Domowe, smakowe wódki

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
25.09.2012 14:46
😊
1
odpowiedz
zanonimizowany359803
41
Pretorianin

Domowe, smakowe wódki

Witam, posiadam w domu ok.250ml spirytusu 96%(POLSKI - Nie z Czech :D) i naszła mnie ochotą na jakąś wódkę "smakową". Robiłem likiery kawowe,czekoladowe,kakaowe, jajówę ale się już znudziły. Spotkałem się jeśli dobrze pamiętam tylko z dwoma przepisami, wódka z cukierkami ICE lub wódka z Kukułkami(raz nawet zdarzyło mi się pić - jest super). Więc faworytem jest jak na razie "ICEówka" :) Może znacie jakieś inne "fajne" przepisy na dobrą wódkę ? :)

PS: Jeśli ktoś robił ICEówka to proszę mi doradzić bo są dwa przepisy :
- zmrozić i pić od razu
- do zamrażarki na ok.2 dni i wtedy dopiero pić

Z góry dziękuje i pozdrawiam :)

25.09.2012 14:47
peterkarel
2
odpowiedz
peterkarel
61
Legend

poszukaj skitelsówki

25.09.2012 14:48
cswthomas93pl
😉
3
odpowiedz
cswthomas93pl
155
Legend

śliwowica lub cytrynówka

25.09.2012 14:50
4
odpowiedz
zanonimizowany359803
41
Pretorianin

peterkarel - ooo, to może być dobre :)

cswthomas93pl - zdarzyło mi się już obie pić :D Śliwowice jakąś z Ukrainy

25.09.2012 14:50
5
odpowiedz
Mistrz_zen
4
Centurion

Ja mieszałem z zagęszczonym sokiem malinowym i kwaskiem cytrynowym. Woltaż trzymało, po berecie kopało i kaca zbytnio nie było.

25.09.2012 14:53
Yoghurt
6
odpowiedz
Yoghurt
103
Legend

Ajsówkę odstawić, niech się przeżre porządnie. Smakuje doskonale.
Kukułczanka również. Wszystkie wódki z bazą cukierkową dobrze odstawić na dzień-dwa po zrobieniu, wtedy się sklarują i będziesz mieć pewność, że nie został tam żaden odpad słodycza. Z bardziej babskich i pedalskich patentów - wódki kwiatowe. Nazwa chyba wystarczająco wyjaśnia, co jest bazą.
No i nieśmiertelne jałowcówka i anyżówka dla tych, co lubią mieć wypalony jęzor. Anyżówkę można też fajnie zmodyfikować, wrzucając do podstawy cuksy o odpowiednim smaku, typu Kopalnioki.

Ze smakowych ciekawostek może żmijówka? Zabijasz węża, wsadzasz go na dno butelki, zalewasz spyrolem i czekasz parę dni. Ponoć zaskakująco dobra rzecz. :)

25.09.2012 15:00
hopkins
7
odpowiedz
hopkins
231
Zaczarowany

Przepalanke. Polecam. Najlepsza wodka domowej roboty jaka pilem. Nie umywaja sie do nie iceowki, cytrynowki i inne :)

edit: Yogh w jakims filmie koreanskim chyba byla taka atrakcja jak zmijowka. Tylko nie pamietam gdzie.

25.09.2012 15:00
pecet007
8
odpowiedz
pecet007
178
~

skitelsówka nie dobra, ładnie wygląda jak się osad osadzi - ładny kolorek jak robisz tylko z jednego koloru cukierków, ale smakuje chemią

25.09.2012 15:02
Kanon
😊
9
odpowiedz
Kanon
267
Befsztyk nie istnieje

Dzieci, nie pijcie alkoholu.

25.09.2012 15:33
Ze wsi
10
odpowiedz
Ze wsi
68
Senator
Image

Z owocowych zdecydowanie polecam truskawkówke, bardzo dobry smak. Z innych polecam mleczną wódke (mleko skondensowane + spirytus), też fajnie smakuje:)

Jak chcesz być oryginalny, zawsze możesz zrobić parówkówke ->

25.09.2012 17:30
.: Veron :.
11
odpowiedz
.: Veron :.
98
Phoenix Knight

Orzechówka. Potrzebujesz do niej niestety świeżych orzechów, gdy jeszcze są miękkie (zielone, w środku nie wykształcone) a na to już troche za późno. Kroisz prosto z drzewa w plasterki czy tam na kawałki i zalewasz to spirytusem/wódką. Jak już troche postoją w tym słoiku, alkohol zrobi się ciemnobrązowy. Nie pamiętam, chyba po 2-3 tyg ale nie jestem pewien przesączasz i gotowe(Wódkę jeśli to na niej robiliśmy, musimy jeszcze rozcieńczyć rzecz jasna)
Ogólnie nalewka raczej stosowana nie aby się spić, a raczej żeby pomóc. Na żołądek kilka kieliszków może zdziałać cuda. Sam niejednokrotnie się o tym przekonałem i polecam każdemu trzymać w domu butelkę na wypadek choroby. Taki domowy medykament i bez żartów- działa świetnie!
Ma jeszcze jedną fajną funkcje - wypita odstrasza od nas komary ;D Nienawidzą zapachu orzecha, a sama nalewka ma dość specyficzny aromat za którym nie specjalnie przepadają.

W skitlesówki raczej się nie baw. Nigdy nie piłem ale gwarantuję Ci już teraz że nie będzie smaczna.

Poza tym pozostają wszelkie nalewki, truskawka, wiśnia, aronia itd.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl