Czy to już artefakty?

Forum Komputery
Odpowiedz
10.04.2013 22:29
👍
1
odpowiedz
Phahu-ash_NPC
91
Senator

Czy to już artefakty?

Witam,
Od dłuższego czasu na pulpicie lubią się pokazać takie oto cudaczne kwadraciki. Czy to już są te osławione artefakty i znak, że siada grafa? W grach nic podobnego nie uświadczyłem, jedynie w przeglądarce, niekiedy w Wordzie lub Photoshopie, no i na pulpicie. Podstawa do reklamacji sprzętu jest?

Dodam, iż efekt występuje tylko przy ruszaniu kursorem, lub zwijaniu stronki (dowolnej) scrollem. To nie jest stałe, a ilość kwadracików się zmienia.

10.04.2013 22:33
Arti1999
2
odpowiedz
Arti1999
130
Generał

Sprawdz temperatury grafiki. Robiles oc ?. Jezeli grafika na gwarancji to reklamuj.

10.04.2013 22:33
X@Vier455
3
odpowiedz
X@Vier455
119
Szynszyl

Trochę dziwne. Artefakty powinny raczej wystąpić przy znacznym wykorzystaniu karty graficznej, czyli właśnie głównie w grach, z drugiej strony co to innego mogło by być ? Moje artefakty były fioletowe ^^

10.04.2013 22:37
😐
4
odpowiedz
Sware-uy_NPC
0
Generał

Ma podejrzenie o artefakty i daje uśmiechniętą minkę z kciukiem do góry. Dziwny jest ten świat...

10.04.2013 22:46
5
odpowiedz
Kyodmun_NPC
37
Generał

Przegladarki tak samo jak gry uzywaja wspomagania sprzetowego, dokladnie OpenGL`a, stad czasami moga sie pojawiac takie artefakty. Na poczatek proponuje usuniecie domyslnego profilu ustawien przegladarki(wczesniej zrob kopie zakladek, wtyczek itp.). Jesli nie pomoze, to wylacz wspomaganie sprzetowe(wiecej na google).

10.04.2013 22:59
6
odpowiedz
Phahu-ash_NPC
91
Senator

Wyłączyłem wspomaganie sprzętowe i się zobaczy. Takie krzaczki występuję strasznie nieregularnie, więc trudno mi powiedzieć na przestrzeni kilku dni, czy coś pomogło.

Dodam tylko, że coś takiego występuje nie tylko w przeglądarce, lecz również bezpośrednio na pulpicie.

10.04.2013 23:15
7
odpowiedz
Kyodmun_NPC
37
Generał

Na pulpicie takie krzaczki czesto wystepuja przy wycieku zasobow roznych programow, do tego czesciej gdy jest wlaczone AERO, ktore takze korzysta ze wspomagania sprzetowego.

10.04.2013 23:20
8
odpowiedz
Phahu-ash_NPC
91
Senator

Na pulpicie takie krzaczki czesto wystepuja przy wycieku zasobow roznych programow

Czyli wychodzi na to, że coś w systemie siedzi, tak? Aero, naturalnie, jest odpalone.

11.04.2013 11:16
9
odpowiedz
Kyodmun_NPC
37
Generał

To moze byc wina zewnetrznych programow albo samego systemu. Jesli problem wystepuje kilka razy dziennie, to nie ma sie czym przejmowac. Wylacz AERO i zobacz czy krzaczki beda dalej wystepowac.

18.04.2013 19:11
10
odpowiedz
zanonimizowany914366
2
Centurion

Powiem Ci tak-przede wszystkim przeinstaluj sterowniki do karty graficznej. Po drugie-zainstaluj program everest lub aida i sprawdz temperaturę karty graficznej. Łączysz się przez dsub czy dvi z monitorem? Może to kwestia obluzowanego kabelka/przyłącza. Srawdź to;)

28.04.2013 18:07
😊
11
odpowiedz
Phahu-ash_NPC
91
Senator

Sorki za brak odzewu, wszelakich informacji. Po kolei:

@cruiser
Sytuacja pojawia się naprawdę nieregularnie. Na pewno nie co kilka dni, a raz w tygodniu, max. dwa. AERO wyłączyłem dopiero dziś i będę obserwował rozwój sytuacji.

@I3dfxI
Tak pewnie zrobię, ale w pierwszej kolejności obczaję wyłączony styl AERO. Dodam, iż posiadam nieaktualne (tj. nie najnowszą wersję) sterowników.

Dziś podczas zabawy w Zack Zero (BTW. bardzo, bardzo przyjemna naparzanka-platformówka na Steam) wykrzaczyło mi taki ekran. Te zielono-fioletowe punkciki były wyraźniejsze, ale Paint co nieco je poprawił. :)

Kuźwa, usunąłem go przez przypadek. Generalnie po wyjściu do menu głównego i wróceniu do tego samego miejsca, sytuacja się nie powtórzyła.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl