Egzamin techniczny. Ktoś pisał?
Pytanie jak w tytule, Zdał ktoś?
Ja pisałem z zawodu technik elektronik i zdałem :) Punktacja: pisemne: 86% i 70% z części ekonomicznej oraz 81% z praktycznego.
Czy ktoś to jeszcze pisał, czy wątek jest skazany na wymarcie?
Technik informatyk
Pisemna I - 62%
Pisemna II - 85%
Praktyczna - 79%
Także TI można zdać bez przygotowania. Może nie z najlepszym wynikiem, ale zawsze coś.
Pisałem rok temu. ;p Wyników nie pamiętam i nawet nie chce mi się tego sprawdzać, ale zdałem. Chociaż uważam że ten egzamin jest głupi tak jak i cały program nauczania w kierunku TI.
Pamiętam, że w sierpniu/wrześniu dostałem wyniki, a w listopadzie zacząłem pracę jako informatyk/serwisant w takiej firmie, która świadczy kompleksowe informatyczne usługi innym i firmą z różnego sektora i tam zostałem wrzucony na głęboką wodę, cała ta wiedza z Technikum na gówno się zdała. ;p
Wiem, że nie odkryje Ameryki słowami, że wiedza, która zdobyło się samemu przydaje się znacznie lepiej, ale to nie zmienia faktu, że profil technik informatyk mało daję.
Tak to już jest ze szkołami. Jak sam nie dążysz do zdobycia wiedzy, zarówno tej książkowej, jak i praktycznej to sama szkoła ci nic nie da, co najwyżej wskaże właściwą drogę.
U mnie na dziewięć podchodzących osób zdały dwie :D Elektronika jest jedną z moich pasji, w domowym zaciszu przez ostatnie lata zbudowałem wiele układów, popaliłem trochę podzespołów i czasem popieścił mnie prąd. Prześledziłem wiele książek, informacje tam zawarte sprawdzałem praktycznie budując układy.
Niestety osoby idace do technikum myślą że w tych marnych godzinach lekcyjnych zdobędą odpowiednią wiedzę. Nic bardziej mylnego. Szkoła najbardziej pomogła mi w tym, że mogłem przyniejśc do szkoły swój układ i przetestować go na drogich urządzeniach, których w domu nie mam(głównie generatory napięć i oscyloskopy warte tysiące złotych). W szkole mogłem też zasięgnąć rady u nauczyciela jeśli miałem problem.
Dziś odebrałem wyniki z technika informatyka.
Pisemna I - 72%
Pisemna II - 70%
Praktyczna - 89%
Pisał ktoś może Technika Elektryka/Elektroenergrtyka? Jak w tym roku byla zdawalność? Może się ktoś podzielić spostrzeżeniami?
Może poszukaj na Elektrodzie http://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,egzamin-zawodowy-2013.html
Tam wszelkie egzaminy są omawiane.