Czy z tych części idzie złożyć PC'ta?
Potrzebuję PC'ta do starszych gierek. Mam taki zestaw.
Płyta główna: asus p5kpl-am se
Procesor: Pentium e5300
Zasilacz: Chieftec gps-450aa
I teraz tak. Czy płyta asrock 960gc-gs fx będzie lepsza? Ona ma DDR3, więc wydaje mi się, że jest o półkę wyżej. Ale czy procesor będzie z nią działał?
I jaka karta graficzna do tego zestawu, tak żeby ją zasilacz utrzymał? r7 250, gts 250, hd 4990 czy gtx 275?
Nie chcę dokupywać kolejnych części. Mam to co w tym poście, co z tym zrobić?
Procesor za slaby do tych grafik.
Nie, procesor nie będzie pasował, przecież to płyta pod procesory od AMD. Naprawdę tak trudno wpisać nazwę płyty w google i sprawdzić.
To pozostańmy przy starej płycie i przy starym procesorze. Jaka z wymienionych kart graficznych będzie najlepsza biorąc pod uwagę procesor i zasilacz? Czy jakaś inna, nie żadna z wymienionych?
Ewentualnie, jaki mocniejszy procesor do pierwszej płyty głównej? Czy lepiej od razu do drugiej?
np. GeForce 8800 GTX. Zasilacz jest az za mocny wiec nim sie nie martw :)
Karty graficzne, które mam wymieniłem w pierwszym poście.
Procesor mogę zmienić na Intel core 2 quad Q6600. Opłaca się? I do tego procesora GTX 275?
No pewnie ze sie oplaca. To nie lepiej juz wrzucic GTX 285?
Mam 275, nie mam 285. A nie chcę kupować nic do tego, tylko złożyć coś z części, które mam. To ma być komputerek tylko do starych gier i netu.
Jeszcze do niego potrzebuję wrzucić dysk SSD. Jaki polecicie 128GB?
Zamontowanie Q6600 i GTX z serii 2xx na takim zasilaczu nie jest najlepszym pomysłem, i karta i procesor mają duże zapotrzebowanie na moc. Do połączenia Q6600 i GTX 275 mniej niż 550W bym nie wziął.
Do zestawu z pierwszego posta wziąłbym r7 250, nic lepszego nie ma sensu przy tym procesorze, a zasilacz spokojnie się wyrobi.
A o którym mówisz procesorze? Jaki zasilacz byłoby trza dołożyć do tego zestawu?
Mam jeszcze taki zasilacz: atx 500 w Tracer + mogę dokupić ewentualnie taki: Chieftec APS-650C 650W
Co wtedy?
Tracer to noname a chieftec to markowy zasilacz wiec masz odpowiedz na to pytanie. A i ja nie wprowadzalem cie w blad ze ten zasilacz co masz jest za slaby bo ja sie odnioslem do zestawu z pentium.
Ok, czyli będzie to wyglądało tak:
Q6600 + GTX 275 przy zasilaczu Chieftec APS-650C 650W na płycie asus p5kpl-am se.
Wszystko będzie na 100% w porządku? To jeszcze dzisiaj pojechałbym po zasilacz.
Tak
Jednak zasilacz mi nie działa..
Znalazłem za to działający taki: OCZ 600W
Czy będzie w porządku do tego?
Q6600 ładnie się kręcą, 3Ghz powinieneś bez problemu wycisnąć bez zmiany napięć. Także jeśli się zdecydujesz na OC to zyskasz na wydajności :) Co do karty to brałbym już coś ze wsparciem dla dx11, a nie pchać się w stare pradozerne karty z dx10.. Zamiast kupować nowy zasilacz to zostaw obecny i dołoż sobie kasę do czegoś sensowniejszego np gtx 750 przy którym obecny zasilacz Ci wystarczy. SSD dokup sobie później.