Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Eksplorator windows wiesza się

03.03.2015 09:19
3dD1e
1
3dD1e
175
Zuo market

Eksplorator windows wiesza się

Witam. Problem wygląda następująco. Po użyciu prawego przycisku myszy na większości plików, przy kursorze pojawia się kółko symbolizujące "myślenie" i jakoś tak nie może się namyślić. Problem dotyczy jedynie pojedynczych plików w folderach lub na pulpicie. Samo kliknięcie na pulpit nic nie zawiesza. Tak samo PPM na ikonie kosza i wszystkich folderach. Wiesza się dopiero po kliknięciu na pojedynczy plik, np.muzyczny lub wideo oraz ikonę, np. skrót do Steama, gry, czy czegokolwiek innego niebędącego całym folderem. W internecie nie ma problemów po PPM. Wcześniej miałem z tym problemy, jednak wystarczyło wyłączyć eksploratora przez menadżera zadań, poczekać kilka minut i nic się nie wieszało. Teraz też można go wyłączyć menadżerem, jednak jest pewna różnica. Wtedy po PPM zawieszał się cały folder i był brak odpowiedzi. Teraz po zawieszeniu nie ma informacji o braku odpowiedzi, a w dodatku ten sam folder można otworzyć w innym oknie i normalnie odtworzyć ten sam plik, na którym wcześniej zastosowało się PPM. Dla przykładu: otworzyłem folder z muzyką i kliknąłem na pierwszym pliku muzycznym PPM. Folder staje się "nietykalny", nie można go przesunąć, czy wyłączyć za pomocą X. Ten sam folder otwieram w innym oknie i włączam ten sam plik, który działa normalnie.
Ponad godzinę głowię się nad tym i nic nie przychodzi mi do głowy. Przeczyściłem i przeskanowałem komputer za pomocą CCleanera i Odkurzacza, restartowałem komputer. Szukałem jakichś wyjaśnień w internecie, ale nic z tego co tam znalazłem nie zrozumiałem. Teraz i tak nie mam czasu. Wracam najwcześniej o 14.
Raczej zbędne informacje, ale mój komputer to:
Laptop ASUS R751J, Win 8.1 64-bit, Intel Quad Core i7.

03.03.2015 09:33
2
odpowiedz
daleko
10
Chorąży

Może przywracanie systemu do daty gdy było dobrze albo odświeżanie systemu z zachowaniem plików?

03.03.2015 09:38
wysiak
3
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Masz dodane cos dziwnego do menu kontekstowego pod prawym klawiszem, przykladowo jakis niedostepny dysk sieciowy w opcjach "wyslij do", lub jakis trefny program w "otworz z".

03.03.2015 09:49
NajPhil
4
odpowiedz
NajPhil
78
Fiu Fiu

Jest też możliwość, że pada dysk i wszelkie operacje na nim będą utrudnione. Akurat to łatwo sprawdzić zaznaczając plik i kopiując go metodą Ctrl-C, Ctrl-V. Sprawdź, czy Ci się nie przywiesi.

03.03.2015 16:58
3dD1e
👍
5
odpowiedz
3dD1e
175
Zuo market

Trochę przy tym posiedziałem szukając przyczyny, ale ostatecznie nic nie znalazłem i dopiero przywracanie systemu pomogło. Zobaczymy na jak długo. Na razie jednak dziękuję za podpowiedzi.

Forum: Eksplorator windows wiesza się