Witam mam problem z grą minecraft taki, że mam bardzo niskie wykorzystanie karty graficznej i procesora i co za tym idzie bardzo mało fps. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł odnośnie tego problemu byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc. Link do zdjęć z odczytu [link]
Mój sprzęt:
Gpu: Rtx 2070 Super gaming
Cpu: Ryzen 5 3600x
Cooler: Cooler Master Masterliquid Lite 120
Ram: Patriot Viper 4 3200mhz 16gb (Dual channel)
Zasilacz: 750w
Moab: B450 Tomahawk Max
Która wersja minecraft? Java czy bedrock?
Wersja java ma okropną optymalizację z powodu badziewnego silnika więc nie oczekuj cudów, szczególnie przy ustawieniu dalekiego renderowania.
Zresztą ile to jest mało fps? Spadki poniżej 60?
Po za tym link nie działa bo masz za niską rangę na forum.
Java, mam ustawione 32 chunki patrzę w dal na wysokości około 35 fps spada do 28, patrze w dół 136 fps. W każdym przypadku mam od 12 do 16% wykorzystania gpu a procesor od 10 do 26%
Jak ustawisz niższe renderowanie, to też tak jest? Sprawdź na przykład 8 oraz 16 chunków.
Na 16 mam około 400fps, ale jak szybko sie obracam spada nawet do 180 gpu około 20% do 30% cpu 10 do 20% %ram 9 gb
Na 8 mam około 1000 fps ale spada do 645 przy obrotach gpu od 40 do 50% cpu 10-15% ram 9,1gb
Czyli wszystko jest ok. Jak chcesz więcej fps to graj w wersję bedrock, tam możesz ustawić nawet ponad 64 chunki i gra utrzymuje stabilne >60fps. No chyba że używasz modów, wtedy pozostaje ci tylko słabo zoptymalizowana wersja java i granie z krótszym renderowaniem.
no dobra w innych grach takich jak rdr 2 mam gpu na 98% i fps stabilne, minecraft po prostu jest gówniano zoptymalizowany, dzięki za pomoc.