Drastyczne spadki taktowania procesora AMD Althon II X4 640, POMOCY!!

Forum Komputery
Odpowiedz
04.12.2012 17:58
😡
1
odpowiedz
czesip389
56
Mama mi pozwolila

Drastyczne spadki taktowania procesora AMD Althon II X4 640, POMOCY!!

Witam. Kupiłem nowy procesor z internetowego sklepu komputronik. Zamontowałem procesor, wszystko bez problemu aż tu nagle - przy starcie komputera nie widnieje napis, jaki procesor jest w komputerze. Jednak dalej piszę już w 1 zakladce na samej górze po lewej, jakie jest taktowanie procka - piszę 3000mHz. Wszystko niby super. Startuje system, jestem na pulpicie, komputer prosi o ponowne uruchomienie, zrobiłem to. Caly czas cacy, wszystko ok. Aż tu nagle włączam cpu-z i co? A no takie bajery, że taktowanie zmniejsza się z 3ghz do... 800mhz...
Gdy robilem analize systemu taktowanie podskoczyło do 3000mhz. Gdy pokazuje że znajomy wchodzi na steam, jest w prawym dolnym rogu komunikat o tym - takze podskakuje do 3ghz. Jednak na pulpicie, zmniejsza się znow do 800mhz, w Minecrafcie skacze od 800-1800-3000mhz... Dodam też, że mnożnik zmniejsza się z 15x do 4x wtedy kiedy spada taktowanie do 800mhz. Zmniejsza sie także napięcie, z 1.168 V (800mhz) do 1.436 bodajże (3000mhz).
Czy próbować zwiększyć napięcie w biosie? Dodam, że mam plyte główną GA-M61SME-S2 (rev. 2.x), nie ma ona wejścia AM3, tylko AM2+. Jednak czytałem wiele o tym, i wyczytałem, że płyta obsługuje Altohny II i nie ma z nimi problemu. Bios mam najnowszy, F9. Czym może to być spowodowane? A może to normalne zachowanie przy tym procesorze? Procesor chodzi normalnie, oprocz zmiany taktowania, system i komputer także - więc płyta obsłużyła procesor... choć może nie dokońca? Może trzeba zwiększyć napięcie?

Bardzo proszę o pomoc, dziękuje za ewentualne odpowiedzi, pozdrawiam.

EDIT: Przy włączonym CS mam cały czas 3000mhz. Kiedy minimalizuje na pulpit, jest 3000mhz, po 3 sekundach 800mhz. WTF?! CS chodzi w stałych 100fps, dalem sobie takie ograniczenie, i nawet 0,1 fps'a nie spada. O co tu chodzi?.....

04.12.2012 18:08
2
odpowiedz
Bazylisheq
103
Konsul

Nie wiem jak na amd, ale na intelu jest specjalna funkcja obniżająca taktowanie procesora gdy się nudzi. Tu pewnie jest to samo.

Na płycie głównej na pewno możesz to wyłączyć.

04.12.2012 18:09
sprite18
3
odpowiedz
sprite18
51
Konsul

Nie wiem na pewno czy dobrze napiszę ale wydaje mi się że jest to spowodowane oszczędzaniem energii procesor dopiero używa większej mocy gdy musi obrobić większą robotę włącz np. jakąś grę i wtedy zobacz ile będzie pisało.

Na pewno podskoczy taktowanie jak i napięcie.
U mnie tak samo jest tak że spoko wszystko jest ok.

04.12.2012 18:09
Dryf Wiatrów Zachodnich
4
odpowiedz
Dryf Wiatrów Zachodnich
143
Generał

Moj Athlon II X4 955 robi to samo. To funkcja pozwalajaca obnizyc zuzycie pradu.

Mozna wylaczyc gdzies w BIOSie, tylko po co?

04.12.2012 18:18
5
odpowiedz
czesip389
56
Mama mi pozwolila

Czyli jakby płyta nie obsługiwała procesora, wogóle system by się nie uruchomił?

Aha, i jeżeli obniża się taktowanie procesora wtedy kiedy mu się nudzi, to nudzi mu się także wtedy, kiedy robi on aktualizacje do Battlefilda 3? (jest wtedy włączone pobieranie) Tak ma być?

Bardzo dziękuje za wasze odpowiedzi, uspokoiły mnie one w miare... ;)

04.12.2012 18:26
Fee
6
odpowiedz
Fee
32
syf

Powiem tyle: nie musisz się przejmować tym obniżaniem taktowania. Widocznie jeśli ono się zmniejsza podczas updejtu BF'a to nie wymaga to mocy z procka. Wszystko jest tutaj przemyślane przez inżynierów z AMD.
Aha, gdybyś to wyłączył w biosie, to taktowanie procesora byłoby cały czas na poziomie 3000 MHz, a więc ciągnąłby też cały czas ~95W (jak się nie mylę dla tego modelu) jak i też wydzielałby wiele więcej ciepła. Podsumowując, tak funkcja jest niezmiernie ważna.

04.12.2012 18:36
👍
7
odpowiedz
czesip389
56
Mama mi pozwolila

Uffff..... Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi. :) Już myślałem, że bez nowej płyty się nie obejdzie, ale na szczęście się myliłem. :) Gigabyte swoją drogą powinno zaaktualizować listę, bo wg strony moja płyta nie obsłuży tego procesora, nie obsłuży żadnego AM3 - a tu proszę, płyta mająca wejście AM2+ nie ma problemów z Althonem II.

Dobra, to mam ostatnie pytanie, zresztą mało ważne, ale może przyda mi się na przyszłość - jeżeli płyta nie obsługuje procesora, to jaka jest reakcja komputera? System się nie uruchamia, czy jak to jest?

05.12.2012 21:16
Dryf Wiatrów Zachodnich
8
odpowiedz
Dryf Wiatrów Zachodnich
143
Generał

Jak dla mnie to wogole nie wstanie, ewentualnie wyrzuci blad podczas wstepnego ladowania.

05.12.2012 21:27
😐
9
odpowiedz
zanonimizowany858626
26
Senator

Jezu, jaka sraka cegłami bo procesor obniża taktowanie jak nic nie robi O_O

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl