Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Dwa monitory - problem

22.04.2014 13:59
Bezi2598
😊
1
Bezi2598
155
Legend

Dwa monitory - problem

Mam 2 monitory. Na jednym monitorze chcę odpalić grę, a na drugim mieć włączoną przeglądarkę. I wszystko ładnie działa tylko jak zrobić żeby kursor przeszedł z gry na przeglądarkę bez minimalizowania gry? Próbowałem grać w oknie ale to nie działa, bo jak gram w oknie z natywną rozdzielczością to się okno nie mieści przez menu start i pasek na górze. Jakieś rady? Chce błyskawicznie z poziomu gry przejść do przeglądarki.

22.04.2014 14:04
2
odpowiedz
zanonimizowany494300
39
Konsul

To już w dużej mierze zależy od gry... i swoją drogą w większości przypadków problem jest wręcz odwrotny: nie chcesz łatwo przeskakiwać (nic mnie tak nie wkurza jak wyjeżdżanie kursora za obszar gry zamiast scrollowania widoku w lewo).

22.04.2014 14:07
Bezi2598
3
odpowiedz
Bezi2598
155
Legend

Ale ja nie chcę żeby mi cały czas przechodził kursor, tylko nie wiem, coś w rodzaju skrótu klawiszowego, który przerzuci mi kursor na przeglądarkę. Alt + tab nie działa, bo gra się minimalizuje.

22.04.2014 14:15
Kyahn
4
odpowiedz
Kyahn
279
Rossonero

Jaka to konkretnie gra? Poszukaj na jej oficjalnym forum, zapewne ktoś miał już taki problem.

22.04.2014 14:23
5
odpowiedz
zanonimizowany792388
37
Generał

Nie da sie tego zrobic. Zdecydowana wiekszosc gier sprawdza czy kursor jest na ekranie na ktorym jest okno gry i jesli go niema, to automatycznie ustawia jego pozycja na krawedzi ekranu glownego gry dodatkowo minimalizujac i zatrzymujac gre(pause lub wejscie do menu). Oprocz tego gry korzystajace z Direct3D(DirectX) po przejsciu z pelnego ekranu do okna wymagaja ponownego zaladowania wszystkich zasobow co wiaze sie z ponownym wczytaniem prawie calego poziomu gry.

22.04.2014 14:24
nagytow
6
odpowiedz
nagytow
146
Firestarter

Nie ma latwego, uniwersalnego rozwiazania. Jak taki skrot klawiszowy mialby dzialac? Gra na pelnym ekranie musi sie zminimalizowac, zebys mogl uzyc innych programow. Z drugiej strony grajac w oknie kursor zawsze bedzie w stanie opuscic okno i przejsc na drugi monitor. Niektore gry maja blokade kursora w trybie okna (np SC2), ale wtedy tylko Alt-Tab dziala.

22.04.2014 14:31
Bezi2598
7
odpowiedz
Bezi2598
155
Legend

A można ustawić grę w oknie tak żeby się prawie nie różniła od grania w fullscreen? To znaczy rozciągnąć ją.

Bo aktualnie mam tak jak na screenie. Przeglądarka na jednym monitorze. Na drugim gra w oknie. Tylko nie mogę komfortowo grać w natywnej rozdzielczości, bo przeszkadza mi pasek zadań na dole i ten pasek na górze okna.
Da się jakoś temu zaradzić?

22.04.2014 14:33
Bezi2598
8
odpowiedz
Bezi2598
155
Legend
Image

A można ustawić grę w oknie tak żeby się prawie nie różniła od grania w fullscreen? To znaczy rozciągnąć ją.

Bo aktualnie mam tak jak na screenie. Przeglądarka na jednym monitorze. Na drugim gra w oknie. Tylko nie mogę komfortowo grać w natywnej rozdzielczości, bo przeszkadza mi pasek zadań na dole i ten pasek na górze okna.
Da się jakoś temu zaradzić?

22.04.2014 14:48
Bezi2598
😊
9
odpowiedz
Bezi2598
155
Legend

Dobra udało się.

Jak ktoś jest zainteresowany to użyłem programu Windows Borderless Gaming. Więcej info tutaj.
http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=2675769

Czyli na jednym monitorze mam grę w fullscreenie, a na drugim przeglądarkę. I mogę swobodnie zmieniać czy chcę grę czy przeglądarkę za pomocą alt + tab albo klawiszem windows bez minimalizowania gry, wszystko błyskawicznie jest.

22.04.2014 15:11
10
odpowiedz
zanonimizowany792388
37
Generał

Ja proponuje jeszcze poszukac programu, ktory zmieni styl okna gry na WM_POPUP, czyli usunie ramke wokol okna i rozciagnie je dodatkowo na pelny ekran. Dzieki temu zyska sie nascie pixeli wiecej.

\\Edit
NVM, metoda ktora podales robi jednak to co napisalem.

Forum: Dwa monitory - problem