Witam serdecznie !
Mam jak to u mnie bywa, dziwaczny problem ze swoim PC i zapraszam specow do rozwiazania mego problemu i nie przerazenia sie duza zawartoscia tekstu :)
Mianowicie zauwazylem w grach przy wlaczonym V-sync dziwne szarpania a raczej skoki animacji/klatek ? Nie jest to typowy problem z tearingiem czy stutteringiem, poniewaz nawet w starych grach sie to dzieje przy ogromnym zapasie mocy . . .
Testy robilem na roznych grach takich jak np. Battelfield 3 ale najbardziej moj problem byl widoczny w Half-Life 2 gdzie bez V-sync wyciagam 300-400 fps'ow ! Zauwazylem dziwna rzecz, mianowicie problem wystepuje przy wlaczonym antyaliasingu (niewazne czy x2, x4, x8) i wysokiej rozdzielczosci (hd badz full hd). Przy zachowaniu np. Full hd ale wylaczeniu antyaliasingu (i odwrotnie) problem nie wystepuje . .
I teraz zaczynaja sie jaja bo sprawdzilem prawie wszystko - ale od poczatku :
Moja konfiguracja to :
Karta Graficzna - GTX 970 MSI GAMING G4
Procesor - I7 4790K ( nie podkrecany, dzialajacy w trybie turbo)
Plyta Glowna - ASUS SABERTOTH Z97 MARK 2
Pamiec - CORSAIR VENGEANCE DDR3 2133MHZ 4x4Gb
Zasilacz - Seasonic 700W
Dysk - Seagate 1Tb 7200
System - Windows 7 Ultimate x64
Na poczatku uwazalem, ze to problem z karta albo pamiecia ram. Ale niestety nie. Mialem dostep rowniez do karty graficznej 740gt oraz pamieci g-skill 8gb 1600mhz w jednej kosci i to samo !
Format tez nic nie zmienil. Ba ! Nawet zmiana systemu na Win 8 czy Win 10 TP nic nie dalo. Sterowniki graficzne instalowane nowsze jak i te starsze rowniez nic nie daly, zreszta jak pisalem, problem dzieje sie na dwoch roznych kartach.
Zasilacz trzyma napiecia prawidlowo, temperatury wszystkich podzespolow sa b.db. Zmiany V-synca w panelu nvidi na tryb adaptacyjny nic nie zmienia tak jak i funkcja potrojnego buforowania.
Zmiana kabla z hdmi-hdmi na hdmi-dvi-i tez bez zmian. Monitor to LG W23...cos tam ale to nie po jego stronie stoi wina bo mam go od lat i zawsze V-Sync dzialal jak powinien.
Jak widac, sprawdzilem wszystko oprocz procerora,plyty glownej i dysku hdd (zasilacz uwazam ze odpada). Co to moze byc ? Efekt wyglada jak by komputer mial za malo mocy i na v-sync sie dusi i wyswietla dwa razy ta sama klatke przez co odczuwam zacinki i braki klatek w animacji ale dzieje sie to w grach i tych starych, gdzie mam duzy zapas mocy !
Jaki w takim razie podzespol nawala ? Co oddac na gwarancje ? Reszty podzespolow nie mam jak juz podpiac i sprawdzic z innego zrodla. . .Prosze o sensowne odpowiedzi a nie typu : "wylacz v-sync jak Ci nie pasuje".