Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Działalność gospodarcza - kilka pytań

17.09.2012 05:12
1
capicho
60
Konsul

Działalność gospodarcza - kilka pytań

Zastanawiam się nad DG, ale im więcej czytam, tym mniej wiem (mimo, że podstawowe sprawy wydają się proste).
Ogólnie to często przy omawianiu zalet DG wymieniane są takie:
1. wrzucanie w koszty określonych wydatków
2. możliwość odliczenia podatku VAT przy zakupach.

Ad.1 - Firma VAtowiec wystawia fakturki vat, firma nieVATowiec wystawia rachunki - czy uslugi z obydwu opcji mogę wrzucać w koszty ? Czy mogę wrzucać w koszty kupując coś od kogoś, kto nie jest żadną firmą? jeśli tak, to jak?

Ad2. Jak dokładniej odbywa się odliczenie VAT? Z tego co czytam, to co miesiąc trzeba się z tego rozliczać. Przykład: moja firma w jednym miesiącu zrobiła takie transakcje:
- stworzyla stronę internetową za 10 tyś, doliczam do tego VAT 23%, wystawiam fakturę innej firmie na 12.300 zł.
- kupiłem komputer na firmę za 6150 zł (to już z VAT, czyli vat z tego to 1150zł ).
- kupiłem drukarke na firmę za 1230 zł (to juz z VAT, czyli vat z tego to 230zł).
I teraz obliczam różnicę miedzy vatem naliczonym a należnym i wychodzi mi: 2300zł - 1150 zł - 230zł = 920 zł .
Czyli w tym miesiącu płacę 920 zł z tytulu VAT, czy tak?

17.09.2012 07:06
pablo397
2
odpowiedz
pablo397
138
sport addicted

dobra pora na skladanie takich pytań ;)

na wszystkie pytania doskonale odpowie kazde jedne biuro rachunkowe, do ktorego i tak bedziesz musial sie udac (nie radze na poczatek samemu sie rozliczac, zwlaszcza vat to pole minowe a US nie rusza duzych graczy ala amber gold ale dla normalnych przedsiebiorcow nie ma zmiluj sie w stylu 'ale ja nie wiedzialem')

Firma VAtowiec wystawia fakturki vat, firma nieVATowiec wystawia rachunki - czy uslugi z obydwu opcji mogę wrzucać w koszty ?

tak. roznica jest taka, ze z faktury vat w koszta wpisujesz kwote netto, w przypadku rachunku całą kwotę.

Czy mogę wrzucać w koszty kupując coś od kogoś, kto nie jest żadną firmą? jeśli tak, to jak?

jesli dany podmiot prowadzi jakakolwiek dzialalnosc to jak najbardziej ma obowiazek wystawic jakis rachunek, ktory sobie wrzucasz w koszty. np. hydraulik, ktory rozlicza sie na bazie ryczaltu i nie jest vatowcem, daje Ci rachuneczek za usluge, ktory zaniza Ci dochod (czyli jest kosztem uzyskania przychodu). jesli zamiast hydraulika naprawe przeprowadzi Ci sasiad za symboliczne 20zl na browara to taki wydatek nie jest kosztem uzyskania przychodu.

co innego jesli chodzi o powiedzmy zakup samochodu czy nieruchomosci od osoby prywatnej - to juz musisz sie w biurze ksiegowym poradzic.

Czyli w tym miesiącu płacę 920 zł z tytulu VAT, czy tak?

dokladnie.

ogolnie wszystkie zakupy zwiazane z dzialalnoscia Twojej firmy jest kosztem uzyskania przychodu, czyli jesli firma powiazana z komputerami to zakup komputera, drukarki, przybory biurowe, podzespoly komputerowe, pendrajwy czy wlasnie taka wizyta hydraulika do naprawy rury w Twoim biurze (lub mieszkaniu, w ktorym funkcjonuje firma - w koncu gdzies musi miec siedzibe). zakup zabawek dla dziecka, nowej kurtki czy konsoli do grania moze byc problematyczny do wytlumaczenia przed urzedem skarbowym.

jesli chodzi o odliczanie sobie VAT-u z faktury to te faktury mniej wiecej pokrywaja sie z powyzszymi przykladami, roznica jest np. zakup paliwa do silnika diesla a benzynowego i pare innych roznic. ale jesli nie mozesz z faktury odliczyc vat (powiedzmy masz firmowe auto na benzyne a nie diesla), to calosc faktury wpisujesz w koszta.

17.09.2012 07:21
Belert
3
odpowiedz
Belert
182
Legend

nie ciesz sie tak z odliczen vatu.Pomysl co oprocz kompa ,drukarki ,skanera itp mozesz jeszcze odliczyc.

17.09.2012 12:11
4
odpowiedz
capicho
60
Konsul

pablo:

co innego jesli chodzi o powiedzmy zakup samochodu czy nieruchomosci od osoby prywatnej - to juz musisz sie w biurze ksiegowym poradzic.

właśnie o to mi chodziło, czy jest jakaś mozliwosc wrzucenia w koszty zakupu czegoś od osoby prywatnej.

Ogólnie to temat bycia VATowcem, a nie bycia, jest nieźle zakręcony dla kogoś kto rozpoczyna działalność.
Nawiasem mówiąc - na razie rozumuje to tak, że jesli prowadzę działalność głównie B2B, i nie daję jakiejś usługi bezposrednio konsumentom, która sama w sobie zawiera VAT (lekarz, malarz, piosenkarz), to lepiej być VATowcem.
Ale może źle rozumuje, bo te cyferki i odliczenia nieźle mi się w głowie mieszają.

Ja zastanawiam się nad taką sprawą: będę miał stronę internetową i na niej będę miał pewne dodatkowe opcje, za które użytkownicy (jesli będą chcieli skorzystać) bedą musieli zapłacić przelewem itp..
I zastanawiam się, czy musiałbym być VATowcem jesli przelewy obługiwałbym (czyli dochodziły do mnie) bezposrednio.

Ale pewnie i tak skorzytam z firmy która wszystko obsługuje, czyli www.payu.pl lub dotpay.pl i wtedy ja im pewnie bede wystawiał normalne comiesięczne faktury vat, wiec lepiej byc vatowcem;)

Dzizas;) niezle pokręcone to;>

A co do biura rachunkowego - to prawda, że oni pewnie nakierują mnie w którą stronę iść, ale i tak muszę chociaż troche sam to zrozumieć abym wiedział o czym mam z nimi rozmawiać.

17.09.2012 12:35
5
odpowiedz
capicho
60
Konsul

EDit: właśnie doczytałem, że w cale nie muszę mieć w ogóle działalności gospodarczej aby rozliczać się z dotpay.

Dżizas... nic juz nie wiem.. zastanawialem sie o byciu Vatowcem czy nie..a tu sie okazuje że musze sie zastanowic czy być w ogóle firmą..

17.09.2012 12:39
Raistand
6
odpowiedz
Raistand
181
Legend

czy wlasnie taka wizyta hydraulika do naprawy rury w Twoim biurze (lub mieszkaniu, w ktorym funkcjonuje firma - w koncu gdzies musi miec siedzibe

A świstak siedzi i zawija...

To znaczy jeśli to jest mieszkanie/biuro wynajete to pewnie tak. Ale jeśli prowadzisz DG we własnym mieszkaniu to już bym się tak nie rozpędzał.

17.09.2012 15:31
pablo397
😊
7
odpowiedz
pablo397
138
sport addicted

Raistand --> a co, urząd Ci zakwestionował wizytę hydraulika do awarii? bo mi nigdy, a glowna siedziba mojej firmy jest w domu, gdzie tez mieszkam :)

znam takich, co zakup karmy dla psa biora na fakture i w koszta, bo przeciez pies strzeze posiadlosci, gdzie miesci sie firma a zrec cos musi :D

Dżizas... nic juz nie wiem.. zastanawialem sie o byciu Vatowcem czy nie..a tu sie okazuje że musze sie zastanowic czy być w ogóle firmą..

jesli Twoja dzialalnosc ma charakter zorganizowany, ciągły i ma na cel uzyskanie dochodu to tak, musisz zarejestrowac taką działalność. Jeśli Twoje obroty rocznie nie przekroczą 150k zł to nie musisz sie rejestrowac jako vatowiec (tzw. podmiotowe zwolnienie z vat). Nie dotyczy to handlu zagrannicznego czy wewnatrz unijnego.

poza tym istnieje cos takiego jak przedmiotowe zwolnienie z vat - niektore branze sa z automatu zwolnione (np. uslugi bankowe czy dentystyczne), po szczegoly odsylam do ustawy :D http://vat.wieszjak.pl/zwolnienia/270829,Zwolnienia-przedmiotowe-z-ustawy-o-VAT-obrot-krajowy.html

a najszybciej i najlatwiej dowiesz sie w urzedzie skarbowym - urzednicy sa zazwyczaj konkretni co i jak.

17.09.2012 15:51
wert
8
odpowiedz
wert
204
Kondotier

VATowcem opłaca się być w 2 przypadkach.
1. Działalność masz skierowaną m.in. do firm, które też są VATowcami (mogą odliczyć Twój VAT).
2. Masz trochę inwestycji, kosztów etc - wtedy Ty odliczasz VAT

Jeśli nie będziesz VATowcem to wszystkie koszta będziesz wrzucał w kosza podatku dochodowego.
Czyli zarabiasz 10 tyś a w koszta dajesz 6150 i 1230 (ogólnie rzecz biorąc).

Poza tym zawsze możesz zarejestrować później się jako VATowiec a nawet jeszcze później się wyrejestrować (ale to już nie tak siup odrazu).

Forum: Działalność gospodarcza - kilka pytań