Do fachowców - ANTYPRZEPIĘCIOWA LISTWA ZASILAJĄCA.
Witam,
potrzebuję kupić nową - i wręcz wspaniałą - listwę antyprzepięciową pod nowy sprzęt. Poczytałem na sieci i okazuje się, że to nie taka super prosta sprawa, wiele z modeli to delikatnie oszustwo i nie zabezpiecza przed niczym. Dlatego jestem skołowany. I potrzebuję was - Was, czyli tych, którzy temat mają doskonale obcykany, proszę mi nie polecać czegoś, bo sami macie w domu i działa, bo walnie piorun i przestanie działać - abyście mi trochę doradzili. Bo elektryk to ze mnie żaden, mam problem z podłączeniem ładowarki do gniazdka, no.
Także - orientuje się ktoś w temacie, jaki model wybrać? Na co zwrócić uwagę? Chodzi o zabezpieczenia wszelkiego typu.
Pozdrawiam,
r.
Jeżeli chcesz mieć większą pewność, to zostaje tylko UPS. Jeżeli masz jakąś Neostradę czy coś podobnego, to możesz szukać też takiego, który potrafi zabezpieczyć jedną wtyczkę telefoniczną.
Nic mądrzejszego niż kolega powyżej nie da się napisać. Mało która listwa ma na tyle szybki czas reakcji aby piorun sprzętu nie zjarał.
Ja zawsze kupuję listwy od ACAR - na Xboxie mam F5, na PC P7. Wygrywała dużo rankingów, i miałem wcześniej inną listwę tej firmy, to podczas jednej burzy, gdzie w moim mieście piorun spalił kilka telewizorów, w tym u mnie TV, kuchenkę i pralkę - to mój PC ocalał, choć listwa wzięła całość na klatę i się spaliła. Ale lepiej żeby ona poszła, niż komp.
To co powyżej napisane to prawda, ale zawsze lepiej mieć listwe niż nie mieć nic. Zobacz tu
http://www.philips.pl/c/zasilanie/22542/dec/_SURGE_PROTECTORS_SU_PL_CONSUMER_true
Soulcatcher-> Dzięki. Ale czy te gniazdka nie są jakiegoś innego "formatu" niż nasze polskie? Czy są jakieś przejściówki?
[9]
Przejściówkę do angielskich "gniazdek" kupisz w każdym elektronicznym sklepie, i kosztuje ona grosze. Coś takiego http://allegro.pl/adapter-przejsciowka-z-gniazdek-anglia-polska-fv-i2188518705.html - tylko akurat ty potrzebujesz z polskiego na angielskie wejście.
Jej, dzięki. Wiedziałem, że zawsze można liczyć na ludzi z GOLa. Wybiorę coś, strasznie się boję o ten nowy sprzęt.
Moze nie o listwach, ale tez zwiazane z tematem - pamietaj, ze istnieje tez takie cos jak ubezpieczenie na sprzet rtv/agd. Wiem ze kumpel placil jakies grosze w skali roku bodajze w PZU, walnal piorun, wypalilo mu komputer, przyjechal "rzeczoznawca", poogladal sprzet, przeczytal fakture zakupu i 1000zl rzucil od reki. Komp byl kupiony za prawie 3 tysiaki, ale pare lat wstecz i pamietam ze po wymianie spalonych czesci zostalo jeszcze kasy na troche browarków. Wiec jezeli zalezy Ci na sprzecie/pieniadzach, a nie na danych to tez jest to jakies wyjscie. Poza tym listwa nie wyklucza ubezpieczenia, a jezeli nic sie nie zmienilo to sa to naprawde grosze.
ta na zdjeciu ze strony APC mi na amerykanska wtyczke wyglada, nie angielska. swoja droga jak poszukasz polskiego dystrybutora APC to sprzet bedzie mial polskie wtyczki nie amerykanskie, bo jak sie latwo domyslec zdjecie jest ze strony amerykanskiej wiec i zdjecia sa przygotowane na tamten rynek.