Dysk SSD a partycja systemowa
Ile GB przeznaczyć na partycje z systemem? 50-60gb wystarczy? Tam instalowany będzie win7 oraz programy(nie gry).
Partycjonowanie dysku ssd nie ma zbyt duzego sensu. Napisz co chcesz osiagnac przez tworzenie partycji.
Mam 120 bez partycjonowania bo i po co, żałuję jedynie że nie kupiłem 256 :)
A jak chcesz robić partycje to 40 styknie.
Mam SSD 250gb, i pasowało by zrobić coś na system a druga partycja tylko i wyłącznie na gry.
Nie ma żadnego sensu dzielić na partycje, chyba że bardzo często reinstalujesz system i nie chcesz ciągle backupować danych.
Folder z Windows 8 instalowany nieco ponad rok temu zajmuje mi obecnie 23,1 GB (bajtów: 24 900 530 176).
Do tego trzeba spokojnie doliczyć kilka GB w innych folderach na wszystkie potrzebne sterowniki i tym podobne rzeczy.
Na sam system to pewnie te 40GB starczy, jednak ja bym podzielił taki dysk po połowie o ile w ogóle bym dzielił na partycje.
Pewnie zapodam 60gb max na system. Reszta tylko i wyłącznie na gry. Dlatego że mam jeszcze 1 dysk HDD 1Tb, i tam będzie 2 partycje na reszte danych(muza, filmy, dokumenty, pobrane rzeczy z internetu).
Ja win7 stawiałem rok temu i na dzień dzisiejszy jest zajęte tam 37gb. A jest tam system i programy.
Jeśli masz 120 GB to nie rób partycji nie opłaca się, miej SSD na system a dysk HDD na gierki pliki itd ;>