Mam 2 monitory. Na jednym monitorze chcę odpalić grę, a na drugim mieć włączoną przeglądarkę. I wszystko ładnie działa tylko jak zrobić żeby kursor przeszedł z gry na przeglądarkę bez minimalizowania gry? Próbowałem grać w oknie ale to nie działa, bo jak gram w oknie z natywną rozdzielczością to się okno nie mieści przez menu start i pasek na górze. Jakieś rady? Chce błyskawicznie z poziomu gry przejść do przeglądarki.
To już w dużej mierze zależy od gry... i swoją drogą w większości przypadków problem jest wręcz odwrotny: nie chcesz łatwo przeskakiwać (nic mnie tak nie wkurza jak wyjeżdżanie kursora za obszar gry zamiast scrollowania widoku w lewo).
Ale ja nie chcę żeby mi cały czas przechodził kursor, tylko nie wiem, coś w rodzaju skrótu klawiszowego, który przerzuci mi kursor na przeglądarkę. Alt + tab nie działa, bo gra się minimalizuje.
Jaka to konkretnie gra? Poszukaj na jej oficjalnym forum, zapewne ktoś miał już taki problem.
Nie da sie tego zrobic. Zdecydowana wiekszosc gier sprawdza czy kursor jest na ekranie na ktorym jest okno gry i jesli go niema, to automatycznie ustawia jego pozycja na krawedzi ekranu glownego gry dodatkowo minimalizujac i zatrzymujac gre(pause lub wejscie do menu). Oprocz tego gry korzystajace z Direct3D(DirectX) po przejsciu z pelnego ekranu do okna wymagaja ponownego zaladowania wszystkich zasobow co wiaze sie z ponownym wczytaniem prawie calego poziomu gry.
Nie ma latwego, uniwersalnego rozwiazania. Jak taki skrot klawiszowy mialby dzialac? Gra na pelnym ekranie musi sie zminimalizowac, zebys mogl uzyc innych programow. Z drugiej strony grajac w oknie kursor zawsze bedzie w stanie opuscic okno i przejsc na drugi monitor. Niektore gry maja blokade kursora w trybie okna (np SC2), ale wtedy tylko Alt-Tab dziala.
A można ustawić grę w oknie tak żeby się prawie nie różniła od grania w fullscreen? To znaczy rozciągnąć ją.
Bo aktualnie mam tak jak na screenie. Przeglądarka na jednym monitorze. Na drugim gra w oknie. Tylko nie mogę komfortowo grać w natywnej rozdzielczości, bo przeszkadza mi pasek zadań na dole i ten pasek na górze okna.
Da się jakoś temu zaradzić?
A można ustawić grę w oknie tak żeby się prawie nie różniła od grania w fullscreen? To znaczy rozciągnąć ją.
Bo aktualnie mam tak jak na screenie. Przeglądarka na jednym monitorze. Na drugim gra w oknie. Tylko nie mogę komfortowo grać w natywnej rozdzielczości, bo przeszkadza mi pasek zadań na dole i ten pasek na górze okna.
Da się jakoś temu zaradzić?
Dobra udało się.
Jak ktoś jest zainteresowany to użyłem programu Windows Borderless Gaming. Więcej info tutaj.
http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=2675769
Czyli na jednym monitorze mam grę w fullscreenie, a na drugim przeglądarkę. I mogę swobodnie zmieniać czy chcę grę czy przeglądarkę za pomocą alt + tab albo klawiszem windows bez minimalizowania gry, wszystko błyskawicznie jest.
Ja proponuje jeszcze poszukac programu, ktory zmieni styl okna gry na WM_POPUP, czyli usunie ramke wokol okna i rozciagnie je dodatkowo na pelny ekran. Dzieki temu zyska sie nascie pixeli wiecej.
\\Edit
NVM, metoda ktora podales robi jednak to co napisalem.