Witajcie.
Już jakiś czas temu kupiłem nowego FarCry'a, sugerując się wysokimi ocenami zarówno różnorakich portali, jak i samych użytkowników, nas, graczy. Czekałem na niego bardzo długo więc byłem naprawdę szczęśliwy, że po marnej dwójce, autorzy znów pokazali klasę. Niestety nie zaczęło się to dobrze. Gra mi strasznie haczyła i żaden z kolejnych patchy nie pomagał, żaden z internetowych tweaków także. Wtedy byłem bardzo smutny, bo cięło do tego stopnia, że skutecznie mnie odstraszało od dalszej rozgrywki. Obecnie nie stać mnie na wymianę sprzętu więc gra wylądowała na półce, w oczekiwaniu na lepsze czasy. Wszystko zmieniło się dziś. Zacznijmy od początku.
Ostatnimi czasy przesiadłem się z Windowsa 7 na starego, dobrego XP. Głównie dla paru starszych gierek. Nie wierzyłem, że może to jakoś znacznie wpłynąć na wydajność nowych tytułów, ale postanowiłem z rana zainstalować FarCry'a. Jak to mówią, "kto nie ryzykuje, ten nie wygrywa" ;) SZOK! Już po wprowadzeniu wiedziałem, że tym razem wygrałem. Teraz, po odbiciu pierwszego posterunku i pohasaniu po dżungli nie mam wątpliwości - gra sunie niczym burza. Przestała całkowicie zacinać, lekkie zwolnienia widoczne są jedynie przy pobytach w tej Amanace, wiosce naszych ziomków. Detale ustawiłem na średnie, bo jednak sprzęcik nie pierwszej młodości. Dodam, że wcześniej formatowałem komputer na nowo instalując "Siódemkę", ale nic to nie dawało. Po ostatnim plebiscycie na grę roku wreszcie mam szansę sprawdzić, czy naprawdę to trzeci FarCry zasłużył na to miano. Dziękuję leciwy, poczciwy Windowsie XP! :*
Tymczasem wracam do gry i gorąco was pozdrawiam!
Btw. Niestety skutkiem ubocznym całej operacji jest to, że straciłem savy z DE: Human Revolution :( zapomniałem przekopiować na dysk D, ale niebawem do niej powrócę i nadrobię zaległości.
A czy przypadkiem nie miałeś włączonego DirectX'a 11 jak grałeś na siódemce? Na XP nie ma tej opcji więc wiadomo, gra chodzi lepiej...
A co do Deus Ex'a, to przecież ta gra wspiera Steam Cloud, więc wszystkie savy powinieneś mieć zapisane na serwerach Steama. (oczywiście pewnie masz pirata, bo musiałeś je przekopiowywać)
Pochwal się jaki masz sprzęt tak w ogóle.
Fee -> Nie mam pirata, nie wiedziałem o tym. Szczerze jeszcze nie instalowałem Deusa na XP, a i nie szukałem wcześniej żadnego katalogu z save'ami, bo jak napisałem - zupełnie zapomniałem tego zrobić. Bardzo mnie teraz pocieszyłeś, ale póki co zamierzam skończyć FC3.
Moja karta nie obsługuje Directx11 więc odpada, grałem na niższych ustawieniach niż teraz i było niegrywalnie.
Sprzęcik dziś już dość słaby, wręcz antyczny:
Nvidia Geforce 8800GTS 320mb
Intel Pentium Dual Core E2160 1,8Ghz
Geil 2x1GB ddrram 800mhz
Płyta główna ASUS P5K PRO
Windows XP Service Pack 3 32bit
Pozdrawiam:)
To dziwne.