Czy warto kupować kartę dźwiękową za 250 zł ???
Witam !
Tak jak w temacie. Czy warto kupować kartę dźwiękową za 250 zł ??? Chodzi mi tutaj o to czy taka niezbyt droga karta ( są przecież po 700 zł i więcej ) może mnie uświadczyć lepszym dźwiękiem przy słuchawkach za 300 zł lub tańszych w porównaniu do karty graficznej zintegrowanej Realtek wersja ALC 888 ???
Pozdrawiam.
Różnice poczujesz ogromną między zintegrowaną, a taką za 100 zł. Wg. mnie nie ma sensu pakować tyle kasy w dźwięk.
fisherfighter ---> Czyli jak już to za 100 zł wystarczy w porównaniu do zintegrowanej tego modelu ??? Nie inwestować więcej pieniędzy w lepszy sprzęt ??? Wiem, że główny wpływ mają np. słuchawki a nie sama karta.
Nie nie warto to strata pięniedzy
A jeżeli już to jaką kartę polecacie za 100 zł najlepiej nie usb i nie z dodatkowym zasilaniem ???
"w porównaniu do karty graficznej zintegrowanej Realtek wersja ALC 888 ???"
No nie będę się czepiał, ludzki błąd... ;) (karty graficznej)
ALC już od 650-660 (5.1) albo 880 (7.1) oferuje naprawdę dobrze brzmienie. Na "pisilab" pare lat temu był test który pozamykał gęby wszystkim "audiofilom" którzy używają specjalnych podkładek pod cd czy specjalnej konstrukcji wtyczek 230V do gniazdka ;)
Tak czy inaczej, jak nie tworzysz muzyki, nie podłączasz sprzętu pod naprawdę dobry zestaw hi-fi... nie poczujesz zbytniej róznicy.
Ja aktualnie słucham sobie na realteku z lapka na sluchawkach philips 8500 i jest mi błogo :)
StefanBurczymucha ---> Karta graficzna ... stare przyzwyczajenie ;)
Ogólnie ten Realtek, którego posiadam nie jest zły. Powiem więcej gra ładnie. nie mam z nim problemów, żadnych szmerów czy trzasków wszystko ok.
@Mateusz16b
Wszystko gra? pasuje? to gdzie widzisz problem?
Pieniądze Cię swieżbią?
Przelej mi na konto ;)
StefanBurczymucha ---. No aż tak hojny i skory do wydawania "siana" nie jestem :) ale tak chciałem się zapytać przy okazji słuchania muzyki czy warto usłyszeć więcej. Wynika z tego, że nie lepiej sobie odłożę na nowy procesor i płytę główna.
Kupiłem używaną Creative Sound Blaster Audigy SE. Do tego wgrałem podrasowane sterowniki i śmiga piknie:D
Mi się też wydawało, że mój Realtek daje rady dopóki nie usłyszałem nowej karty.
Tak czy inaczej, jak nie tworzysz muzyki, nie podłączasz sprzętu pod naprawdę dobry zestaw hi-fi... nie poczujesz zbytniej róznicy.
Bzdura.
Mateusz16b --> Przede wszystkim napisz z czym konkretnie ta dźwiękówka miała by grać i na podstawie tego zdecydujemy jaka będzie najodpowiedniejsza.
A ja powiem tak. To zależy wyłącznie od twojego słuchu i jak bardzo podatny jesteś na sugestie. Jeżeli słoń nadepnął ci na ucho, to i dźwiękówka za 1000 zł nic nie da. Jeżeli jesteś podatny na sugestie, to można ci będzie wmówić, że jakaś badziewna dźwiękówka za 20 zł gra lepiej od takiej za 250 zł i faktycznie będziesz to "słyszał".
@Narmo
Jeszcze należy dodać że żeby taką różnicę słyszeć to trzeba mieć w miarę porządne głośniki/zestaw audio bo z "g.... bata nie ukręcisz" np. wole dobre glosniki w samochodzie w przecietne radio niz hiper mega wypasione radio na fabrycznych "bzyczkach" (i blagam niech mi ktos nie zaczyna o jakis audicach i fabrycznych bang&olufsen).
PrzemoDZ ---> Jak na razie mam słuchawki Gamecom 377. Przede wszystkim słuchawek jak i karty używałbym do gier i filmów.
Narmo ---> Myślę, że mam dość wyczulony słuch na różne dźwięki.
Gamecomy nie są żadną rewelacją, ale już na nich różnica w jakości powinna być odczuwalna. Jeśli jednak są to "na razie Gamecomy", to wstrzymaj się z kupnem dźwiękówki do zmiany sprzętu na coś lepszego.
W droższych nausznikach różnice wynikające ze zgrywania się słuchawek ze źródłem stają się bardzo widoczne, dlatego powinno się wybierać źródło właśnie pod kątem sprzętu z którym będzie to grać.
"Gamecomy nie są żadną rewelacją, ale już na nich różnica w jakości powinna być odczuwalna. Jeśli jednak są to "na razie Gamecomy", to wstrzymaj się z kupnem dźwiękówki do zmiany sprzętu na coś lepszego.
W droższych nausznikach różnice wynikające ze zgrywania się słuchawek ze źródłem stają się bardzo widoczne, dlatego powinno się wybierać źródło właśnie pod kątem sprzętu z którym będzie to grać."
No, czyli niewarto jak pisałem :)
(i tak tak żadnych przytoczeń charakterystyki wspomnianych przez twórce wątka słuchawek vs charakterystyka wspomnianej karty przez twórcę wątka? i +/- takiego tandemu vs preferencje muzyczne o których pisze autor wątka? feeee, takie "lizanie loda przez szybke" bez faktów).