Siemka
Dostałem właśnie jakiegoś maila, że niby zleciłem na Paypalu miesięczne wypłacanie pieniędzy (choć nigdy konta na paypalu nie posiadałem). I mogę się przez link w mailu zalogować na konto i anulować wypłacanie. Domyślam się, że może to być spreparowany mail żeby wyłudzić dane do konta (którego jak już wspominałem nie posiadam), ale dla spokoju wolę się spytać. Czy bez obawy mogę wywalić tego maila? Z góry dzięki
Też dzisiaj kątem oka widziałem coś rzekomo od PayPala w moim spamie (zwykle wiadomości od nich są w głównej skrzynce), ale zanim się przyjrzałem, to usunąłem spam, więc nawet nie byłem do końca pewien, czy przeczytałem dobrze i czy coś mnie nie omija. Teraz wiem, że to był po prostu phisting.
Złota zasada co do maili - jak nie wiesz od kogo i o co chodzi albo nadawca nie powinien do Ciebie pisać z różnych powodów, to chodzi o scam i usuwasz takiego maila bez zastanawiania się. Zawsze i wszędzie.
Nie dostaniesz w spadku duodecyliona dolarów zimbabwe, wypłaty za 3 kliknięcia dziennie czy darmowego ajfona.
Wiadomości, które trzeba traktować serio, muszą póki co przyjść do Ciebie listem poleconym.
No i słusznie się domyślasz. Jakikolwiek e-mail od kogokolwiek z prośbą o zalogowanie się na stronie to w większości wypadków próba wyłudzenia danych. Jak są jakieś włamy i portale informują same o takim zalogowaniu i zmianie hasła, to zawsze upewniamy się, że adres w przeglądarce jest prawidłowy (co do literki), nim się zalogujemy.
Chociaż poważny portal po prostu z automatu zresetuje hasła i bez ustalenia nowego użytkownik się nie zaloguje wcale.