Witam,
kupiłem Fallouta NV z wszystkimi DLC (w Empiku). Instaluję za pomoca steama podstawkę, po czym steam automatycznie zaczyna ściągać te wszystkie gigabajty dodatków. Przy pierwszej instalacji coś poszło nie tak - steam stwierdził nagle, że chociaż zainstalował dopiero 2GB, to zainstalował już wszystko (powinno być zdaje się ok. 9GB). Gra się uruchamia, ale przy New Game po intro wywala do Windowsa (zaraz po ekranie loadingu).
Nie wiem, gdzie leży problem, podejrzewam, że w niedociągnięciu wszystkich plików i patchy ze steama. Stąd dwa pytania:
1. Jakie mogą być inne przyczyny?
2. Jak wywalić F NV ze steama łącznie z wszystkimi dociągniętymi patchami, DLC itd. Innymi słowy, kompletnie wywalić?
System w skrócie: i5 2500k, GTX 570, Windows 7 64bit.
Pomóżcie, bo praaaagnę tej gry.
"Wszystkie pliki zostały pomyślnie zweryfikowane"
Teraz przeczytałem na sieci, że grom ludzi ma z F:NV problem w odpaleniu jej pod Windowsa 7 64. :/
Zobacz czy ustawienie kompatybilnosci FalloutNVLauncher oraz FalloutNV.exe na Windows XP z service packiem 2 pomoze. Nie zaszkodzi tez pewnie odpalenie gry i steama jako administrator.
edit z tego co widze na forum to ktorys z ostatnich updatow win7 naknocil.
Ja mam 64 - bit system i jakoś NV działa bez problemów , no chyba że chodzi o to konkretne wydanie.
Nie wiem jak wygląda wydanie Ultimate, ponieważ mam zwykłe uzupełnione zakupionymi dodatkami przez Steam, ale - czy w pudełku nie ma oddzielnych kodów do aktywacji DLC? A jeśli są - wpisałeś je?
Ja proponuje tak:
- przegraj zawartość płyty na dysk twardy do jakiegoś katalogu
- odinstaluj F:NV z poziomu Steam
- wyłacz steam
- sprawdź, czy nie pozostały jakieś pliki w C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\fallout new vegas enplczru a jesli coś zostało, usuń cały katalog fallout new vegas enplczru
- usuń katalog FalloutNV znajdujący się w katalogu C:\Users\Nazwa_Użytkownika\Documents\My Games
- usuń katalog FalloutNV znajdujący się w C:\Users\Nazwa_użytkownika\AppData\Local (to jest ukryty katalog, najlepiej wklej tę ścieżkę bezpośrednio do eksploratora windows, aby się tam dostać)
- uruchom Steam i wybierz Steam -> Utwórz lub przywróć kopię zapasową gry... -> Przywróć kopię zapasową -> Katalog do którego przegrałeś pliki z płyty
- poczekaj aż zakończy się instalacja i ściąganie dodatkowych plików a następnie zweryfikuj spójność plików gry (prawym klikiem na grę w bibliotece -> właściwości -> pliki lokalne)
- jeśli wszystko zweryfikuje się OK, uruchom grę z biblioteki, uruchomi się luncher w którym kliknij na przycisk "Data" i zaznacz pliki DLC i - tutaj ważne - pliki z nazwą DLC i _lang w nazwie. Zaakceptuj.
- Uruchom grę
Jeśli to nie pomoże, to polecam usunąć F:NV z poziomu Steam, wyłączyć Steam i usunąć z katalogu C:\Program Files (x86)\Steam wszystko z wyjątkiem pliku Steam.exe, katalogu steamapps i katalogu userdata, zrestartować komputer i uruchomić Steam. Program sam się zaktualizuje i utworzy sobie wszystkie potrzebne pliki. To jest sposób, który wiele razy rozwiązał moje problemy, polecany przez support Steam. Po tej operacji zainstalować F:NV w sposób podany powyżej.
Niestety, nie pomogło. No strasznie mnie to zirytowało... Wywaliłem 140 złotych w błoto.
aope-> O matko. I dzisiaj trzeba się tak męczyć, żeby zainstalować grę? :P
Ishimura-> Jednym działa, innym nie.
reksio - w 99 proc. nie, ale jak coś nie działa, to warto spróbować :) Niemniej sposób aktywacja -> wybór odzyskania z kopii zapasowej na dysku stosuje przy grach steamworks od zawsze i udało mi się dzięki temu uniknąć wielu problemów, które ludzie zgłaszali podczas instalacji z płyty :)
W pudełku nie ma żadnych kodów oprócz dla F:NV. Spróbuję wieczorem tej instalacji u góry...
Nie mogliby po prostu wydać jakiegoś fixa?
Trudno wydać fiksa, gdy problem leży prawdopodobnie po stronie Steam. Daj później znać, czy pomogło. Mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj zagrasz, bo gra jest po prostu wyborna :]
btw - u mnie na Win 7 x64 - zero problemów. Tzn. prawie zero, bo gra potrafi czasem wywalić się do windows, ale nie jest to częsty widok, chociaż być może to kwestia wrzuconych modów a nie samej produkcji :]
Ale naprawdę potrafi to zirytować. Wróciłem do grania na PC po latach grania na konsoli. A tu takie coś...
Ze smutku idę na piwo ;)
Tyle trudu, tyle nerwów, a ostatecznie pomogła mi... moja przyjaciółka, która podczas mojego nocnego imprezowania, przeguglowała cały internet by znaleźć tę stronę: http://www.atmaxplorer.com/2010/10/howto-fix-fallout-new-vegas-crashes-audio-issues/ na której to znalazłem adres do tego pliku: http://newvegas.nexusmods.com/downloads/file.php?id=34778
I DZIAŁA!