Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: facebok a prywatność

11.04.2012 23:34
1
mich83
121
Generał

facebok a prywatność

Mam pytanie odnośnie fejsa. Zauważyłem że będać zalogowanym na fejsie pojawiają sie w moim profilu przeglądane przezemnie artykuły na wirtualnej polsce. Z jakimi jeszcze stronami łączy sie facebok i pokazuje co przeglądałem ? Troche mnie to zdziwiło bo do tej pory myślałem że zeby pokazało co przeglądałem musze kliknąc lubie to a tu jednak pojawia sie wszystko. Rozumiem że wystarczy sie wylogować z faceboka zeby sie nie zapisywało ? Jakie jeszcze niespodzianki kryje fejs ? he he

Ps. Dziwi mnie jedno na wp nie jestem zarejestrowany więc w jaki sposób facebok łączy mnie w WP ? Kurde na googlach jestem zarejestrowany więc niedługo sie okaze że wszystko co googlujemy bedzie widoczne na fejsie.

11.04.2012 23:38
2
odpowiedz
zanonimizowany631395
120
Legend

Powiem tak: Na Facebooku masz tyle prywatności co na Warszawskim rondzie.

11.04.2012 23:38
maviozo
😁
3
odpowiedz
maviozo
239
autor zdjęć
Image

Widać, że nie czytasz powiadomień. Z pewnością zostałeś poinformowany o tym, że aplikacja będzie w Twoim imieniu publikować teksty o dupie maryni - ba, do tego samo instaluje oś czasu.

Możesz sobie gratulować bystrości.

Z drugiej strony nie mogę przeczytać artykułu klikając na niego z facebooka, nie aktywując tej usługi dlatego niestety (dla tych portali) olewam je ciepłym moczem.

Szkoda tylko, że coraz więcej serwisów w to wchodzi. (ostatnio widze wysyp z onetu i dailymotion).

Aha - i screen jako "dowód".

11.04.2012 23:49
pecet007
4
odpowiedz
pecet007
178
~

usuń konto na FB, polecam.

11.04.2012 23:54
5
odpowiedz
mich83
121
Generał

maviazo o tym co napisałeś wiem. Ale powtarzam jeszcze raz , na WP nie jestem zarejestrowany i na nic nie zezwalałem a mimo to pokazuje na faceboku jakie artykuły przegladam na wp.

12.04.2012 00:00
maviozo
6
odpowiedz
maviozo
239
autor zdjęć

To nie ma znaczenia. FB udostępnia API. Sam mógłbym napisać prostą aplikację, która w Twoim imieniu publikowałaby newsy w stylu "podcieram tyłek", oczywiście za pierwszym razem musiałbyś się zgodzić.
Ale wiesz, przez długi czas mógłbym być aplikacją "wyciskanie pryszcza", "10 najlepszych wpadek gwiazd" czy inne śmieciowe gówno, które potem zmienia sie w coś innego :)

Udostępniłeś aplikacji "wp.pl" możliwości, to mogą robić co chcą. Możesz przejść do niej w ustawieniach konta i ją zablokować - wtedy powiadomienia już nie powinny się pojawiać.

FB sam w sobie zły nie jest tak do końca, tylko chyba za dużo umożliwiają twórcom takich aplikacji..a oni zwyczajnie korzystają ile wlezie.

12.04.2012 00:00
graf_0
7
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Mich83 - sprawdź jakie aplikacje masz uruchomione na facebooku. Zobaczysz że jest tam WP.

Maviozo - ja tam traktuję takie aplikacje jako próbę phisingu :)
Wogóle idea "aplikacji" na facebooku to jakiś żart - zgadzając się często nie masz pojęcia co aplikacja będzie robić na twoim profilu. Ja wszystkie traktuje jako szkodliwe.

12.04.2012 00:12
Azerath
8
odpowiedz
Azerath
156
Senator

Ja tylko czekam na moment, kiedy na tablicy zaczną się pokazywać linki do filmików obejrzanych na RedTube... Czuje, że Google+ będzie przeżywało drugą młodość.

12.04.2012 00:18
wysiak
😊
9
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Mnie w ogole rozbraja wymienianie facebooka w jednym zdaniu ze slowem 'prywatnosc':)

12.04.2012 00:22
😊
10
odpowiedz
zanonimizowany836035
12
Senator

Facebook jest bardzo groźnym, ale zarazem wspaniałym narzędziem. 80% społeczeństwa (jw.) jest jednak za głupie by z niego korzystać, więc słusznie albo kasują swoje konta, albo korzystają z nich źle.

12.04.2012 00:24
Kompo
👍
11
odpowiedz
Kompo
213
Legend

Jak wyżej.

12.04.2012 00:43
12
odpowiedz
mich83
121
Generał

No ok, zapisywanie naszej histori z Wirtualnej Polski można wyłączyć na FB ( chodz mimo wszystko moim zdaniem jest to naruszenie prawa prywatności , bo o takiej ingerencji powinniśmy byc jasno informowani ) Jednak skąd mamy mieć pewnośc czy np. za tydzien nie aktywuje sie aplikacja onetu , czy redtube :-) Skoro wp włączyło sie z automatu kto wie czy nie wlaczy sie redtube ? I czy na tablicy nie zaczna sie pojaiac nasze komentarze z tych stron.

Ps. Rozumiem ze kazdy komentarz do filmu na youtube pojawia sie na faceboku i niemozna tego wylaczyc ?

Przeczytajcie informacje o tym jakie informacje przechwytuje facebok. Otuz przechwytuje on rowniez informacje o przegladanych przez nas stronach ( zapewne wszystkich ) i też niewiadomo po co im to , jednak jawnie sie do tego przyznają , czy to jednak legalne i tez czy np za jakis czas przez przypadek nie aktywujemy opcji udostepniania tego na tablicy :-)

Poco wprowadzać Acta, skoro jest facebok? To gorsza utrata prywatności niz te cała Acta. Wpisuja nasze imie i nazwisko i maja jak na dloni.
1google maps- gdzie mieszkamy , jakie miejsca nas interesuja, dodać do tego aplikacje jak dojade i wiedza gdzie ostatnio sie udawaliśmy
2. Posty zapisywane przez nas na portalach
3. przegladane przez nas strony
4. wprowadzane przez nas filmiki na youtube

Ps. Rozumiem ze wpisane komentarze do filmików na youtube pojawiaja sie na faceboku i nie mozna tego wylaczyc ?
PS2. czy informacje z WP mogły by byc tez przechwytywane gdy nie jestesmy zalogowani na faceboku ? ( gdyby aplikacja Wp nie byla oczywiscie usunieta )

12.04.2012 01:25
maviozo
13
odpowiedz
maviozo
239
autor zdjęć

chodz mimo wszystko moim zdaniem jest to naruszenie prawa prywatności , bo o takiej ingerencji powinniśmy byc jasno informowani

Widzę, że nadal tego nie kumasz.

Przeczytaj bardzo dokładnie i powoli treść z mojego obrazka - wchodząc w link znajomego do artykułu pewnie taki Ci się pojawił, chyba że może to też kwestia ustawień konta. Jeśli je zaakceptowałeś to sorry - przecież napisali, że mogą publikować co chcą. Gdzie tu jest jakieś naruszenie prywatności, skoro na wszystko się zgadzasz?

PS2. czy informacje z WP mogły by byc tez przechwytywane gdy nie jestesmy zalogowani na faceboku ? ( gdyby aplikacja Wp nie byla oczywiście usunięta )
Bardzo prawdopodobne, że jeżeli wylogujesz się z FB, to czytając je wyłacznie poprzez WP nie będą się pojawiać.