Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czy to się opłaca i czy ten sprzęt ma w ogóle sens?

25.09.2015 20:58
1
Spoxi
6
Legionista

Czy to się opłaca i czy ten sprzęt ma w ogóle sens?

Cześć!
Mam mały problem, chodzi o koszty, tnę je jak tylko mogę.
Nie stać mnie na razie na cały zestaw PC, więc pomyślałem, że może warto byłoby kupić najpierw jego część, a później kupić resztę. I w taki oto sposób wyszło mi, że na razie mogę kupić to:

1. Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 - 799zł
2. Płyta główna MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL - 291zł
3. Pamięć HyperX FURY DDR3 8GB 1600MHz CL10 2x4GB - 199zł
4. Dysk SSD Transcend SSD370 128GB, SATA3, 550/170MB/s - 229zł
5. Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W - 219zł
6. Obudowa Zalman Z9 PLUS - CZARNA MIDI TOWER - 239zł lub Zalman Z3 PLUS biała - 179zł
7. Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 2 HE1224 - 97zł

Tak, nie ma karty graficznej w zestawie do gier, bo nie mam na razie tyle hajsu. Zamierzam dokupić ją jak będę miał pieniądze, czyli po wakacjach, pewnie w okolicach wrzesień/październik/listopad 2016r i tu rodzi się pytanie, czy opłaci mi się to kupić teraz?

Aktualnie mam pentium IV 2,8x2 2-gen, palit nvidia gt210 1GB, 3GB RAM, słabe więc to.

Rozważam zakup sprzętu powyżej i włożenie do niego mojego starego dysku i karty graficznej.
Czy zauważyłbym wzrost wydajności w grach używając z nowym sprzętem tej starej karty graficznej?
Jest jeszcze możliwość, że kolega dałby mi na pewien czas (gdy nie będę miał pieniędzy na gtx970) swoją kartę graficzną, mówił coś o nvidia gt640 czy 610. Czy ta karta jest o wiele wydajniejsza od mojej 210?

Czy to w ogóle mi się opłaca?

Wiem, że w LoL'u zyskałbym nawet sporą liczbę klatek, ale czy udałoby mi się odpalić np. wiesia na minimalnych, w rozdziałce 1360x768 w zadowalającej liczbie klatek? (mniej więcej stałe 25-30) Albo chociaż GTA V w tej samej rozdziałce?

A no i czy sprzęt złożony powyżej ma jakikolwiek sens? Czy będzie to działało w ogóle?

Za odpowiedzi z góry dziękuje.

25.09.2015 21:18
CyberTron
2
odpowiedz
CyberTron
110
Imperator Wersalka

Wieśka to Ty sobie odpuść...

I jeśli mam Ci coś doradzić... rok pod względem czysto sprzętowym to bardzo dużo. Za rok wymienione przez Ciebie podzespoły mogą być o wiele tańsze.

Jak tak patrzę po Twoim profilu, to Ty ten sprzęt wymieniasz od listopada.
Więc zbierz pieniądze i kup raz a dobrze.

25.09.2015 21:28
3
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Po pierwsze gf 210 będzie słabszy niż zintegrowana karta graficzna w i5, a do tego karta z i5 wspiera shader model 5.0 czyli odpali gry wymagające DirectX 11.
W każdym razie zestaw OK, ale na Twoim miejscu zamiast i5 kupiłbym i3, albo nawet Pentium, a za zaoszczędzone pieniądze jakąś kartę graficzną. Wyjdziesz na tym zdecydowanie lepiej.

Core i3 w zasadzie wystarczy do płynnej gry we wszystko, może nie na najwyższych detalach, ale 30 fps w średnich detalach da radę o ile karta graficzna pozwoli.

Za rok jak będziesz miał więcej pieniędzy, to sprzedasz CPU i GPU, i kupisz nowe.

Co do obudowy, to odradzam Zalmana Z3. Też chciałem ją kupić, ale przeglądając recenzję skarżyli się na jakość wykonania i mało miejsca na poprowadzenie kabli pod płytą główną. Chciałem kupić Z9, ale była trudno dostępna i kupiłem ostatecznie Z12 Plus.

Jeszcze jedno, dodatkowe chłodzenie sobie daruj. BOXowe działa bardzo dobrze na procesorach intela o ile ich nie podkręcasz, tylko kup jakąś dobrą pastę termoprzewodzącą, bo ta co jest standardowo nałożona nie jest zbyt dobrej jakości.

Ostatnio składałem podobny zestaw. Płyta taka sama, procesor i5 4590 i karta grafiki GF 970. Z gier, które miałem okazje odpalić wynika, że wydajniejszy CPU z OC był zbędny. Wszystko mi śmiga w 60 fps w 1080p. Co najwyżej jakieś filtrowania zmniejszę, żeby dropów do 50 fps nie było.

Na Twoim miejscu jak ograniczają Cię fundusze zrezygnowałbym z SSD. Aż takiej wielkiej różnicy nie robi, no chyba że ktoś nie dba o stan fragmentacji HDD.

25.09.2015 21:48
4
odpowiedz
Spoxi
6
Legionista

Cóż, nie wspomniałem jednej bardzo ważnej rzeczy, renderuję grafikę 2D i 3D, a także filmy, więc z i5 nie zrezygnuję.
Dobrze wiedzieć, że z Z3 są problemy, bo bardziej do niej byłem przekonany. Jakaś alternatywa dla Z3 oprócz wspomnianych zalmanów w podobnej cenie?
Jeżeli chodzi o chłodzenie, to wybrałem je tylko dlatego, że jest cichsze (podobno) niż BOX od intela.
SSD zostanie, albo dokupię później, bo i tak hdd z mojego aktualnego pc przełożę do nowego.

Tego się właśnie obawiałem, że po zakupie tego sprzętu, jak dokupię grafę za rok to i pewnie cały sprzęt taniej będzie można kupić, więc i może coś lepszego się wtedy uda wyhaczyć.

Chyba jednak się wstrzymam i przemęczę się jeszcze ten rok, bo już jeden mi się udało wytrzymać xD

25.09.2015 21:49
5
odpowiedz
zanonimizowany793837
39
Generał

Nie warto się bawić w ten zestaw. Poczekaj sobie do momentu, aż będziesz miał odpowiednią ilość funduszy i dopiero wtedy zacznij myśleć o sprzęcie. Inaczej nie ma to sensu, bo kupowanie czegoś nowego do starego sprzętu się mija z celem. Komp ma być wydajny a nie wymieniany co część, co pół roku. Co najmniej 6k zł na potwora, który ci zje wszystko przez kilka lat. Do tego momentu trochę potanieją części, ale nowych wydajnościowo nie znajdziesz. Więc takiego GF 980 kupisz i będziesz miał w pupie wszystko. Ja mam 970 i bez stresu :)

Nie kupuj żadnych i3, bo to budżetówki. Albo i5 i i7 albo darujmy sobie.

Forum: Czy to się opłaca i czy ten sprzęt ma w ogóle sens?