Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedUkochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Dlaczego wolicie cyfre?

Forum Konsole
Odpowiedz
02.08.2026 15:53
Last_Redemption
😐
1
1
odpowiedz
Last_Redemption
67
Senator
Wideo

Dlaczego wolicie cyfre?

https://www.youtube.com/watch?v=0wKz_VaQE5o

Nigdy, przenigdy nie zrozumiem ludzi którzy wola cyfre XD To sa albo yebani milionerzy co nie licza zadnej zlotowki, albo idioci

Nie dosc, ze przepłacasz w uuj, to jeszcze nie mozesz ewentualnie (w razie jakby sie nie spoodbalo) tego sprzedac, oddac, whatever

Ale moze ja czegos nie rozumiem? Jakies inne argumenty za cyfra ?

Moj znajomy mowi, ze nie chce mu sie z domu wychodzic xD ja w swoim zyciu kupiłem tylko raz cyfre, tylko dlatego, ze ta gra nie miala pudelka *mowa o konsolach

post wyedytowany przez Last_Redemption 2026-08-02 15:54:49
02.08.2026 15:59
Kwisatz_Haderach
2
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
27
GIT GUD or die trying

Wole cyfre bo jest wygodniej, a "posiadanie" gry video (i to ze jest jakas tam mikroskopijna/promilowa szansa, ze za 17 lat strace do niej dostep albo ze zamkna mi mmorpga, co akurat jest rzecza o ktora sie rozbija ten caly ruch za kazdym razem - i slusznie bo nie maja pojecia co robia i czego tak naprawde chca i "wymagaja") to nie jest first, second ani nawet thrid world problem.
Nie uwazam zeby moje prawa byly gwalcone czy cos, i nie traktuje mojego hobby jako wojny my vs. oni (a dla ogladajacych tego klauna z wklejonego filmu "oni" to wlasciwie kazdy i co miesiac dochodza nowi).

xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Co do tego co jest "tansze", to z czasem czlowiek sie uczy ze wazne sa dwie rzeczy - czas i wygoda (psychiczna i fizyczna). W obu przypadkach wygrywa cyfra. I to nawet za bardzo sie nie starajac.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-08-02 16:04:12
02.08.2026 16:08
3
odpowiedz
Halabarda Geralta
33
Konsul

Nie rozumiem czegoś. Gość ma 49 czy tam 45 pudełek z grami i mówi że w sklepie kosztują te gry (nowe zafoliowane z płytą w środku) niespełna 5k a w sklepie sony ich odpowiednik 10k za cyfrę. Tak zobaczyłem dla ciekawości ceny i nie znalazłem żadnej nowej gry w pudełku na ps5 w cenie mniejszej niż 200 zł. Wychodzi więc nadal dycha +/- za całość.

sam gram na PC i pudełek od lat nie widziałem więc jestem przyzwyczajony do cyfry (mam ze 30 starszych gier w pudełkach ale i tak prawie połowa z nich nie działa na w10 a prawie wszystkie nie działają na w11 więc niektóre z nich musiałem i tak raz jeszcze kupić jako cyfrę).

Co do zmiany w PS płyta na tylko cyfrę to jest to prosty zabieg. Sony będzie miało teraz 100% kontroli nad ceną.

02.08.2026 16:11
Felipe
😂
4
odpowiedz
Felipe
28
Messiah

Jedyne cyfry jakie mam to DLC, albo gry których cyfrowo nie było.
Nie próbuj ich zrozumieć jak niektórzy są tak niepełnosprawni, że dla nich problem jest wyjąć i włożyć płytę, i to dla nich jest "wada" wydań fizycznych xd. Poza tym dodatkowa wada - instalują się one po prostu długo, podczas gdy z płyty kopiujesz chwilę, albo w ogóle lol i no z tego, że bez aktualizacji. Odpalam se grę od razu jak się da i gram podczas pobierania, a nie muszę czekać aż się wszystko pobierze.
No i dwie wady podane czyli brak sprzedania chociaż ja nie sprzedaje i drogie gry.

02.08.2026 16:14
5
odpowiedz
boy3
150
Legend

W tej chwili nowe gry otrzymują wielkie patche, więc i tak po zainstalowaniu gry musisz ściągać kilkadziesiat GB

U mnie było tak chociażby w przypadku wiedźmina 3, zainstalowałem z płyty, ale gog i tak musiał do ściągnąć aktualizacje

Poza tym teraz praktycznie nie miałbym gdzie kupować gier jeśli chodzi o sklepy stacjonarne więc wybieram cyfrę 👍

02.08.2026 16:29
Narmo
6
odpowiedz
Narmo
45
nikt

Żeby nie było, że jestem przeciwko wersjom fizycznym bo jest wręcz przeciwnie ale niestety nie mam miejsca na trzymanie wszystkich pudełek w domu. W wypadku PC jest o tyle łatwiej podjąć decyzję, że mamy większą konkurencję, największym sklepem z cyfrowymi wersjami jest Steam który ma całkiem niezłą opinię (przynajmniej teraz, gdy Gabe jest u steru ale to się może zmienić jak go zabraknie z tego czy innego powodu), mamy też GoG gdzie wybór jest znacznie mniejszy, ale oferuje faktyczną "własność" tytułów jeżeli za wczasu je sobie ściągniemy. Niestety na GoGu nie znajdziesz wszystkich pozycji, bo niektóre po prostu bez DRMu twórców nie będą działać (wszystkie gry Live Service, wiele nowoczesnych gier MP, wszystkie nowości od Ubisoftu czy EA). Dodatkowo na PC od dłuższego czasu większość gier wymaga przypięcia do któregoś launchera, więc pudełkowa edycja stanowi jedynie ozdobę i po wykorzystaniu kodu pudełko i płyta nie służą do niczego.
W wypadku konsol niestety sprawa jest gorsza, bo nie ma jakiejkolwiek konkurencji. Tutaj ceny zawsze będą większe z tego powodu. Ale w przeciwieństwie do PC, spora część gier na PS4/5 i Nintendo Switch w wersjach pudełkowych potrafi działać w całości offline, bez ściągania jakiegokolwiek patcha itp. Niedawna awaria serwera licencyjnego Microsoftu udowodniła, że w wypadku Xboxa już tak różowo nie jest.

No to teraz, dlaczego większość moich gier na PS4/5 to cyfra? Prawie nigdy nie kupuję gier na premierę. W większości wypadków albo czekam na promocję, albo jest to gra multiplayer, więc czekanie aż stanieje nie ma za bardzo sensu bo wtedy, kiedy to się stanie serwery będą i tak opustoszałe. Drugim powodem jest jak pisałem wyżej brak miejsca. Z tego samego powodu mam też małą ilość filmów na płytach i ograniczam się jedynie do tych pozycji, które naprawdę chcę mieć na własność. A trzecim powodem jest lenistwo. Staram się co prawda grać max w 2-3 gry "na raz", ale średnio mi się uśmiecha wachlowanie płytami, bo właśnie skończyłem misję w jakiejś grze single player a tu znajomi na party wołają mnie na partyjkę w multi, jednak po włożeniu płyty do napędu okazało by się, że akurat ta pozycja ma jakiegoś patcha, którego nie wszyscy ściągnęli (tak, Playstation jest pod tym względem mocno ułomne i samo nie ściągnie patcha do gry, której nie odpalaliśmy powiedzmy miesiąc...), więc potem muszę wyciągać płytę i wkładać jeszcze inną, jak już w końcu zdecydujemy się, w co gramy.

02.08.2026 16:35
mirko81
7
odpowiedz
mirko81
90
amd platform

Wygoda robi swoje. Kupić i zainstalować gierkę można choćby będąc w lesie na rowerze. (o ile buda włączona)

post wyedytowany przez mirko81 2026-08-02 16:38:36
02.08.2026 16:35
adam11$13
8
odpowiedz
adam11$13
143
EDGElord

Obecnie pudełkowe wersje mają sens tylko i wyłącznie na konsolach Nintendo. Zazwyczaj nie wymagają miliarda obowiązkowych day-one patchy na start oraz oferują całą grę zamkniętą na faktycznym fizycznym nośniku.

Gry pudełkowe tak naprawdę mają dwie zalety - można je kupić/sprzedać na rynku używek oraz to, że ładnie się prezentują na półce jeśli ktoś jest kolekcjonerem. That's it. Jeśli ktoś mówi o prawie do posiadania to fantastycznie, ale trzeba pamiętać, że wystarczy proste wyłączenie serwerów czy nawet aktualizacja, która sprawi, że wszystkie płyty z grą stają się bezużyteczne - zwłaszcza w przypadku tych, które na nośniku posiadają jakąś znikomą ilość danych i służą jedynie jako klucz do ściągnięcia całości przez internet (patrz. gry Microsoftu na konsolach Sony jako chociażby ostatnie Halo czy Indiana Jones).

Osobiście jako pececiarz oraz po części konsolarz należę do obozów cyfry i "twardych kopii", lecz ze względu na ogromną wygodę, szybkość usługi, ogromny wybór sklepów (na PC) oraz liczne promocje w 80% wybieram cyfrę. Pozostałe 20% to tzw. retro-gaming, jakieś okoliczne promocje oraz duże exy Nintendo choć nawet tutaj nie jest to regułą bo taką Pokopię kupiłem cyfrowo podczas gdy nowe Splatoon mam w pudełku. Dużo też się rozbija o cenę. Nie sprzedaję gier więc polityka Nintendo dot. tańszych gier na premierę w cyfrowej dystrybucji również mocno wpływa na decyzję moją oraz innych Słiczowców. W e-shopie Hades 2 kosztuje na promocji 80 zł podczas gdy ludzie na jakimś reddicie chwalą się gdy ustrzelili promocję na pudełko za dwukrotnie większą cenę, lol.

Tak też poniekąd ubolewam nad decyzją Sony w kwestii fizycznych nośników, ale jak najbardziej tę decyzję rozumiem z punktu widzenia biznesowego dużego korpo. Śmieszą mnie trochę te petycje oraz bojkoty dot. masowego wyłączania konsol (lol, masowego xDDDD) choć też rozumiem głos graczy, którzy jednak dalej chcą wspierania płytowych wersji. Ja sam jestem ogromnym obrońcą archiwizacji i ratowania gier, ale jednocześnie jestem też realistą.

PS. powoływanie się na ludologów to trochę krindż i siara

post wyedytowany przez adam11$13 2026-08-02 16:50:30
Forum Forum Konsole
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl