Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Dysk zewnętrzny - pytań parę

10.09.2014 21:38
kali93
1
kali93
198
Isildur

Dysk zewnętrzny - pytań parę

Cześć!
Ostatnimi czasy przybyło mi gier w wersji digital, i różnego rodzaju innych rzeczy. I pomyślałem o zewnętrznym dysku lub SSD. I mam parę pytań.
1. Czy instalując gry na zewnętrznym dysku takim podłączanym przez USB idzie w ogóle grać?
2. Jeżeli tak, to co polecacie do 200zł?
3. Czy do mojego laptopa Samsung RF511 idzie jakoś podłączyć SSD?

10.09.2014 21:46
PanSmok
2
odpowiedz
PanSmok
262
Legend

1. Jezeli bedzie to podlaczenie przez usb 3.0 - to jakos na pewno da sie. Dalekie to bedzie od idealu ale da sie.
2. tu sie na razie nie wypowiem ( sam mam dysk zewnetrzny A-data 750 GB ).
3. Jako dysk wewnetrzny - oczywiscie ze tak. Jezeli myslisz o dysku ssd jako zewnetrznym podlaczanym przez usb - to zly pomysl. Przepustowosc usb ( marna ) ograniczy wydajnosc ssd'ka dramatycznie.

10.09.2014 21:50
kali93
3
odpowiedz
kali93
198
Isildur

PanSmok--> Oczywiście że SSD wtedy by było wewnętrznym dyskiem, na którym byłby tylko tak na prawdę system. Tylko nie mam pojęcia jakby to miało wyglądać od strony technicznej, zielony jestem.

10.09.2014 22:28
DanuelX
4
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Masz laptopa? Jesli tak to kup sobie kieszen ktora wchodzi w miejsce dvd

10.09.2014 22:39
PanSmok
5
odpowiedz
PanSmok
262
Legend

[3] - od strony technicznej - kupujesz dysk ssd, czesto gesto producent dolacza soft do klonowania dyskow. Jezeli nie - jest tego do oporu w sieci ( w moim przypadku do dysku Cruciala MX100 dolaczony byl kod na sciagniecie i rejestracje Acronisa ). W przypadku lapka moze byc delikatne zamieszanie z klonowaniem dysku bo nie bedziesz mial go gdzie podlaczyc. Najprosciej byloby wyjac oba dyski i podlaczyc je pod komputer stacjonarny. Nastepnie klonujesz stary dysk na nowy ssd, wkladasz do lapka odpalasz i ... dziala. U mnie cala procedura zajela godzinke z czego samo klonowanie okolo 30 minut.

Duzo wiecej czasu zajelo mi wylaczanie niepotrzebnych uslug systemowych ktore moga obnizyc zywotnosc dysku ssd - defragmentacja, trimm, pliki wymiany, stronicowanie i inne pierdoly ). Co i dlaczego wylaczyc - zapraszam do poszperania w googlu. Jest sporo poradnikow na temat przesiadki na ssd.

Forum: Dysk zewnętrzny - pytań parę