Drobny detal, który zachwyca: Co sprawiło, że powiedzieliście "ktoś naprawdę się do tego przyłożył"?
Często to nie wielkie wybuchy, ale najmniejsze detale - jak reakcja źrenic na światło w The Last of Us Part II czy zmiana rytmu oddechu postaci po sprincie - pokazują prawdziwą pasję twórców. Jaki drobny smaczek w grach sprawił, że zatrzymaliście się na chwilę z zachwytem?
Z takich nowszych gier co zapamiętałem, to animacja rozbierania i składania AK47 w Stalkerze 2. Co prawda w cutscence, ale zrobione to jest jeden-do-jeden jak w realu.
Miałem napisać o źrenicach w Days Gone lol.
Nie wiem czy to drobne, ale równie świetne jest zrobione krwawienie z szyi w RDR2 czy TLOU2 kiedy wroga np. dźgniemy w nią nożem czy postrzelimy.
Wiele takich detali przychodzi mi do głowy, ale moje ulubione to nieodłącznie łączą się z pierwszą Mafią.
Pełna obsługa samochodu razem ze sprzęgłem, zostawiony samochód na luzie zjedzie z górki a gdy wrzucimy bieg i wysiądziemy to nie (ile to frajdy dało w jednej z misji).
Nocne etapy i odbicia świateł na znakach w tunelach, a do tego oczywiście dewastacja pojazdu bardzo szczegółowa.
Magazynek z pistoletu lądujący na podłodze, a gdy się w niego strzeli okazuje się że ma fizykę.
A ostatnio odpaliłem na chwilę Chasm: The Rift bo chciałem coś sprawdzić i gdy była ulewa na zewnątrz to zaskoczyło mnie bo wcześniej tego nie widziałem. To jak strzeliłem w szybę na suficie i tylko w tym miejscu zaczęły wpadać krople deszczu co jest ciekawym szczegółem.
W oryginalnym Prey'u na keypadach obcych możemy zauważyć, że brakuje cyfr 8 i 9. Można zobaczyć, że kosmici mają tam po 4 palce u rąk stąd najpewniej ich powód do używania systemu ósemkowego.
Sporo jest takich rzeczy, drobnych, nawet wśród współczesnych gier.
Np. byłem sceptycznie nastawiony do Crimson Desert.
Jednak na jakiś targach siadłem do stoiska z grą. Pozwiedzałem fragment świata gry i w pewnym momencie zacząłem przebiegać między naprężonymi linkami namiotów w jakimś obozie.
Zrobił na mnie wtedy spore wrażenie detal polegający na tym, że gdy zahaczałem o te linki namiotu, odginały się.
Widziałem wiele gier z naciągniętymi sznurami, linami, ale z reguły nikomu nie chciało się tego animować do ewentualnych kolizji.
Im się chciało.
I takich detali jest w tej grze dużo.
O RDR nie ma co wspominać, bo już widzę, że padło.
The Last of Us 2 - przeciwnicy mogą usłyszeć jak przeładowujemy broń.
GTA V - gdy w sklepie celujemy bronią w sprzedawcę, to ten próbuje nam oddać pieniądze z kasy, ale gdy spróbujemy pociągnąć za spust nie mając w ogóle amunicji, to będzie starał się nas powstrzymać.
W DCS jest odwzorowany platny modul helikoptera bojowego Ka-50 w ktorym mozna na lotnisku otworzyc panele serwisowe. Widac wtedy najdrobniejsze detale silnikow i innych systemow helikoptera. To zobaczy moze z 10% graczy bo najczesciej tym heli sie lata. Wiec jestem w szoku, ze chcialo im sie poswiecic na to czas.
https://stormbirds.blog/2023/01/01/dcs-ka-50-black-shark-3-review/
Ogolnie w DCS sa w niektorych samolotach oddane szczegoly, ktore w innych grach machneli by reka.
W samlocie F4e Phantom II/F-14A/B Tomcat mamy dzialajacy walkman z piosenkami. W F14U i dolozono tez dzialajacy aparat Polaroid z tamytych czasow, ktorym mozna robic zdjecia. Na zdjeciach pojawia sie pisakiem podpis, gdzie zrobiono dane zdjecie.
Mozliwosc pisania pisakiem po szybie.
https://stormbirds.blog/2023/01/01/dcs-ka-50-black-shark-3-review/ - Ka 50
W VR grze Half Life Alyx, gdy wyjmiemy magazynek i zostanie 1 kula w komorze. Przeladowujac recznie pistolet ten naboj wyleci z komory na podloge. Mozna go podniesc.