Cześć!
Ostatnimi czasy przybyło mi gier w wersji digital, i różnego rodzaju innych rzeczy. I pomyślałem o zewnętrznym dysku lub SSD. I mam parę pytań.
1. Czy instalując gry na zewnętrznym dysku takim podłączanym przez USB idzie w ogóle grać?
2. Jeżeli tak, to co polecacie do 200zł?
3. Czy do mojego laptopa Samsung RF511 idzie jakoś podłączyć SSD?
1. Jezeli bedzie to podlaczenie przez usb 3.0 - to jakos na pewno da sie. Dalekie to bedzie od idealu ale da sie.
2. tu sie na razie nie wypowiem ( sam mam dysk zewnetrzny A-data 750 GB ).
3. Jako dysk wewnetrzny - oczywiscie ze tak. Jezeli myslisz o dysku ssd jako zewnetrznym podlaczanym przez usb - to zly pomysl. Przepustowosc usb ( marna ) ograniczy wydajnosc ssd'ka dramatycznie.
PanSmok--> Oczywiście że SSD wtedy by było wewnętrznym dyskiem, na którym byłby tylko tak na prawdę system. Tylko nie mam pojęcia jakby to miało wyglądać od strony technicznej, zielony jestem.
[3] - od strony technicznej - kupujesz dysk ssd, czesto gesto producent dolacza soft do klonowania dyskow. Jezeli nie - jest tego do oporu w sieci ( w moim przypadku do dysku Cruciala MX100 dolaczony byl kod na sciagniecie i rejestracje Acronisa ). W przypadku lapka moze byc delikatne zamieszanie z klonowaniem dysku bo nie bedziesz mial go gdzie podlaczyc. Najprosciej byloby wyjac oba dyski i podlaczyc je pod komputer stacjonarny. Nastepnie klonujesz stary dysk na nowy ssd, wkladasz do lapka odpalasz i ... dziala. U mnie cala procedura zajela godzinke z czego samo klonowanie okolo 30 minut.
Duzo wiecej czasu zajelo mi wylaczanie niepotrzebnych uslug systemowych ktore moga obnizyc zywotnosc dysku ssd - defragmentacja, trimm, pliki wymiany, stronicowanie i inne pierdoly ). Co i dlaczego wylaczyc - zapraszam do poszperania w googlu. Jest sporo poradnikow na temat przesiadki na ssd.