Dycu --> Z 52 armora i coś koło 80 obrony tak źle nie mam. Praktycznie szeregowych przeciwników mogę brać na klatę w dowolnych ilościach (oczywiście biorąc pod uwagę, że jestem już w zaawansowanej fazie gry i szeregowi przeciwnicy już nie wydaja się tacy silni). Najsłabsza mikstura leczenia leczy mi 1/2 max hp, odrobinę ponad 100 hp, a mam w tej chwili bodajże 233. Problemy zaczynają się z bossami i skillami specjalnymi przeciwników, wtedy czasem do akcji wchodzą mocniejsze napoje. Z maną w sumie też źle nie ma, bo praktycznie zrezygnowałem z rzucania czarów, a ok. 2/3 max many wcina mi utrzymanie aktywnych czarów.
Btw teraz na najsłabszych miksach nawet jestem w stanie pokonać Revenanta 1 vs 1. Co 2-3 jego celne ciosy muszę się leczyć, ale i tak dość łatwo walka idzie i nie potrzebuje lepszych mikstur. Tym bardziej stosowanie mocniejszych mija się z celem, że słabe leczą 1/2 max hp, a poniżej tego poziomu i tak nie mogę sobie pozwolić zejść (bo przypadkowy krytyk mógłby mnie wtedy zabić).
Kurde gra mnie szokuje .Daaaawno nie było na rynku erpega na takim poziomie .Wiecie może jaki jest maksymalny poziom postaci?
Gdzie jest ta księga dla Morigan ? W którym dokładnie miejscu ? Przeszedlem dawno wieże magów, ale chyba nie mam jej w ekwipunku ... Tylko po zdobyciu tej księgi Flement zamieni sie w smoka ? ;)
Ja tą ksiege znalazłem ale gdzie nie pamietam. Fajny motyw jest w grze z tymi prezentami ....dajesz prezenty a członkowie drużyny dostają bonusy za to hehe extra.
Zacker --->
spoiler start
W wieży magów w gabinecie Irvinga. To chyba drugie piętro, jeśli dobrze pamiętam.
spoiler stop
Pytanko: koleś na filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=g0Z1SteRnUg&feature=related
robi przegląd oficjalnych dlc dla DA.
Mam rozszerzoną wersję elektroniczną gry, ze wszystkimi (jak dotąd myślałem) dodatkami, a tu okazuje się, że EA wydało tych dlc o wiele więcej. Czy są one gdzieś dostępne do polskiej wersji?
Dwa pierścienie były za zakup pre-ordera w Empiku, miecz Ostrze - za rejestrację gry gdzieś w jednym z ostatnich tygodni listopada. Twierdza Strażnika i Kamienny Golem to wiadomo, podobnie jak Zbroja Krawego Smoka. Reszty nie znam. :(
A, i chyba jeszcze za zakup w którymś ze sklepów internetowych dawali specjalny przedmiot.
Aha, czyli unikalne unikaty? :)
Czyżby te przedmioty były dostępne tylko w ten jeden sposób - poprzez określony zakup/zamówienie gry? Później nie można ich nigdzie dokupić? Szukałem na stronce EA, ale tam coś znaleźć... to już wolę w pojedynkę walczyć ze smokiem :)
frer - Najsłabsza mikstura leczenia leczy mi 1/2 max hp, odrobinę ponad 100 hp
Słucham? Ponad 100 hp z najsłabszej miksturki życia? Eeee? Gramy w dwie różne gry? czemu mi najsłabsza leczy 30-40, czyli jakąś 1/8 życia?
Szenk - Były jako prezenty, teraz można je dostać jedynie w pirackiej wersji gry. Ale generalnie gówno warte te wszystkie itemy.
Dycu --> Efektywnosc mikstur zalezy od wspolczynnika magii. Dlatego magom wystarczaja najslabsze :)
Bajt - Ach, w ten sposób, to rozumiem. No ale mimo wszystko z leczniczych korzystają głownie woje : )
Czy Początek elfa maga i człowieka maga jest taki sam? Nie chcę drugi raz niepotrzebnie tego przechodzić.
W sumie, to kurde mogli się pokusić o drugi prolog dla maga-apostaty. To mogłoby być naprawdę ciekawe o:
Wiem że w pałacu królewskim w Orzammarze znajduje się jakiś skarb który można zdobyć rozwiązując jakąś zagadkę.
Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć? Byłbym wdzięczny...
Bart2233
spoiler start
Musisz stanąć jednocześnie, trzema postaciami, na takich płytach na ziemi... dwie znajdują się z obu stron sali tronowej, jedna przed wejściem doń. Pojawi się wtedy coś...
spoiler stop
gdzie zdobyć zbroje króla Cailana(tego z pod Ostagaru)
Dycu --> W tej chwili mam bodajże 60 magii. Dlatego mi wystarczą najsłabsze mixy. ;)
Imho bezsensem jest uzależnienie działania miksów od tego współczynnika, ale cóż...
Btw piszecie o tych itemach z DLC czy coś tam ? Właśnie korzystam z jakiejś zbroi krwawego smoka czy czegoś takiego. Nie ma to jak z maga robić tanka w ciężkiej płycie. :D
frer - Zbroja krwawego smoka to śmiech na sali. Żadnych właściwości magicznych, bardzo średni pancerz, nic ciekawego. Aż byłem zaskoczony jaki to syf na przestrzeni całej gry : )
Dycu --> Masz na myśli sam pancerz czy cały zestaw ? Bo póki co pancerz jest najlepszy jaki mam do tej pory. Chyba, że mi doradzisz gdzie znajdę coś lepszego ? ;)
Glowna zaleta Krwawego Smoka to to, ze jest latwo dostepny od poczatku (od momentu, gdy tylko damy rade go ubrac - sila 36), w grze sa dostepne lepsze pancerze dla tanka, chocby set Legionu.
http://dragonage.wikia.com/wiki/Category:Massive_Armor
wysiu --> Imho set Legionu wcale nie jest taki wypasiony. Pierwszy problem w tym, że nie opłaca mi się nosić całego setu żadnej zbroi tylko dla bonusu wynikającego z tego faktu. Sam pancerz Krwawego Smoka daje dość dobre (jak dla mnie) właściwości magiczne.
Skoro już mowa o zbrojach to w co proponujecie ubrać Łotrzyka?
Po nauczeniu się umiejętności która zmienia modyfikator siły na sprytu nie ma praktycznie sensu inwestować więcej w siłę więc przydałby się jakaś dobra lekka zbroja.
Co do zbroi, to ja miałem set średniej zbroi ze smoczych łusek, Alister miał set Molocha, Sten był secie krwawego smoka, a Morrigan miała ciuchy Zaklinacz(chyba, w każdym razie kupione w "Cuda Thedas")
Opłaca się teraz zagrać w DA: Journeys?
wysiu - Łatwo dostajemy? Matko, naprawdę mogę wymyśleć śmiało miliard lepszych zastosowań dla tej sumy pieniędzy, szczególnie na początku gry, kiedy kasy brakuje.
Bart - Potwierdzam - zbroja ze smoczych łusek : )
Po ilu dniach(?) mogę przyjść po
spoiler start
Zbroje ze smoczych łusek do Wade'a ? wykona on wszystkie części od razu czy będę musiał przychodzić pare razy ? i ile łusek potrzebuje do wykucia zbroi ? miałem przy sobie 6. wystarczy ?
spoiler stop
Na każdą zbroję wykonywaną przez Wade,a potrzeba po 3 łuski i na tą najlepszą potrzebna jest łuska z dużego smoka.Ta ostatnia zbroja może być wykonana w 3 wersjach /lekka zbroja, średnia i płytowa dla tanka - sam decydujesz co chcesz dostać/
Co do rzeczy które zostają w lokacjach to możesz wrócić tam w dowolnym momencie gry i wszystko na Ciebie czeka.
Chyba najlepsza jest średnia zbroja ze smoka, komplet daje 15% oszczędności na zużyciu staminy/magii. Nawet lekka zbroja Wade'a ze smoka wypada tu gorzej ze swoimi 10% - mam rację?
Cześć.
Od kogo i gdzie można nauczyć się specjalizacji czempiona
Już pewnie był podawany ten link, ale nie chcę mi się przeglądać setek postów. Może ktoś mi podać link do moda dodającego skrzynie w obozie?
Playboy95
Camp storage chest
http://social.bioware.com/project/463/
small bag appears in the player's inventory
http://www.dragonagenexus.com/downloads/file.php?id=167
No i DA ukończone z ponad 60h na liczniku, czego można było się spodziewać. W końcu mogę się oderwać od tej gry. :D
Wszyscy jarają sie tym Dragon Age, każdy go poleca... też byście go polecili osobie która ukończyła takie erpegi:
-Gothic
-Gothic 2 (bez NK)
-Risen
-jakiś niskobudżetowy slasher - chyba Kult
i tyle?
Grałem jeszcze w Sacred (znudził się), Fable (też nudne), Loki (o toto było zarąbiście nudne), Two Worlds (musze mówić?), Baldur's Gate (może nie nudne ale pograłem kilka godzin i sie wkurzyłem, nie pamiętam o co), Morrowind (nie dla mnie), Fallout (tego nie wiem czemu nie skończyłem, po prostu w pewnym momencie odechciało mi się grac). Teraz gram w Wiedźmina i fajny jest. Planuję przejść G2 z dodatkiem, podejść jeszcze raz do BG i może do Fallouta...
Czy DA nie będzie dla mnie zbyt trudne/skomplikowane? A jeśli tak to jakie polecicie gry, żebym troche oswoił sie z gatunkiem?
a ja zmieniłem wczoraj poziom na easy.. nie przykładam się do rozwoju postaci, klikam co mi się podoba, i zaczęło mnie trafiać przy niektórych walkach... więc skończę na easy a drugie podejście zrobię na normal :)
DJ
BG 2 - pewnie lochy Irenicusa
BG 1 - to będzie mag w gospodzie pod pomocną dłonią
Zagraj sobie w Icewinddale albo Lionheart ... powinno odpowiadać twoim oczekiwaniom .
djforever ---> z tego co wymieniłeś, to nie grałeś w żadne cRPG, ale gry akcji z elementami RPG, a żadnej gry typu cRPG nie skończyłeś.
Z takim podejściem jak do Baldur's Gate, to raczej do DA nie siadaj, bo jeszcze bardziej się wkurzysz.
A Gothic, Risen itp. niemieckie gnioty mają się do DA jak wół do karety.
Lubisz grać w podróby, graj dalej - chcesz poznać prawdziwsze cRPG - skończ Fallouta (przynajmniej 1.go), skończ BG i BG 2, poznaj Planescape: Torment. Potem usiądź do DA.
--->djforever
nie musisz przechodzić przedszkola ( SZKOŁY) cRPG !!!.
Coć co było dobre 10 mlat temu jest już zakurzone i stare. Tylko ludzie o WYSUBLIMOWANYM smaku odnajdują coś nowego , twórczego w grach które kilka ( naście) razy już przeszli.
Większość wymienianych tytułów jest już rozdziałem zamkniętym ( mimo ,że sam zagrywałem się w BG itp ). "Trzeba z żywymi naprzód iść" . Jak podoba ci się "Wiedźmin" spokojnie możesz nabyć DA. Będzie trochę inaczej ( gra nie polega na naciskaniu myszki) ale dla młodych zdolnych to "pikuś".
Aurelinus --> Imho nie ma co polecać komuś klasyków jeśli nie potrafi ich docenić. Dla ludzi, którzy się na nich "wychowali" będą to najlepsze gry cRPG ever, szczególnie dlatego, że od ich czasu większość produkcji opiera się na naśladowaniu i rozwijaniu ich schematów.
Aurelinus, moje kochanie -
A Gothic, Risen itp. niemieckie gnioty mają się do DA jak wół do karety.
Przecież DA:O to też gniot, co nie : )?
A jeśli chodzi o post frera - Dla osoby która "zawczasu" nie miała styczności z falloutami, baldurami, czy innymi arcanumami, gry te wydadzą się zwyczajnie przestarzałe, brzydkie, nieciekawe i niefajne. I nic w tym dziwnego, bo wszystkie te gry są kompletnie niedzisiejsze, to trzeba przyznać.
Oszem, te gry są już niedzisiejsze, ale jeśli djforever pogrywał tylko w zręcznościowe erpegi i hack&slashe (Gothiki, Sacredy etc.) to zaryzykuję stwierdzeniem, że może sobie z Dragon Age nie poradzić, bo gra do łatwych nie należy. Sam napisał, że stracił cierpliwość do BG, a do DA można równie łatwo.
Sam znam conajmniej dwie strony internetowe, na których codziennie rejestruje się ktoś nowy w wieku 14, 15 i więcej lat tylko po to by oznajmić, że grają w BG. To, że kilku znudzonych GOLowców juz się w BG grać nie chce (ani nie muszą ani nikt im nie każe, powiadamiać o tym wszystkich - też nie), to nie powód do bredni w stylu "trup", "skończony rozdział" itp.
Puknijcie się w szanowne czółka szanowne mendy, na dobrą grę zawsze jest czas, zwłaszcza gdy jeszcze sie w nią nie miało okazji grać. Bez względu na to, czy wyszła 10 czy 20 lat temu, o ile grafika jeszcze nie odstręcza jak w oldschoolach typu Eye of Beholder pograć warto.
Tym bardziej, że 10 lat minęło, a jeszcze nie pojawiła się gra lepsza niż PST, Fallout czy BG, ja takiej nie znam. A w BG grałem ostatnio 5 lat temu. To coś zmienia?
Dycu --> Piszesz o przestarzałości gier (i oczywiście słusznie), ale tu ważny też jest czynnik wtórności. Wiele elementów spotykanych na co dzień w dzisiejszych cRPGach zostało zapoczątkowane właśnie w starych klasykach.
Ktoś kto grał w nie kiedyś i siada teraz do nowych gier, jak widzi jakieś rozwiązanie "techniczne" może sobie pomyśleć: o przecież dokładnie to samo widziałem x lat temu w grze xxx, tyle że w prostszej formie.
Taka osoba ma odczycie, że wiele gier po prostu tych klasyków na dobrą sprawę niczym nie jest w stanie przebić. Nawet teraz, gdybym miał porównać np. DAO do BG2, tak naprawdę nie doszukałbym się jakiś większych różnic i wielu nowości. Fakt, pewne rozwiązania są nowatorskie, ale wiele zastosowanych w jakiejś formie już wcześniej się przewijało.
Natomiast jeśli ktoś mający do czynienia z nowymi produkcjami siądzie do klasyka, pomyśli tylko, że w nowych grach zastosowane rozwiązania są o wiele bardziej rozwinięte i może się zniechęcić do dalszej gry.
frer - Mam rozumieć że Ty uważasz że gry teraz w stosunku do "niegdyś" się nie zmieniły : )? Dobry żart : )
Aurelinus - Spierdalaj.
Mam pytanie czy jest jakaś podobna gra do Dragon Age, która też zawiera doskonały klimat i fabułe oraz oczywiście podobny styl rozgrywki? Najlepiej interesują mnie tytuły z ostatniego okresu. Bo stare Baldurs Gate itp to już mnie nie interesuje.
Grę przeszedłem i uważam ją produkcją roku na PC! Świetna fabuła i cudowny klimacik. Szkoda, że te 70h grania tak szybko zleciało :(.
Dycu - Mistrz Ciętej Riposty, :rotfl:
PS. Nie zachęcam nikogo do zagrywania się na śmierć w stare tytuły, jak niektórzy mają w zwyczaju, grając po raz setny z jedną, małą poprawką, tylko po to by ją zobaczyć. Ale w starsze tytuły zagrać warto, z pewnością zestarzały się mniej niż malkontenci twierdzą, a w przeciwieństwie do Gothiców, Risenów itp chłamu, na którym spora grupa się wychowała (bo przez lata nie było niemal nic ciekawego) przynajmniej niektóre z nich można rzeczywiście przechodzić kilkakrotnie bez znużenia. Akurat np. w BG2 czy PST grałem raz, ale nadal je pamiętam, z tych "wielkich" współcześniejszych - nic. DA to świetny powód by do starszych, naprawde dobrych tytułów wróćić. No fakt, dla zwolenników gier akcji z elementami RPG jest tam za dużo tekstu do czytania i walki są zbyt trudne.
Aurelinus - A to nie ty bucu czasem nazwałeś m.in. mnie w poprzednim poście "szanowną mendą"?
DJ: Jeśli chodzi o nowe gry podobne do DA - to niestety nie ma, i właśnie dlatego DA odniosło taki sukces
Wiedźmin natomiast to zupełnie inna sprawa, niby podobne, niby to samo, a jednak jak przychodzi co do czego to zupełnie co innego (chociaż też bardzo dobre)
SULIK <--- zapomniałeś o Drakensang ,styl walki jest taki sam jak w Dragon Age , też chodzi się czwórką bohaterów ,jedynie fabuła ciekawsza
Czy są podobne do DA ?
Zależy jak dalece podobne - ale są ( według mojej oceny prywatnej DA jest njlepsza ale..)
1. Mass Effect - tania ( nie tak stara jak BG ) i możesz o ile dobrze pamiętam cos przenieść z
postaci z jedynki do nadchdzacego w styczniu Mass Effect 2 ( zbroje z DA też)
2. Neverwinter 2 - tania z dodatkami niezła
3. Drakensang - mi przypasiła
Jak jesteś nowy w gry i zaczynasz to może CONAN ?? ( jest jakaś promocja do 20 lev można grać za darmo)gra MMORGPG ale można grać samemu po polsku. Jak zasmakujesz to już nie wrócisz do gier nie sieciowych :) - z wyjątkami. Jak nie masz kłopotów z jeżykiem angielskim to może na głęboką wodę i do WoW- a ? Albo poczekaj na Old Republic to będzie duuuużo ludzi grało.
Spróbuj może mało znanej następczyni Jagged Alince - gra 7.62 - trochę zbugowana ale gra się nieźle
Jest jeszcze wiele gier różnych gatunków w które warto zagać celem sprawdzenia co mnie wciąga.
Może następca ( jedni chwalą inni ganią - misię podobał) diablo -> Borderlands ? lub Torchlight ( taniutki na Steamie - wg mnie duzo słabszy niż borderlands ale.. )
to tyle
W DA przeszedłem na normalu i trudnym - "wohom" się czy nie zagrac jeszcze raz na najtrudniejszym
Aurelinus --> chyba troszkę przesadzasz nazywając serię Gothic gniotami czy chłamem. W młodości nie miałem specjalnego pociągu do gier cRPG i zamiast przycinać w Baldurs'y wolałem pograć w jakąś strategię. Trafiłem jednak w końcu na Gothica który wciągnął mnie niesamowicie i wtedy postanowiłem mocniej zainteresować się gatunkiem. Skończyłem Baldury, Icewindy i inne tego typu tytuły i naprawdę grało mi się w nie równie dobrze co w Gothiki, które według Ciebie nie są grami cRPG. Otóż mój drogi są, ale po prostu nie opierają się na systemach typu D&D itp. ale tworzą własny specyficzny świat w którym rozgrywka jest zupełnie inna niż w klasycznych cRPG opartych na tych, nie komputerowych zasadach role play. Jednak i w Baldursach i w Gothicach chodzi głównie o to samo, rozwój postaci, eksplorację świata, poznawanie fabuły itp. po prostu mechanizm rozgrywki jest inny.
Także nie zachowuj się jak młody fanboy, który nie widzi świata poza tym czego jest "wyznawcą".
xmajorx ---> Nie muszę lubić Gothiców, nie płacą mi za to, ani za lubienie prawdziwszych gier cRPG, do których należy np. Drakensang. Nie uznaję, jak większość - nie wyłączając samych twórców - za gry cRPG klikadeł, które - z reguły niemieckie firmy właśnie - nahalnie tak określają. Jeśli Gothic jest cRPGiem (a nie jest, choćby z powodu braku systemu walki tzn. zwykłej zręcznościówki) to jest nim także np. Resident Evil (dowolny nr), Assassin's Creed czy Devil May Cry (numer jw.) i choćby Onimusha (też seria). Każdy ww. tytuł zawiera świat, eksplorację rozwój postaci itd., które wg ciebie wystarczą do nazwania gry cRPG (klasycznym ma się rozumieć), ale jakoś nikt na to nie wpadł (?).
Dla mnie Gothic, Morrowind, Oblivion, Risen co najwyżej da się zmieścić na półce tzw. action-RPG, ale przynajmniej co do Gothic 3 i Obliviona to miałbym już poważne wątpliwości (i nie tylko ja), bo Oblivion to wogóle osobna bajka, a Gothic 3 i Risen to już raczej są a zwykłymi action-adventure.
Myślę, że klasyfikując gry - a jest to potrzebne choćby w celu treściwego omówienia czym dana gra jest - trzeba zachować zdrowy rozsądek i nie stawiać na siłę niektórych gier tam, gdzie nie jest ich miejsce, bo jak podałem wyżej, wszystko niemal da się zakwalifikować do cRPG. Co do urody gry, to też mam watpliwości czy seria Gothic jest ładna (że o pracy kamery nie wspomnę) - kwestia gustu, mi nie podoba się ani trochę i też się zestarzała niemiłosiernie.
Ale są gry nie tak stare jak BG czy PST, np. wyżej wymienione NwN 2, ME czy Drakensang, ja dodałbym jeszcze KotOR I i II i oryginalny Neverwinter Nights, które są cRPGami bez dwóch zdań.
Nawet Jade Empire nie zawiera elementów zręcznościowych (choć są w przerywnikach) i to też jest jeszcze cRPG dużo bardziej niż którykolwiek Gothic.
choćby z powodu braku systemu walki
Każdy ww. tytuł zawiera świat
Gothic 3 i Risen to już raczej są a zwykłymi action-adventure.
Co do urody gry, to też mam watpliwości czy seria Gothic jest ładna
np. wyżej wymienione NwN 2, ME czy Drakensang [...] które są cRPGami bez dwóch zdań.
Nawet Jade Empire nie zawiera elementów zręcznościowych
MOAR kurwa, MOAR!
Kiepsko wybrałem postać i zacząłem jeszcze raz - nie wiem dlaczego po dojściu do legowiska wiłkołaków i próbie wejścia do ich siedziby wyświetla się napis "wiłkołaki zabarykadowały drzwi od wewnątrz" - nie wiem jak sobie z tym poradzić - rozgrywkę prowadziłem w zasadzie w bardzo podobny sposób, odwiedzając lokalizacje w tej samej kolejności.....
Moglby mi ktos napisac w spojlerze co sie staje po walce z demonem? (wybralem opcje z dzieckiem Morrigan) bo nie mam juz sily na te walke. Z gory dzieki
Mam pytanie odnośnie DA: Journeys
Odblokowałem 2 itemy i 2 achivmenty. Po zabiciu
spoiler start
tego emisariusza
spoiler stop
gra się kończy i nie wiem jak odblokować dalszą część? Trzeba za to zapłacić czy cuś?
Zacząłem dziś swoja przygodę krasnal bezkastowiec no i pierwszy problem doszedłem już do 1 miasto ale ciągle brakuje mi wytrzymałości ciosy mogę wyprowadzić 1 raz na walkę i koniec wytrzymałości tłukę normalnie czemu tak jest?moja postać nosi komplet zbroi to wojownik i ma wykupiony perk żeby dużo ta zbroja nie zjadała ale jeśli dalej tak będzie ze mogę wyprowadzić tylko 1 raz na walkę ciosy to dziękuje nie ukończę gry ta postacią proszę o pomoc
P.S używam 2 broni i teraz zaraz będę miał 7lvl i berserk jaka powinien nosić zbroje a może lepiej wybrać krasnala łupieżcę zamiast berserka?
playboy: hm, po zabiciu emisariusza miałem jeszcze trochę tłuczenia się po jaskiniach celem zniszczenia trzech maszyn wiertniczych z obstawą. I odblokowałem trzy przedmioty.
A następne części Journeys mają dopiero wyjść i mają być płatne.
Caine - Ja najpierw zająłem się tymi maszynami a dopiero potem emisariuszem ale i tak mam tylo odblokowane dwa przedmioty.
Widzisz, ja grałem w betę i chyba stąd różnice. Emisariusz blokował drogę do maszyn - może i nagród było więcej.
Te przedmioty to Hełm Głębi, Amulet Maga Bojowego i Wiele Kieszeni Embri?
edit: a weź sobie sprawdź :) Gdzieś tam na stronie są podane wymagania. No chyba że ten hełm był nagrodą za udział w becie, która już się zakończyła. Nie masz czego żałować, to sprzęt tier2 tyle że ma fajne statsy.
Tego hełmu nie odblokowałem. Co muszę zrobić by go odblokować?
ed. Przejdę jeszcze raz. Może go odblokuje. A wiadomo kiedy mają wyjść następne rozdziały?
wata_PL - rozwijaj w takim razie siłę woli oraz podczas walki powyłączaj wszelkie niepotrzebne włączalne skille, tj. np. silne ciosy, które obniżają ilość staminy :)
No i natrafiłem na pierwszy techniczny problem w Dragon Age'u.
Mianowicie po zainstalowaniu nowego systemu (windows 7) i gry, zalogowałem się na moje konto Bioware i chciałem zainstalować dodatki z których korzystałem (Shale, Ostrze, Zbroja krwawego smoka) niestety gra nie wykrywa żadnych dostępnych dodatków nawet tego płatnego (nie pamiętam nazwy) i nie mogę nic pobrać, nawet po ponownym wpisaniu kodu.
Ktoś spotkał się z podobnym problemem?
EDIT:Już sobie poradziłem, dzięki forum Bioware, trzeba:
1.W "Uruchom" wpisać services.msc
2.Znaleść zakładke Dragon Age: Poczatek Aktuali...
3.Kliknąć prawym i uruchomić ręcznie.
mam 2 pytania:
1) kiedy probuje pohandlować z tym elfem w ich obozie ( Verathorn bodajrze ) odpowiada on mi, że nie handluje z takim jak ja - mniej więcej coś takiego... i okno dialogowe się zamyka. Jak z nim zahandlować ( chce kupić zapas elfiego korzenia )
2) różni sprzedawcy mają common goods w różnych cenach - który z nich znaleźliście że ma najtańsze common goods ? np flaszki do przygotowywania mikstur, i inne chemikalia - w jakiej lokacji i nazwa jego. Niektóre goodsy w nielimitowanych ilościach dostępne są tylko u 1 handlarza np głębinowe korzenia u tego gościa, który poszedł w głębokie ścieżki ... i już tam pozostał - szuka go matka ( nie pomne jego imienia ) więc nie mamy wyboru ale inne można kupić taniej.
Mam taki problem bronie wioski redclif przed umarlakami ale ta obrona trwa strasznie długo kiedy to się skończy okolo 30m już wybijam te umarlaki i ciągle przychodzą
Bart2233 ---> Pamiętaj żeby w ustawieniach tej Usługi zmienić też na tryb uruchamiania Automatyczny. Bo przy następnym resecie kompa będziesz miał ponowny problem z tym samym.
[263]
Valem, zakończenie gry zależy od wielu decyzji w jej trakcie... więc dużo się dzieje... na końcu są napisane dalsze losy różnych grup, np. krasnoludów, a także NPCów z drużyny, i to wszystko zależy od decyzji jakie podejmowałeś - nikt raczej nie poda Ci 'zakończenia', bo każdy miał trochę inne.
Valem: a ja tę opcję rezerwuję na drugie przejscie gry, złą postacią. U mnie było tak:
spoiler start
Po walce załącza się cut-scenka, podczas której ubity już demon podnosi znienacka łeb i wówczas główna postać dobija go dwuręcznym mieczem. Następują fajerwerki widoczne z ziemi, a potem leci pogrzeb PC, epilog dla pary królewskiej i w końcu recytowane epilogi dla postaci z drużyny.
spoiler stop
Ale zakonczenie ze tak powiem "ogolnej" historii
Jest jakiś sposób na zwiększenie paska z "skillami"? U Wynne nie jestem w stanie wszystkiego zmieścić.
Oprócz rozciągnięcia do końca ekranu...
Bart2233 - cRPG to ciągły wybór :) musisz z czegoś zrezygnować;) i tak pewnie wszystkiego nie używasz :)
Bart2233 --> Trzeba wywalać to czego nie używasz. Zostaw najpotrzebniejsze rzeczy, czyli czary, które trzymasz aktywne, te których używasz (pewnie mniej niż połowa wszystkich dostępnych) i mixy. Podejrzewam, że robiąc porządek nie tylko zwiększysz miejsce, ale też przejrzystość paska.
SULIK, frer - Niestety 1 pasek dla mnie tez nie starczał. Sam grałem magiem i używałem większości swoich czarów, w zależności od sytuacji. Raz korzystałem ze zdolności maga krwii, innym razem uzdrowicielskich, a głównie waliłem czarami żywiołów - ogień, lód, czy błyskawice... do tego mikstury z lyrium i na prawde miejsca brakło :)
Valem - U mnie historia skończyła się tak:
spoiler start
Demon został pokonany przez Alistera, który zginął w ten sposób. Królową została Anora, a Ferelden przeżywał czasy rozkwitu. Krąg Maginów się dzięki mnie uniezależnił, więc Ci byli happy. Co innego w Orzammarze, gdzie krasnoludy zaczęły znowu bójki między sobą. Itd itp.
spoiler stop
Kiepsko wybrałem postać i zacząłem jeszcze raz - nie wiem dlaczego po dojściu do legowiska wiłkołaków i próbie wejścia do ich siedziby wyświetla się napis "wiłkołaki zabarykadowały drzwi od wewnątrz" - nie wiem jak sobie z tym poradzić - rozgrywkę prowadziłem w zasadzie w bardzo podobny sposób, odwiedzając lokalizacje w tej samej kolejności.....
W między czasie odwiedziłem wieżę i zapewniłem sobie pomoc magów - wróciłem do legowiska wiłkołaków i nadal drzwi są zablokowane - wie ktoś może co z tym można zrobić - jest to trochę dziwne bo poprzednio dostałem się tam bez najmniejszych problemów - a teraz szlaban!!!
birkut--->Te drzwi musisz obejść, nie można ich tak po prostu otworzyć. Dokładnie przeszukaj okolicę, na pewno znajdziesz inną drogę. W razie draki możesz skorzystać z pomocy poradnika i tamtejszej mapki, bo ja nie pamiętam dokładnie, co gdzie było.
birkut --->
spoiler start
Musisz znaleźć drogę na Niższy Poziom (czy jakoś tak :) A dopiero tam odszukać niedużą komnatę z czymś w rodzaju kwadratowej sadzawki na środku. To jest Twoja "droga od zadka" do Legowiska :)
spoiler stop
Ktos kiedys tu wrzucal linka do moda który resetuje postacie. Ma ktoś moze tego linka bo nie chce mi sie przepatrywac wszystkich wątków a pobieżne szukanie nic nie dało ;p
Hellmaker ----> Ale je nie mogę się przedostać przez drzwi prowadzące do niższego poziomu ruin - jak tylko wejdę do ruin i zejdę korytarzem w lewo - są drzwi na niższy poziom i to już przy nich jest komunikat, że wiłkołaki zabarykadowały drzwi od wewnątrz. Obleciałem wszystkie dostepne korytarze oraz okolice lasu, także w obozie Dalijczyków nikt nie ma przy rozmowach nic do dodania - oczekują rozwiązania kwestii wiłkołaków i w żaden sposób nie mogę popchnąć fabuły dalej.....
[274] ad.1.
a) jeśli gadasz z nim pierwszy raz znaczy to pewnie tyle, że nie wykonałeś jeszcze żadnych zadań dla elfów i Cię nie lubią
b) podobnie jak wyżej - czy wcześniej gadałeś z przywódcą elfów ? jak nie to najwyższy czas
c) jeśli jesteś u niego po raz kolejny to czy przypadkiem w poprzednich rozmowach go jakoś nie obraziłeś ?
SULIK ---> hmm jeśli chodzi o zadania to np wykonałem zadanie z tym żołędziem dla drzewa oraz przyniosłem Verathornovi żelazodrzewo z czego był zadowolony i się cieszył - powiedział "dobra robota" , a za sekundę gdy wybieram handel mówi, że nie handluje z takimi jak ja. Z szefem obozu oczywiście gadałem. Nie obraziłem go jak pamiętam.
Sulik ----> Niestety mimo wysiłków nie udało mi się zrobić zrzutu ekranu - w grze wg opisu klawiszy niby wystarczy nacisnąć PrintScreen w interesujacym momencie i rzeczywiście na chwilę nieruchomieje (jakby robił zdjęcie) ale jak wychodzę do Windows i uruchamiam Painta to uporczywie wkleja się pulpit windows - nie wiem dlaczego. Mam win 7.
W każdym razie wystarczy że wejdę z lasu do wyższego poziomu ruin i zaraz skręcę w lewo gdzie jest zajście w dół do niższego poziomu - są właśnie te kłopotliwe drzwi.
birkut - Robią się, robią te twoje screeny, tylko źle szukasz...
Poszukaj pod taką ścieżką: c:\Users\...\Documents\BioWare\Dragon Age\Screenshots\User
Np jeden z moich ciekawszych zrzutów ;) Wielka smoczyca padła od ślicznych rączek łotrzyczy->
birkut_k - ehh, screenshoty są:
moje dokumenty/BioWare/Screenshots/user
druga sprawa - cały czas chcesz otworzyć złe drzwi - weź sobie poradnik otwórz na stronie: 47 czyli "Mapa M44: Wyższy poziom ruin" i kieruj się do numerku: 5
a drzwi są po prawej, a nie lewej - te kłopotliwe ;)
poradnik przez czas świąt jest darmowy i dostępny na stronie: https://www.gry-online.pl/poradniki/dragon-age-poczatek/&PART=2440&PAGE=1
przy okazji w tej lokacji są przynajmniej 2 magiczne ściany które można przejść podchodząc bliżej - otwierają się wtedy, pierwsza jest zaraz po lewej nim zejdziesz z mniejszych schodków (numerek 1), druga po prawej w tym samym miejscu - zresztą widać je na mapie
Mattin - ale Ty masz zrobić zadania dla elfów a nie drzew ;) Spróbuj po tym jak załatwisz sprawę z wilkołakami
Zaciąłem się w tunelach Cardina mam znaleźć jakaś stara krasnoludzice ale przeszukałem tunele i nic znalazłem za to głowę i tułów w workach co dalej?
wata_PL - tam trzeba wyjść z lokacji odpowiednim wyjściem - są 2-3 wyjścia, jedno z nich otwiera drogę do kolejnych tuneli i tak przechodzisz dalej, a później jeszcze dalej, a później jesteś przy kowadle - ogólnie dość długa trasa :)
wata_PL - Bez wiekszych spoilerów: Jeśli masz możliwość, podróżuj tam z Shale :)
o damn, ale mnie to wciagnelo , gram na xboxie i jestem juz w
spoiler start
pustce po raz drugi , w ostagarze bylem , w denerim tez ,tylo magow mialem zwerbowac i heja , a tu dupa, w pustce kolejny raz ;] duzo jeszcze przedemna gry ? :)
spoiler stop
spoiler start
Przejście zajęło mi około 60 h. 61 za pierwszym razem i 59 za drugim. Więc możesz mniej więcej sobie zobaczyć ile jeszcze zostało.
spoiler stop
Irracjonalny Amisz w skrócie grę tą można podzielić na takie części:
1. prolog + ostagar
2. werbowanie wojsk
2.1. Wojowników Redcliff - to jest dość złożone, bo najpierw wioska redcliff, później zamek, a na koniec cały quest z urną i wioską azyl oraz całą świątynią - chyba najdłuższy etap ze zdobywaniem wojska zaraz po krasnoludach
2.2. Magów / templariuszy - wieża magów + pustka
2.3. Krasnoludów / Golemy - to się łączy z eksploracją dużych terenów w głębokich ścieżkach
2.4. Elfów / wilkołaków - to się łączy ze średnią eksploracją lasu + ruin (imho najkrótszy etap zdobywania wojsk)
3. Denerim i przygotowania do obrad - no trochę jest tam do roboty pobocznych questów które też wpływają na ostateczne zakończenie + dość obszerne ratowanie królowej + następstwa tego
4. Obrady które są dość krótkie
5. Wielka bitwa - nie takie długie, ale sporo trudnej walki, i trzeba trochę się nachodzić (bodajże bitwa dzieje się w 3-4 lokacjach) + walka z arcydemonem na samym końcu
6. Epilog (bardzo krótki) + napisy końcowe
ogólnie najdłuższą częścią gry jest punkt numer 2, później już szybko leci :)
hmm to jeszcze trochę przede mną... redcliffe zrobiłem, ale nie skończyłem jeszcze akcji z urną, bo do denerim na razie w ogóle nie podróżowałem. skończyłem elfy, zaczynam krasnoludy...
5. Wielka bitwa - nie takie długie, ale sporo trudnej walki, i trzeba trochę się nachodzić (bodajże bitwa dzieje się w 3-4 lokacjach) + walka z arcydemonem na samym końcu
Trudniej walki ? Ja odniosłem wrażenie, że właściwie poziom walk był tam żenujący. Poza kilkoma trudniejszymi przeciwnikami w ogóle nie miałem problemów. Wręcz śmieszyło mnie, jak jednym czarem obszarowym byłem w stanie załatwić połowę szeregowych przeciwników zanim w ogóle zdążyli mnie zaatakować.
A czyli nie duzo mi jeszcze zostalo, bo przeszedlem juz pustke :)
Ogolnie to dziwna rzecz, odmowilem tej krasnoludzicy ze pogadam z magami , a po oczyszczeni uwiezy byla tam ona , pogadalem z zaklinaczem , zgodzil sie, przekazalem to jej i dala mi nagrode , ale quest wykonany jako to , ze odmowilem jej
Gram już sobie trochę w tę gierkę - jakoś tylko nie mogę jej ukończyć, bo ciągle korci mnie gra różnymi postaciami, więc zaczynałem ją kilka razy...
Ale pytanko dotyczy czego innego. Ostatnio zaczęły mnie dręczyć wątpliwości - np. który współczynnik u wojownika (broń+tarcza) bardziej wpływa na celność ataków: siła czy zręczność? Czy może oba współczynniki mają na to wpływ?
Opisy w grze przy statystykach są nieco, hmmm, mylące i nie tak jednoznaczne, jakbym chciał. Przy sile - cytuję z pamięci, więc jeśli się mylę, to mnie poprawcie - napisano, że wpływa oczywiście na siłę ciosów, ale coś też wspomniano o celności ataku.
O celności ataku wspomniano też przy zręczności (pomijając oczywiście zdolność uników i celności broni kłutych: strzał, sztyletów).
Szenk --> Szczerze mówiąc sam nie wiem, bo grałem magiem u którego na prawie wszystko wpływa magia (co jest imho bezsensem, bo praktycznie większość punktów w to ładowałem i dojechałem pod koniec do 70). Jednak mi się wydaje, że u wojownika raczej siła ma większy wpływ. Zawsze możesz sprawdzić przy awansie na wyższy poziom. Zapisz grę, najpierw właduj otrzymane punkty w siłę. Zobacz o ile zwiększą się obrażenia i atak. Następnie wczytaj grę, właduj wszystko w zręczność i sprawdź czy w ogóle wpływa oraz ewentualnie o ile.
Szenk ----> Muszę przyznać, że mnie zainteresowałeś, bo sam nie zwracałem uwagi na to, który z atrybutów wpływa na celność podczas walki wręcz. Przypuszczałem, że to zręczność ma na to główny wpływ, bo właśnie na to wskazywałaby logika. Postanowiłem więc pogooglać, ale na szczęście nie musiałem szukać daleko:
(...)Inwestowanie kolejnych punktów w siłę korzystnie wpłynie na wielkość zadawanych przeciwnikom obrażeń oraz na celność uderzeń, co jest oczywiście równie ważną kwestią.(...)
https://www.gry-online.pl/S024.asp?ID=941&PART=30
frer ---> O ile wielkość zadawanych obrażeń jest łatwo sprawdzić, choćby podczas najbliższej walki, to jeśli chodzi o celność ataków sprawa nie jest już taka łatwa - co jakiś czas pokazują się po prostu komunikaty, że chybiłeś - ale ciężko jest sprawdzić, czy częstotliwość tych komunikatów po jednym awansie i przydzieleniu punktów do odpowiedniej zdolności uległa zmniejszeniu.
Sznapi ----> No właśnie. Najpierw - wg opisów, jakie podaje sama gra przy współczynnikach - myślałem, że na celność ma wpływ głównie zręczność. Gdy zaś zapoznałem się z "Atlasem" zaczęły rodzić się wątpliwości :)
Szenk --> A nie masz w karcie postaci pod liczbami określającymi sumę zbroi i obrony wyświetlonej wartości ataku i obrażeń ?
frer ---> Hmmm, myślisz, że wartość ataku określa "celność" postaci? O tym nie pomyślałem, aż włączę na chwilę grę... :)
Mam: Atak - zwiększa prawdopodobieństwo udanego ataku fizycznego. To chyba to.
Dzięki :)
Szenk ->
Jak dobrze pamietam to bylo to jakos tak:
miecze, bulawy, mloty, topory (1 i 2 reczne) - na atak (celnosc) jednakowo wplywa zarowno sila jak i zrecznosc (po 0,5 wspolczynnika ataku na 1 pkt sily/zrecznosci), damage to tylko sila,
sztylety - atak sila/zrecznosc (0,5 i 0,5 na kazdy pkt), damage sila/zrecznosc (rowniez po polowie).
Z talentem Lethality u rogala, wszystkie obliczenia odnosnie damage zamiast sily biora pod uwage zwinnosc.
"Z talentem Lethality u rogala, wszystkie obliczenia odnosnie damage zamiast sily biora pod uwage zwinnosc."
Nie "biorą" a mogą brać jeżeli jest wyższe niż Siła.
Nie Zwinność, a Spryt :)
dlaczego w orzammaże wykonuje jednocześnie misje u księcia i harrowmonta
Akito ---> BROŃ CIĘ BOGOWIE! Nie rób tego! Wykonuj misje tylko dla jednego, bo inaczej Ci się gra zabuguje i nie będziesz mógł jej ukończyć w żaden ludzki sposób.
Hellmaker --> Ale wpis z oboma misjami zawsze będzie. Ja ukończyłem dla tego na H, drugiego później ubiłem, a questa u niego dalej miałem w dzienniku.
Cześć!
Mam mały problem. W drużynie mam dwóch magów, łotra i woja. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że skończyły mi się mikstury zarówno na manę jak i na leczenie. A podczas walki używałem ich w sumie tylko w razie konieczności. Jestem na etapie
spoiler start
Dostania się do zamku po walce z nieumarłymi w Riddle(?).
spoiler stop
Wróciłem się do obozu
spoiler start
(tego skąd uwolniłem Stena)
spoiler stop
jednak kupcy już nie mają niczego konkretnego. Jedynie recepta na Miksturę z Lyrium. Fajnie tylko składników też sobie nie wyczaruje.
Jakieś porady skąd brać eliksiry?
[321]
spoiler start
Lyrium - Krąg Maginów
Elfi Korzeń - Las Brecilan
Substancje Destylujące, Stężające i Skażające u kupca w Obozie drużyny
spoiler stop
Mi to wystarczało do zrobienia wszystkich mikstur które potrzebowałem.
Mam pytanie : jestem wewnątrz ruin Dalijczyków ,i jest tam taka fontanna , a dalej są takie drzwi których nie można otworzyć , co trzeba zrobić przy tej fontannie ,bo wiem że coś tam z nabieranie wody tyle że jakaś kolejność powinna być zachowana .
NEMROK19 --> Gdzieś po drodze można znaleźć opis co dokładnie jak wykonać. Jeśli dobrze pamiętam to nabrać do dzbana wody z sadzawki, postawić dzban na ołtarzu, pomodlić się, napić się łyk wody z dzbana, resztę wody wylać do sadzawki. Drzwi powinny się otworzyć.
[323] -> z poradnika
spoiler start
1) FONTANNA: Weź gliniany dzban
2) FONTANNA: Napełnij gliniany dzban wodą
3) FONTANNA: Zostaw staw w spokoju
4) OŁTARZ: Postaw pełny gliniany dzban na ołtarzu
5) OŁTARZ: Uklęknij przed ołtarzem i pomódl się
6) OŁTARZ: Zbadaj gliniany dzban na ołtarzu
7) OŁTARZ: Napij się wody z dzbana
8) OŁTARZ: Weź gliniany dzban
9) OŁTARZ: Zostaw ołtarz w spokoju
10) FONTANNA: Wylej wodę z dzbana z powrotem do stawu
spoiler stop
Właśnie tak krążę po sieci i widzę, że bardzo dużo ludzi ma w swojej drużynie psa. Czy poważnie on jest taki dobry?
Okej, co do ołtarza, rozkminiłem o co chodzi.
Apocaliptiq: jest fajny! Właśnie rozpocząłem nową grę i w drużynie będę trzymał trzech magów i właśnie psa! (Albo golema z talentem magicznej aury)
U mnie akutalnie (ja) - mag, mag, dwóch wojów. Ale jednego muszę zamienić na łotra.
Tylko łotr potrafi otwierać skrzynie/rozbrajać pułapki?
Teraz jestem na etapie walki z
spoiler start
tajemną zmorą. Ludzie mówią, żeby wykończyć ją magami dystansowo. Spoko tylko jej fireball + jakiś magiczny pocisk i mój mag leży Oo
Ano tak. Dlatego przechodząć daną lokację drugi raz należy mieć ze sobą łotrzycę z lockipicking... Tylko że nie do każdego miejsca można zajrzeć dwa razy, chociaż na przykład
spoiler start
w lesie Brecillan jest to wskazane.
spoiler stop
edit:
spoiler start
z tego co pamiętam, tajemną zmorę w ruinach rozwaliłem exploitem, ostrzeliwując ją z łuków ze schodów, spoza zasięgu jej widzenia
spoiler stop
Właśnie tak się zastanawiam czy
spoiler start
aby nie za szybko poszedłem do elifkich ruin. Zapowiada się niesmowicie zawzięta walka. Moja drużyna jest średnio ubrana, każdy po +/- 9 lvl. Czy ma to jakieś znaczenie? Czy wrogowie są dostosowani do mojego poziomu?
spoiler stop
No przecież level scalingiem Dragon Age stoi! Chociaż nie do końca
spoiler start
- nawet po zakończeniu gry najtrudniejszym ubitym stworkiem była dla mnie zmiennokształtna Flemeth.
spoiler stop
edit: i nie bój się - walki w ruinach są łatwiutkie w porównaniu z side-questowymi Ożywieńcami.
Jeśli masz głowę na karku i dobrze zbalansowaną drużynę, gra przechodzi się sama :) Zwłaszcza odkąd możesz rzucać czary obszarowe.
Ostatecznie, zmniejsz poziom trudności.
Czy ktoś ma może linki wraz z opisem do modów polecanych w GOLowym artykule sprzed kilku tygodni? Np. skrzynki, moda resetującego staty PC i NPC, nude moda ;)
Caine --> Łatwość zależy od perspektywy. Sam poziom postaci to nie wszystko. Jak dla mnie ruiny były jednak dość ciężkie. Najlepszym przykładem mogą być właśnie Ożywieńce. Na początku wydają się nie do pokonania, a później można je załatwić jedną postacią.
Btw co do najsilniejszych ubitych:
spoiler start
nie wiem co w karcie postaci wpisują jako silniejsze, ale imho najtrudniejszy był smok z góry na której była ukryta urna.
spoiler stop
ano widzisz frer,
spoiler start
z Flemeth męczyłem się nieporównanie dłużej niż z tą przygłupią smoczycą strzegącą Urny. Raz, że poziom postaci był niski, dwa że obrałem kiepską taktykę - 3x meele + 1 x healer. Pod Azylem miałem tanka, maga, zwierzaka, dwoje rogali ze świetnymi łukami i poszło gładko
spoiler stop
Ożywieńce. Na początku wydają się nie do pokonania, a później można je załatwić jedną postacią.
gameplay, or it didn't happened! |:D No i jak podkreśliłem, nie są walki te obowiązkowe, później do nich wrócić możesz.
tak sobie przeglądam listę wyposażenia i widzę, że o ile płatne DLC zawierają zbalansowane itemy, o tyle bonusowa biżuteria jest imba, przykładem pierścionki Dalish Promise tudzież Wicked Oath z ich niesamowitą regeneracją.
Caine
gameplay, or it didn't happened! |:D
Haha trochę mnie przyłapałeś. Ja nie grałem na DA spatchowanym do najnowszej wersji dzięki czemu miałem pewne "bonusy" grając Mistycznym wojownikiem, a dokładniej jakieś +5 więcej do zbroji i shimmering shield, który nie wyłączał się przy braku many (właśnie z tego powodu wolałem uniknąć patcha, bo nie chciało mi się jeszcze pić masy mixów many dla utrzymania tego czaru).
Zobacz na screena (co prawda już z końca gry, ale walcząc z ożywieńcami nie byłem wiele słabszy) jakie odporności, obronę i zbroję miałem. Ożywieńca z czymś takim można lekko na klatę wziąć, bo dmg który zadaje jest po prostu śmieszny (oczywiście zakładając ciągłe picie mixów, bo po kilku ciosach jednak zdrówko spada trochę).
Heh to całe skalowanie lvl to jak dla mnie absurd .. ale cóż .. co kto lubi ;p
Ej! Przeszedłem grę postacią na 19 lvl :) Myslalem, ze koncowka bedzie bardziej filmowa i jednak za mało mi w tej grze było smoków :)
ZOMG ale resy....
Mogę cię dodac do friendsów na bioware social club??
Jakie staty Oo Czyli magiem śmigać full Magia?
A Siła woli i spryt?
You can get infinite gold creating Potent Lyrium Potions and selling them to any trader. Infinite amount of the ingredients can be found at the right traders (Concentrator Agent, Distillation Agent and Flask from the Gnawed Noble Tavern, the Lyrium Dust from the Circle Tower), and buying the ingredients actually cost less gold than the gold you get from selling the newly created potion. Your best prices involve going to Orzammer and buying Flasks from Figor.
Getting the ingredients from the previously mentioned two traders, you can make a Potent Lyrium Potion out of 1g 1s 10b. You can sell the potion at any trader for 1g 25s, so you make 23s 90b per potion. This is not much, but crafting potions in huge amounts you can make yourself practically as much money as you want.
You can also make a profit by crafting inexpensive traps and selling them to one of the villagers in Lothering. These are the only two profit-making crafting arrangements available in the game. Some of the more expensive goods are very hard to afford if you don't do this.
Ten trick działa jeszcze? Czemuż ja na to nie trafiłem wcześniej :((
Dla niekumatych: najmocniejszą miksturę z lyrium można sprzedać drożej niż zapłacimy za konieczne do jej wyrobu składniki. Pozwala to zakończyć problemy drużyny ze pieniędzmi.
Caine --> Te resy to normalka u Mistycznego Wojownika. Praktycznie wynikają tylko z działania czaru Shimmering Shield, który daje poza tym sporą premię do zbroi (na najnowszym patchu chyba 10, bez patcha 15, a do tego jeden z podstawowych czarów maga może dać drugie tyle). Niestety, ten czar ma pewną wadę, zżera manę jak szalony i na najnowszej wersji gry po prostu by się wyłączał przy dojściu do 0.
Co do sprawy z najmocniejszym miksem to nie wiem czy to dalej działa, ale na dobrą sprawę w późniejszej fazie gry nie jest potrzebne. Kończąc misję zbierania wojsk kasa już nie stanowi zbytniego problemu, a możliwe do zakupu przedmioty wcale nie wydają się aż tak wypasione.
Ja tylko raz kupiłem przedmiot warty aż 85g, który rzeczywiście był niezmiernie przydatny. Dawał +10 do kondycji, dobrą regenerację zdrowia i coś tam jeszcze.
Apocaliptiq --> Ja ładowałem od pewnego momentu full Magię, bo uznałem, że inne staty nie mają sensu. W spryt trochę dałem punktów ze względu na przekonywanie, ale i tak nie wiele i na dobrą sprawę nie całkiem potrzebnie. Siłę woli na początku zacząłem rozwijać i planowałem łącznie z magią, ale uznałem, że nie warto. Do mental resistance nie potrzebowałem, bo mi SS to maksował, a przyrost many 5 za 1 pkt imho był nie całkiem opłacalny.
Tym bardziej, że ze względu na wykorzystywanie buga (wiem, trochę to chamskie) z SS i tak przez większość walki miałem 0 many, bo ten czar ją zjadł. Dlatego w sumie jako drugą specjalizację wziąłem Maga Krwi i czary "zasilałem" z hp zamiast many.
Ostatnią sprawą jest też to, że w stylu gry jaki wybrałem w ogóle ograniczyłem rzucanie czarów, nie tylko dlatego, że szybko kończyła mi się mana. Nosiłem ciężką zbroję, co z włączonymi czarami (sam tryb bojowy Mistycznego Wojownika zwiększa zmęczenie o +50%) dawało prawie 100% zmęczenia, czyli jednocześnie zwiększało koszt many czarów (przynajmniej powinno o ile wiem).
W samą Magię ładowałem punkty dlatego, że dla MW jest ona głównym statsem. Zwiększa efekt czarów, działanie miksów (najprostsza mikstura leczyła mi ponad 100 hp), a co najważniejsze, zastępuje siłę. Nie dość, że mogłem ubierać przedmioty których jeszcze nie mogli założyć nawet wojownicy, to także od Magii (w sumie nie wiadomo czemu) uzależnione były obrażenia i atak w walce mieczem, a właśnie taki sposób walki wybrałem.
W efekcie choć nie miałem potężnych umiejętności wojownika czy przydatnych łotrzyka, to w podstawowej walce, czyli najzwyklejszym machaniu mieczem, paradoksalnie mój mag był najlepszy z całej drużynki. Łączył dość dobry atak z bardzo dobrą obroną.
edit: Zapomniałem wspomnieć, że z tak przepakowanym MW część ciężkich walk przeszedłem tylko nim samym, bo reszta drużyny (trochę z mojej winy, bo nie przykładałem się do ich rozwoju i kierowania nimi) w tych walkach padała wcześniej i musiałem sobie radzić sam. Mam na myśli np. walkę z Matką, czy walkę ze smokiem pilnującym urny (tyle, że do tej walki przystąpiłem już późno, dawno po dojściu do samej urny, a na dodatek jedną postacią pokonanie tej bestii było makabryczne i wymagało zużycia z 30-40 mikstur).
Paradoksalnie najcięższą walką w grze dla mnie okazała się walka z pewnym nieumarłym w Denerim, który potrafił zmieniać swoją postać, z Ożywieńca (który nie stanowił problemu) na maga. Dla MW nie ma nic gorszego niż rozproszenie czarów ochronnych, bo wtedy leży i kwiczy.
Witam, mam problem z questem w wiezy magow - konkretnie z tymi rytualami przywolania. Pierwsze trzy smignalem bez wiekszych problemow - tzn wedlug wpisow w dzienniku. Niestety zostal mi jeszcze jeden, a notatki w dzienniku niewiele mi podpowiadaja. Jakies sugestie, porady?:>
valfag --> Czwarty rytuał polega na wykonaniu wszystkiego z poprzednich rytuałów po kolei, z wyłączeniem "włączania" tego czegoś rozpoczynającego rytuał i oczywiście tego kończącego (które z poprzednich rytuałów poznikały).
Pojawiły się przecieki na temat pierwszego większego dodatku - The Awakening.
15 godziny gry, premiera w marcu.
https://www.gry-online.pl/newsroom/the-awakening-kolejnym-dodatkiem-do-dragon-age/zbc242
Niekótrzy w innym wątku pisali, że skład drużyny może się zmienić. (nie chodzi mi tu o wybór drużyny lecz o stałą utratę danej postaci) To znaczy, że można stracić jakiegoś bohatera? W jaki sposób?
Apocaliptiq --> Pod koniec gry mozna niejako wymienic
spoiler start
Alistaira na Loghaina.
spoiler stop
Apocaliptiq
spoiler start
Jeśli nie zaprzyjaźnisz się z Zevranem to w pewnym momencie przyłącza się do dawnych towarzyszy i walczy z Twoją drużyną.
spoiler stop
Apocaliptiq:
spoiler start
Możesz w obozowisku posłać w diabły chyba wszystkich towarzyszy, poza Alistairem i psem. Oprócz tego niektóre złe wybory podczas gry skutkują tym że dana postać zwróci się przeciwko tobie - Leliana, Wynne, Zevran, Shale.... Lub odejdzie. Większość ludzi kończy bezproblemowo grę z kompletem postaci.
spoiler stop
A ja miałem dziwną sytuacją, gdyż ukończyłem grę, jednak w ogóle nie pojawiła mi się okazja z dołączeniem Zevrana, tzn nie było
spoiler start
scenki o wysłaniu na mnie zabójców, jak i samego ataku
spoiler stop
marszym -->
spoiler start
Scenka pojawiła mi się podczas podróży z pierwszego zniszczonego miasta (tzn. tego w którym spotykamy Matke [z klasztoru] i templariuszy) do Redcliffe.
spoiler stop
A teraz zobaczcie bo mam taki mały problem.
spoiler start
Poszedłem do wieży magów, wpuścili mnie do środka jednak na najwyższym poziomie zaatakował mnie demon który wysłał mnie do pustki. Zdobyłem formy: Myszy, Płonącego Człowieka, Golema i Ducha. Wszystko ładnie tylko przez jedne drzwi przeszedłem ..exploitem? Mianowicie, przez duchowe drzwi kliknąłem i jakimś cudem wszedłem za nie. Na etapie "Koszmar Templariusza". Pojawił się demon(wlasciwie demonica, zmieniła sie w mysz, poszedlem za nią i zabiłem), następnie poszedłem dalej (poruszając się po tym kręgu), doszedłem do templariusza który dał mi moc zmiany w Ducha.
No i teraz problem, ikona na kręgu "Koszmar Templariusza zmieniła się i "odblokowały się" dwie nowe drogi, jednak nie mogę z nich skorzystać (kółka nie są podświetlone).
To jakiś bug?
spoiler stop
a okej, zdaje mi się, że zczaiłem o co chodzi.
spoiler start
na każdym etapie kręgu muszę wykorzystać wszystkie możliwe wyjścia, wtedy wszystkie ikony się zmienią doprowadzając mne do środka kręgu?
spoiler stop
Apocaliptiq
spoiler start
Żeby odblokować wewnętrzną lokację musisz przejść wszystkie wcześniejsze (i pewnie zabić wszystkie demony pełniące w nich rolę bossów). Do tego dochodzą zewnętrzne w których są postacie z Twojej drużyny (w sumie nie jestem pewien czy nie trzeba ich obowiązkowo uwolnić). Poza tym dobrze radzę zbadać dokładnie te lokacje, które układają się w krąg, bo dzięki odblokowanym formom uzyskuje się dostęp do "kapliczek" podnoszących statystyki (zapewne trafiłeś już na jakieś). Warto wszystkie znaleźć, bo trochę punktów się na tym jednak zaoszczędza. ;)
Hm, no nie wiem, może przy następnym podejściu do gry Zevran się pojawi. Teraz na szczęście wiele nie straciłem bo moja postać była łotrzykiem o dobrym usposobieniu, więc pewnie z jego "usług" i tak bym raczej nie korzystał :P
I również, podobnie, nie pojawiła mi się "supermenowa" akcja z meteorem :P
To jeszcze mam takie pytanie odnośnie przedmiotów specjalnych, tzn takich z własną nazwą i kilkoma właściwościami wypisanymi na zielono. Mianowicie czy materiały z jakich są wykonane są zależne od poziomu postaci na którym zostały zdobyte ? Przykład - miecz Honor Powierzchniowca, w Orzamarze byłem na samym końcu i miecz ten był ze smoczej kości. Czy gdybym był na niższym lvl, np zaraz po Lothering, to czy mógłby być powiedzmy z... czerwonej stali ?
EDIT:
Apo & frer - co do Pustki:
spoiler start
Ratowanie towarzyszy z tych miejsc "na obrzeżach" nie jest obowiązkowe, ale bardzo polecam, dlatego, że jeśli ich uratujesz to pomogą w końcowej walce walce z demonem. Czyli nei trzeba ale warto
spoiler stop
Nie wyobrażam sobie walki z demonem w pustce bez wszystkich towarzyszy O_o
Dycu - a to inna sprawa, jak ktoś jest hardkorem to proszę bardzo :D Po prostu nie jest to konieczne, co najwyżej "niezalecane" :P
Co do łotrzyków, oni potrafią otwierać skrzynie, prawda?
Jednak w większości przypadków wyświetla się tekst "Za niski poziom umiejętności". O co chodzi? O poziom zręczności?
Ja jednak wolę uwolnić wszystkich towarzyszy. Zobaczymy co z tego będzie ;)
Przypomniala mi sie jedna dziwna rzecz. Raz podczas podrozy skads tam do obozu pojawila mi sie cutscenka
spoiler start
w ktorej byl Arcydemon patrzacy sie na mnie. Po tej scenie zagadal do mnie Alistair i powiedzial, ze Arcydemon teraz moze nas widziec itp. Nastepnie oboz zostal zaatakowany przez pomioty. Bez problemu odbilem atak, ale wczytalem do wczesniejszego momentu, bo w miedzyczasie zrobilem cos co mi sie nie spodobalo :P Tyle ze po wczytaniu juz mi sie wiecej ta cala sytuacja nie przydarzyla. Dziwne?
spoiler stop
No ja teraz wyruszam do obcowiska :) Ciągle pierwsza gra i aktualnie 48h gry :)
marszym -> supermen pojawia sie jezeli masz dodatek z twierdza strazników.
edit:
spoiler start
Czy wiadomo co się stało z bratem bohatera jak się zaczyna człowiekiem szlachcicem?
Lukis', co do pytania o brata:
spoiler start
Spotyka się go potem w epilogu, jeśli się wybrało takie zakończenie, żeby przeżyć.
spoiler stop
Apo - Otwieranie zamków to połączenie odpowiedniego talentu (eee... Mechanizmy : P? Whatever) ze sprytem.
Generalnie ponad 50 sprytu i 4 poziom talentu pozwala otwierać praktycznie wszystkie skrzynki.
Lukis - problem w tej kwestii, że mam ten dodatek :D
Ponawiam pytanie:
To jeszcze mam takie pytanie odnośnie przedmiotów specjalnych, tzn takich z własną nazwą i kilkoma właściwościami wypisanymi na zielono. Mianowicie czy materiały z jakich są wykonane są zależne od poziomu postaci na którym zostały zdobyte ? Przykład - miecz Honor Powierzchniowca, w Orzamarze byłem na samym końcu i miecz ten był ze smoczej kości. Czy gdybym był na niższym lvl, np zaraz po Lothering, to czy mógłby być powiedzmy z... czerwonej stali ?
A ja mam takie pytanko, do czego przydaje sie welin ?
Marszym: poczytaj sobie na Dragon Wiki. Większość artefaktów, w tym wspomniany przez Ciebie Honor, ma stały poziom (tier), jednak np.
spoiler start
znaleziony na Ścieżkach topór Bloodline (linia krwi) tak jak zwykłe przedmioty ma uzależniony tier od poziomu gracza.
spoiler stop
Moje pytanie brzmi - gdzie można wyleczyć stałe rany, typu złamania etc. nabyte, gdy któryś
z charakterów padnie w walce? Była o tym mowa gdzieś, ale grając dziś nie mogłem znaleźć. Świątynia jaka?
spoiler start
bo świątynia w Lothering już nie czynna.
spoiler stop
Mastyl --> są do kupienia i zrobienia takie worki, nazywa się to... Mniejsze uzdrowienie ran (uzdrawia jedna) i potem stopniowo w górę, potem jest leczący 3 rany i chyba wszystkie.
Mastyl - I pamiętaj że wystarczy wejść do swojego obozu - wszystkie postacie zostaną magicznie uzdrowione. Przekimaj się w obozie, a pokruszona czaszka zaraz się zrośnie! : )
Witam
Przejrzałem 2 wątki(sporo tego było) i możne przeoczyłem ale mam 2 pytania: skąd brać sproszkowane lyrium albo gdzie można kupić spore ilości many(jestem na etapie wioski radclif) mój mag zużywa jej sporo albo staminy(bo wiem że jest specjalny mod rozwiązujący tego typu problem) no i 2 pytanie to kasa. Okradam wszystkich jak leci bez litości ale wciąż mam za mało kasy żeby kupić książki lub receptury te co bym chciał nie wspominając cen broni(np ta co ma ten krasnolud z obozu)
betejot - Sproszkowane Lyrium kupisz w nieograniczonych ilościach bodajże w wieży magów u kwatermistrza zaraz niedaleko wejścia.
Co do ilości kasy to na początku rzeczywiście jest jej niewiele, a już na pewno nie na tyle, żeby kupować najdroższe przedmioty, bo ma się taką zachciankę. Tym bardziej, że te najdroższe przedmioty u sprzedawców nie zawsze są warte swojej ceny. Czasem się trafi coś klasy "must have", czy po prostu o wiele lepsze od sprzętu który się posiada, ale trzeba rozważnie kupować.
Co do książek, to jeśli nie potrzebujesz ich koniecznie w danej chwili to lepiej się wstrzymać, bo w późniejszej fazie gry, kasa którą trzeba wydać na książki nie stanowi aż tak dużego problemu (choć rozumiem, że są one przydatne i przyspieszają rozwój postaci, co szczególnie jest ważne na początku).
betejot: coś po łebkach czytałeś te wątki >> post [339]
1.Jak dawać prezenty członkom teamu? mam naszyjnik matki alistera ale nie wiem jak mu dać
2.Opłaca się wkładać itemki do skrzynki wspólnej armi?(dałem kilka run i kamieni)
wata_PL --> przeciągnij ikonke z prezentem na postać której chcesz go dać , tak samo jakbyś przenosił zbroje,buty itp ;)
Ponawiam pytanie o ten welin. Jak go można wykorzystać ? Do czego jest potrzebny ?
ja tam sprzedawałem welin, listy przewozowe etc.
Do czego mogą się zaś przydać śpiewnik Dalijczyków i książka skradziona podczas 4 przywołania u magów - niech mi ktoś powie?
Caine ---> Co do śpiewnika
spoiler start
podczas rozmowy z szalonym pustelnikiem w lesie - wymieniłem ten śpiewnik na żołądź dla dębu-wierszoklety
Ale nie wiem, czy to jest konieczny przedmiot. Może można się wymienić również czym innym. Dogłębnie tej wymiany nie zgłębiałem
spoiler stop
Szenk - Nie jest konieczny, ale Ja wymieniłem trzy itemy, śpiewnik, coś tam jeszcze i własne buty O_o
szenk, caine
spoiler start
ja mu dałem srebrny pierścień :) więc śpiewnik konieczny nie jest
spoiler stop
yasiu i reszta
spoiler start
A ja go zabiłem i mi w ogóle żaden przedmiot nie był tam potrzebny. ;)
spoiler stop
Mam krasnala wojaka z 2h młotkiem i co lepiej nosić set smoka czy set molocha set smoka ma fajne bonusy no ale moloch ma kupę odporności nie mogę się zdecydowac:/
Gamespot i IGN już zapowiedziały Awakening :)
Wygląda też na to, że zaraz wstanie oficjalna strona:
http://dragonage.bioware.com/awakening
Ukończyłem :) Ah dawno się tak dobrze nie bawiłem.
Mój Arthas -> wojownik, dobry.
spoiler start
Królem został Alistair, bo jemu kazałem zabić Loghaina, ogólnie łezka w oku na zakończenie :)
spoiler stop
Teraz chce przejść grę elfem, magiem, do tego złym :)
wata; wydaje mi się, że jak nosisz dwuręczniak, to lepszy jest set molocha.
Chodzi o miecz powierzchniowca
Gdzie znajduje się ta jaskinia. w której ma się znajdować? Czy wejście do niej jest w podziemiach Orzammaru czy to inna lokacja?
no cóż ślepota u mnie jest duża...
Dziękuje za odpowiedź
A teraz tak: gdzie można kupić tą duża recepturkę znaczy u kogo...
A co do dodatku ktoś go już ściągnął?
sorry że post pod postem ale gdzie znaleźć duże ilości elfiego korzenia??? sprzedaje to ktoś jak proszek lyrium?
Elfi korzeń, jak sama nazwa wskazuje, u elfów :) Szukaj u kupca w Lesie Brecillian.
a ja mam problem z rytualem i glinanym dzbane... gdy napelnie go woda i poloze na oltarzu, zaczne sie modlic to nagle woda paruje i nie mozna juz jej wypic bo dzban jest pusty ? co robie zle ?
miki -> A zbadałeś dzban ? Chyba to jest w kolejności po modlitwie i dopiero następnie napicie się łyka wody.
poloze go i gdy tylko zaczne sie modlic, zaczyna parowac takim zielonym dymem.. pozniej juz nie mozna wypic wody bo wszystko wyparowalo
miki - Bodajże w tym lub wcześniejszym wątku jest w spoilerze opisane jak to zrobić
Zabił ktoś Wielkiego Smoka?mam prochy Andrasty ale właśnie ze smokiem coś mi nie idzie wale go tak do 50% i potem koniec team mam silny 1 mob co mi trudności sprawia matka lęgu to pikuś przy nim
[388]
miki_------------->1.Napełniasz 2.Stawiasz na ołtarz 3. pijesz 4. walka z mobami 5. znów napełniasz6.pijesz wlewasz do jeziora bramka sie otwiera
no wlasnie robie wszystko dokladnie tak jak podane wyzej w opisie, ale to nie skutkuje, ciagle ta woda paruje
Co do smoka, moja drużyna: mag (gracz), Morrigan i Wayne z czarami leczniczymi i polem siłowym, i wojownik, tank, Shale lub Alister. Mając do dyspozycji 3 magów w każdym momencie pole siłowe da czas na przegrupowanie, czary lecznicze bez problemu utrzymają wojownika przy życiu, z nudów zawsze można bawić się w czary ofensywne by szybciej zakończyć walkę, ale by mieć 100% pewność że smok będzie interesował się tylko wojownikiem można z nich zrezygnować.
Znajomy również miał problemy, ale przed przywołaniem smoka zrobił tyle pułapek że kiedy bestia się pojawiła zostało jej może 10% życia.
Prawidłowa kolejność:
spoiler start
1. Napełniasz dzban
2. Stawiasz dzban na ołtarzu
3. Klękasz i modlisz się
4. Bierzesz jeden łyk wody z dzbanu
5. Zabierasz dzban i wlewasz wodę do fontanny.
spoiler stop
wata - Trzeba zmienić team w takim razie. Taki jest Dragon Age - team dostosowujesz do danej walki, nie inaczej. Najwyraźniej masz źle dobranych bohaterów. Może i sposób bajki jest nieco hardcorowy, ale pewnie umożliwia banalne zwycięztwo.
Ja grając łotrem i do tego grając na 3x melee + łuczniczka, gdzie nawet Wynne jako postać lecząca jest na zestawie miecz + tarcza złoiłem smoka aż miło. Sposobów pewnie jest masa, wszystko zależy od tego kim grasz : )
Ja mam pytanie odnośnie zakończenia, a konkretnie krótkich notek pojawiających się w formie plansz/slajdów. Czy gdzieś w internecie ktoś zgromadził ich pełną treść, czy to w postaci tekstowej czy screenów?
bajka615 -> tak jak pisalem wyzej, po napelnieniu dzbana , polozeniu go na oltarzu i pomodleniu sie, wyskakuja jakies tam 2 cienie. po ponownym wykonaniu tej czynnosci wybuchnie tylko zielony dym (wtedy wylacza mi opcje olatrza) i jak podejde do niego znowu, dzban jest juz pusty i nie moge napic sie wody, moze trzeba zrobic cos przed rozpoczeciem rytualu ? np zabic jakiegos chorego kla ? tylko nie wiem jak sie do niego dostac. Jezeli ktos moglby mi pomoc, z gory dzieki
spoiler start
dzban-napełnić woda-zostawić fontannę -postawić dzban na ołtarzu -uklęknąć-zbadać-wypić- weź dzban-zostawić ołtarz-wylać wodę do fontanny
spoiler stop
Zrobiłem to wczoraj w nocy i działa, drzwi się otworzyły.
Co do kolejności to jest ona prawidłowa w 100%, brałem z oficjalnego angielskiego poradnika.
Oryginalna treść:
spoiler start
* Examine the fountain to start its dialog
* Fill the earthen jug with water
* Leave the pool alone
* Examine the altar to start its dialogue
* Place the filled earthen jug on top of the altar
* Kneel before the altar and pray
* Examine the earthen jug on the altar
* Take a single sip from the water in the jug
* Take the earthen jug
* Leave the altar alone
* Examine the fountain to start its dialog
* Dump the water in the jug back into the pool
spoiler stop
Żeby rytuał się udał musisz mieć jeszcze wpis w kodeksie, znajduje się on w sarkofagu w sali koło pomieszczenia gdzie pierwszy raz widzisz ducha chłopca.
Dzieki bardzo ! tak to zadzialalo! po prostu nie posiadalem owego wpisu, bo zignorowalem tabliczke, myslac ze to smiec! teraz rytual zadzialal i moge kontynuowac. dzieki wielkie !
witam otóż mam problem
postanowiłem zabić Flemeth myślałem ze pójdzie gładko
patrze a tu się w smoka zamieniła i rozmiata wszystkich
jakieś porady ?