nikogo. Znam Kimmicha, Musiały, Neur ale to nie dziwne bo stary ;D Znam Rudigera, Goretzka i Woltemade z nowszych. Reszty totalnie nie znam ,
Jest kilku noname dla mnie, ale Wirtz, Sane, Havertz to powszechnie znane nazwska 😉
No w tym meczu dogrywki to się nie spodziewałem. Co za padaka Niemców. Ile to już lat. Bez jakiejś fajnej szybkości, jakichś schematów, technicznie też nie porywają. Myślałem że najgorsze Niemcy już były, a tutaj pokazują że może być jeszcze gorzej ;D Dziwnym trafem przestali jakoś grać po kryzysie migracyjnym ;D 2016 ostatni naprawdę dobry występ, i to euro więc dużo łatwiej. W 2024 też myślałem że wrócili, niby doszli do ćwierćfinału, ale znowu to tylko euro i grali u siebie. Ale była mała nadzieja.
Oczywiście Niemcy odpadają po karnych xD Jakie te MS są durne. Taki Paragwaj w 1/8 nie grając nic ciekawego. I oczywiście to w tym meczu musiała być sensacja :D A człowiek stawia tak to nie wchodzi. CHore to jest.
Najgorsze jest to, że znowu trzeba będzie oglądać mecz z udziałem Paragwaju... Ja wiem, że wygrali. Ja wiem, że awansowali. Wiem, że Niemcy kija grali. Ale znowu obejrzymy za niedługo mecz z drużyną, która nie potrafi i nie chce grać w piłkę.
Niemcy do domu. Super. Maroko też fajnie że awansowało.
Czułem, że Holandia nie dowiezie, ale jednak zaryzykowałem i na nich postawiłem. Ale ja nie o tym...
Ja o statystykach meczowych. Holandia 30% posiadania piłki, 2:5 w celnych strzałach, 6:11 ogólnie (wszystko na korzyść Marokańczyków). Do tego 293 podania Holendrów przy skuteczności 79% i aż 800 Maroka przy 91% skuteczności. To są KATASTROFALNE statystyki Holendrów...
[WKS — Norwegia]
Nie wierzyłem w Norwegów w meczu z Senegalem... i nie wierzę też tym razem. Ale na nich postawię, bo skoro pokonali ekipę z Afryki raz, to jest spora szansa, że uda się po raz drugi - mają doświadczenie ;)
[Francja — Szwecja]
O, słoneczko przygrzało i prawie 2% osób postawiło na Szwedów :P Nie lubię Francuzów, ale mam nadzieję, że łatwo to wygrają i odpalą w następnym meczu ten dramatyczny Paragwaj...
[Meksyk — Ekwador]
Meksyk jeszcze nie stracił w turnieju gola, z kolei Ekwador ma problem z ich zdobywaniem. Faworyt jest jeden... choć trzeba przyznać, że rywali w grupie to Meksyk zbyt mocnych nie miał. Ekwador wydaje się być nieco mocniejszy, ale czy to starczy żeby wygrać? Wątpię... chyba że po karnych ;)
Wiedziałem że Holandia to przesra. I nie zmieniłem. a bo po co...pieprzone życie przegrywa
Jutro Anglia - DR Konga
dziś 2. rocznica tej bramki: https://www.youtube.com/watch?v=3-UKTN_E7oc
czy jutro będzie powtórka? 😉
Wątpię czy jakikolwiek mecz w 1/16 będzie taki w pełni otwarty.
A Norwegia coś nie za dobrze wygląda na razie.
Ta Norwegia gra tak nijako w ataku. Chyba dałem sie nabrać na ich wspaniałość. Jak przejdą WKS to odpadną w 1/8
Jak tak dalej pójdzie, to pkt tylko od Francuzów dostanę XD Ile z nas dało sie nabrać na potężną Norwegię;D WKS nie wyglądało tak dobrze w fazie grupowej, a tutaj przeważają praktycznie w każdym aspekcie. A Norwegowie to na razie straszne kłody. Wolne to, bez pomysłu.
Fartem, ale jest :)
Strasznie chamscy ci Norwedzy, przynajmniej tak mi się w oczy to rzuciło. Mam nadzieję, że ich ktoś dojedzie w kolejnym meczu. ;)
To co, stawiam na Szwecję XD Chociaż wydaje mi się, że ten mecz to król pewniaków. A pewnie nagle Szwedzi zagrają mecz życia, a Francja zagra swój słabszy, i ledwo wygrają albo remis ;D