Cześć,
mam prośbę o pomoc w diagnozie.
Płyta msi z77a-g43
procesor i5 2500k
4 x 4 GB RAM
zasilacz corsair 650w
Wszystko działało dobrze od 2 lat.
zaczęło się od tego, że podkręciłem procesor do 4,3. Temperatury były max 65 % i wszystko stabilne - kilka dni testowania i grania.
Problemy zaczęły się po tygodniu. Komputer uruchamiał się zaczynając od 1 resetu - ( tzn. włączałem komputer ale zanim cokoliwke pojawiło się na ekranie to resetował się i wtedy już startował normalnie)
Obecnie resetuje się w kółko i ekran cały czas czarny - nie startuje bios
Zresetowałem bios i nic
wymieniłem pastę na procku i nic
Sprawdziłem RAM i tutaj właśnie jest zagadka
płyta ma 4 sloty. Idąc od procka
niebieski/czarny/niebieski/czarny
sprawdziłem każdą pamięć na slocie pierwszym od procka i uruchamiałem komputer na jednej pamięci. Każda działa
na drugim slocie też każda działa. Na 3 i 4 każda pamięć daje ten sam objaw - ciągły reset. Nie mam jak sprawdzić procesora i nie posiadam innego procka, żeby sprawdzić czy ram pójdzie
I teraz pytanie - co padło?
Płyta czy procek ?
Nie znam się, ale z tego co wiem to od procka idą linie bezpośrednio do slotów ram i dlatego myślę, że podejrzany też może być procesor.
A może sloty RAM - tylko czemu akurat te a nie inne ?
Normanie olał bym sprawę i kupił 2 x 8 gb RAMU i pracował na 2 slotach ale wtedy nie mam ich w dualu...
sprawdziłem każdą pamięć na slocie pierwszym od procka i uruchamiałem komputer na jednej pamięci. Każda działa
na drugim slocie też każda działa.
Czyli rozumiem, że jeżeli włożyłeś 1 kość ram to komputer normalnie się uruchomił? Jeżeli tak czy po uruchomieniu kompa dostałeś się do biosu i zresetowałeś ustawienia podkręcania?
Czy próbowałeś uruchomić kompa z 2 kościami ram (w slotach niebieski, niebieski lub czarny, czarny)? Czy wszystkie ramy są tej samej firmy i mają tą samą częstotliwość?
Jeśli komputer nie chce zastartować, to istnieje prawdopodobieństwo, że masz bad sectory na dysku twardym HDD.
Sam tak miałem w komputerze kupionym w marcu 2013 roku i dlatego na początku lipca 2018 musiałem wymienić dysk twardy.
Radziłbym jeśli masz taką możliwość skontaktować się ze swoim administratorem internetu tudzież serwisantem, bo oni mają praktycznie zawsze jakieś narzędzia sprzętowe do których podpina się dysk i jeśli na dysku jest mnóstwo bad sectorów, to oni są w stanie to wykryć i jeśli jest taka możliwość to zrobić backup danych z dysku twardego.
Czapla 43
Wszystkie ramy takie same pod każdym względem.
Tak jak pisałem działają tylko 2 sloty od strony procesora.
Jak próbuje włożyć w 1 i 3 czyli czarny czarny to resetuje w kółko. To samo ze slotem 2 i 4
Jeszcze możesz spróbować zresetować bios za pomocą wyciągnięcia baterii lub zworką(patrz instrukcja), włożyć ramy do 2 slotów (2 i 4) i sprawdzić czy może się uruchomi. Jeżeli nadal nie będzie działać to podejrzewałbym procesor - jeżeli go ostatnio wyciągałeś z gniazda, to możesz zerknąć czy jakieś piny nie są zgięte.