Dragon's Dogma - Wasze opinie (Xbox 360)
Witam.
Zamierzam zakupić sobie Dragon's Dogma na Xbox 360 ale nie wiem czy to dobry wybór.
Proszę o opinie o grze (nie tylko na wymienioną wyżej platformę, chodzi mi ogólnie o grę)
Proszęo odp.
całkiem przyjemne i rozbudowane action rpg, polecam jeśli lubisz tego typu gry. pamiętaj że jeśli kupować to tylko wersję 'dark arisen'.
rozbudowane, ale na dluzsza mete nudne - przebieganie tego samego terenu po 9438509348503498 razy powoduje, ze tresc zoladka sama sie cofa. Dark Arisen naprawia sporo bledow podstawki, wiec ew jak juz chcesz sie pobawic dogma to tylko i wylacznie ta wersja.
Jestem właśnie gdzieś w połowie gry, wersja na X360.
Plusy:
- duży, fajny, otwarty świat,
- mocno zarysowany progress postaci - np. na początku mag pluje jakimiś malutkimi fireballami, a kiedy rozwinie się postać przywołuje się ogromne tornada czy deszcze meteorytów,
- dobry choć zręcznościowy system walki, nie jest zbytnio wymagający ale daje bardzo dużo frajdy - taki Skyrim w którym po prostu spamuje się atak nawet nie ma startu,
- naprawdę fajne walki z bossami/minibossami - zwykle wymagają ruszenia głową, nie wystarczy do delikwenta podejść i ciachać w nogę,
- ciekawy sposób rozwoju klas, a samych klas dość dużo do wyboru, ponadto dość diametralnie różnią się one gameplayem,
- jak na współczesne gry, nawet niezły poziom trudności - w żadnym wypadku nie jest to poziom Dark Souls, ale kiedy gra się nieostrożnie całkiem łatwo zginąć mając słabszą postać,
- względnie przyjemny system ulepszania ekwipunku, samego sprzętu też jest w grze niemało,
Minusy:
- framerate lubi czasem spaść do poziomu 25FPS,
- respawn wrogów niemalże za każdym opuszczeniem danego terenu to dla mnie jaja. Walka jest nieźle zrealizowana i daje frajdę, ale ileż można?
- bardzo zagmatwana i (wydająca się) bezsensowna fabuła do połowy gry - na szczęście później wiele się wyjaśnia i gra nabiera sensu,
[3] Na szczęście teraz (w Dark Arisen) ferrystone i portcrystale są bardzo powszechne, co znacznie ułatwia nawigację po świecie :-)
Ogólnie bardzo przyjemna gra, ode mnie jakieś 7/10.