Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Drobny detal, który zachwyca: Co sprawiło, że powiedzieliście "ktoś naprawdę się do tego przyłożył"?

Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz
22.08.2026 15:08
Bispie
1
odpowiedz
Bispie
4
Chorąży

Drobny detal, który zachwyca: Co sprawiło, że powiedzieliście "ktoś naprawdę się do tego przyłożył"?

Często to nie wielkie wybuchy, ale najmniejsze detale - jak reakcja źrenic na światło w The Last of Us Part II czy zmiana rytmu oddechu postaci po sprincie - pokazują prawdziwą pasję twórców. Jaki drobny smaczek w grach sprawił, że zatrzymaliście się na chwilę z zachwytem?

22.08.2026 16:07
Little Joe
2
odpowiedz
Little Joe
215
Silent Man

Z takich nowszych gier co zapamiętałem, to animacja rozbierania i składania AK47 w Stalkerze 2. Co prawda w cutscence, ale zrobione to jest jeden-do-jeden jak w realu.

22.08.2026 16:14
Felipe
3
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

Miałem napisać o źrenicach w Days Gone lol.
Nie wiem czy to drobne, ale równie świetne jest zrobione krwawienie z szyi w RDR2 czy TLOU2 kiedy wroga np. dźgniemy w nią nożem czy postrzelimy.

22.08.2026 22:30
WolfDale
4
odpowiedz
1 odpowiedź
WolfDale
110
~sv_cheats 1

Wiele takich detali przychodzi mi do głowy, ale moje ulubione to nieodłącznie łączą się z pierwszą Mafią.

Pełna obsługa samochodu razem ze sprzęgłem, zostawiony samochód na luzie zjedzie z górki a gdy wrzucimy bieg i wysiądziemy to nie (ile to frajdy dało w jednej z misji).

Nocne etapy i odbicia świateł na znakach w tunelach, a do tego oczywiście dewastacja pojazdu bardzo szczegółowa.

Magazynek z pistoletu lądujący na podłodze, a gdy się w niego strzeli okazuje się że ma fizykę.

A ostatnio odpaliłem na chwilę Chasm: The Rift bo chciałem coś sprawdzić i gdy była ulewa na zewnątrz to zaskoczyło mnie bo wcześniej tego nie widziałem. To jak strzeliłem w szybę na suficie i tylko w tym miejscu zaczęły wpadać krople deszczu co jest ciekawym szczegółem.

23.08.2026 00:32
WeCreateWorlds
4.1
odpowiedz
WeCreateWorlds
17
Konsul

WolfDale Pamiętam tę grę, ale że można niszczyć szyby - nie pamiętałem. Remaster próbowałeś?

22.08.2026 23:12
1000iqhere
5
odpowiedz
1000iqhere
59
YES

W oryginalnym Prey'u na keypadach obcych możemy zauważyć, że brakuje cyfr 8 i 9. Można zobaczyć, że kosmici mają tam po 4 palce u rąk stąd najpewniej ich powód do używania systemu ósemkowego.

23.08.2026 00:28
WeCreateWorlds
6
2
odpowiedz
WeCreateWorlds
17
Konsul

Sporo jest takich rzeczy, drobnych, nawet wśród współczesnych gier.

Np. byłem sceptycznie nastawiony do Crimson Desert.
Jednak na jakiś targach siadłem do stoiska z grą. Pozwiedzałem fragment świata gry i w pewnym momencie zacząłem przebiegać między naprężonymi linkami namiotów w jakimś obozie.

Zrobił na mnie wtedy spore wrażenie detal polegający na tym, że gdy zahaczałem o te linki namiotu, odginały się.

Widziałem wiele gier z naciągniętymi sznurami, linami, ale z reguły nikomu nie chciało się tego animować do ewentualnych kolizji.
Im się chciało.

I takich detali jest w tej grze dużo.

O RDR nie ma co wspominać, bo już widzę, że padło.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-08-23 00:29:59
23.08.2026 01:54
Araneus357
7
odpowiedz
Araneus357
68
Hellwalker

The Last of Us 2 - przeciwnicy mogą usłyszeć jak przeładowujemy broń.

GTA V - gdy w sklepie celujemy bronią w sprzedawcę, to ten próbuje nam oddać pieniądze z kasy, ale gdy spróbujemy pociągnąć za spust nie mając w ogóle amunicji, to będzie starał się nas powstrzymać.

23.08.2026 09:57
maciell
8
odpowiedz
maciell
144
Senator

W DCS jest odwzorowany platny modul helikoptera bojowego Ka-50 w ktorym mozna na lotnisku otworzyc panele serwisowe. Widac wtedy najdrobniejsze detale silnikow i innych systemow helikoptera. To zobaczy moze z 10% graczy bo najczesciej tym heli sie lata. Wiec jestem w szoku, ze chcialo im sie poswiecic na to czas.

https://stormbirds.blog/2023/01/01/dcs-ka-50-black-shark-3-review/

Ogolnie w DCS sa w niektorych samolotach oddane szczegoly, ktore w innych grach machneli by reka.

W samlocie F4e Phantom II/F-14A/B Tomcat mamy dzialajacy walkman z piosenkami. W F14U i dolozono tez dzialajacy aparat Polaroid z tamytych czasow, ktorym mozna robic zdjecia. Na zdjeciach pojawia sie pisakiem podpis, gdzie zrobiono dane zdjecie.
Mozliwosc pisania pisakiem po szybie.

https://stormbirds.blog/2023/01/01/dcs-ka-50-black-shark-3-review/ - Ka 50

W VR grze Half Life Alyx, gdy wyjmiemy magazynek i zostanie 1 kula w komorze. Przeladowujac recznie pistolet ten naboj wyleci z komory na podloge. Mozna go podniesc.

post wyedytowany przez maciell 2026-08-23 09:59:51
Forum Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl