Cześć!
Od nie dawna zainwestowałem w monitor 2k, wcześniej posiadałem full hd. Ogólnie rzecz biorąc na FullHD mój sprzęt się nawet spocić za bardzo nie potrafił, natomiast 2k ,,trochę go grzeje".
W związku z tym zastanawiam się nad wstawieniem dodatkowych wentylatorów do obudowy/chłodzenia wodnego.
Czy ktoś bardziej obeznany w temacie chłodzeń może się wypowiedzieć, czy oraz co warto. Nie bardzo podoba mi się to, że przy bardziej wymagających tytułach grafika potrafi się nagrzać do 80-84C.
Na Screenie posiadany przeze mnie sprzęt.
Z góry dzięki
Przede wszystkim musisz rozsądnie ułożyć kable, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Wszystkie kable od zasilacza przeprowadź tyłem, wychodząc do części z komponentami dopiero jak najbliżej gniazda. To robi większość roboty.
A czy warto kupić dodatkowe chłodzenie? Warto. Choćby tutaj masz taki test: https://ithardware.pl/poradniki/wentylacja_obudowy_komputera_do_gier_jak_to_zrobic_skutecznie-6549-1.html
Sensownie byłoby dać przynajmniej 2 wentylatory na front obudowy i jeden z tyłu
Moja obudowa ma bazowo wentylatory, ale szału nie robią i to też mnie zastanawia, czy ja w ogóle miałbym gdzie podpiąć dodatkowe, bo podobno płyty główne mają najczęściej 2-4 gniazda na wentylatory do podłączenia.
Inna kwestia, czy ktoś może o chłodzeniu wodnym się wypowiedzieć?
P.S
Mr.JaQb
Kable są ułożone, problem jest taki, że ta karta armor oc lubi się ,,grzać".
To akurat nie problem, bo zawsze można kupić rozdzielacz, który pod dane gniazdo pozwala podpiąć więcej wentylatorów. Jedynym minusem tego rozwiązania jest fakt, że nie będziesz mógł sterować nimi oddzielnie, tylko oba będą dmuchać dokładnie tak samo.
Ja niestety nie mam zielonego pojęcia o chłodzeniu wodnym, toteż się o nim nie wypowiem.
Nie ma problemu pod plyte z 2-3 gnuazd cha_fan podlaczyc sporo smigiel. Sa rozdzielacze 2-3 smigiel. (używam) Obroty przekazuje tylko pierwszy na lini, reszta tak samo idzie.
Montuj na max do obudowy wentylatory do 1100 rpm jak chcesz cisze.
Woda na grafe by miała iść? Stracisz chyba gwarancje.
Z wody ma cpu jestem happy, mimo zmian wentylatorow na wolniejsze. Temp spadla 10-15 st
Mirko ten komputer już ma swoje lata gwarancji już nie ma, albo jest na wykończeniu. A co do wodnego to myślałem o zestawie procek-grafa. Jak szaleć to szaleć, ale nigdy nie miałem wodnego i w sumie jestem w jego temacie zielony, jak ludzie kupujący procesory intela do płyt z chipsetem amd :D.