Obecnie mam zasilacz VERO 500W na który bezproblemowo działa rtx5060ti. Dostałem propozycje wymiany na rtx5070 za dopłatą 400zł, więc to całkiem niezły deal, ale... chciałbym to zrobić bez dokupowania lepszego zasilacza i pytanie czy te zasilacz uciągnie rtx5070? Jeśli nie wiecie to czy można bez przypału po prostu podłączyć i sprawdzić tą kartę i co najwyżej zasilacz da znać, że nie daje rady jakimi artefaktami albo restartami? Wiem, że w internecie jest napisane że dla tej karty jest zalecane 750W, ale dla rtx5060ti również zalecane jest 650W, a u mnie działa bez zadyszki.
Współczynnik tgp dla 5060ti to 180w a dla 5070 250w. Ogólnie to raczej powinno działać jeśli nie masz prądożernego procesora. Jeśli ten zasilacz to nie jest jakiś szrot to najgorsze co się stanie to najwyżej wyłączy się pecet w trakcie obciążenia. Tak czy siak mógłbyś pomyśleć nad zmianą zasilacza z czasem na coś z zapasem, szczególnie jeśli obecny ma już przykładowo kilka lat pracy za sobą.
będzie działać, aczkolwiek nie zapomnij o undervoltingu, nie tracisz nic na wydajności, a możesz zbić znaczaco pobór energii. Na moim 5060 TI max pobór to 130W w syntetykach a w grach ok 100W
Testuję...
póki co na lepszej karcie częściej i głośniej pojawiają się piszczące cewki, cieżko powiedzieć czy na zasilaczu, czy karcie, ale stawiam na zasilacz. Poza tym karta chodzi bardzo stabilnie, nawet po kilkugodzinnym żyłowaniu. Zastanowie się, czy samego zasilacza nie wymienić za jakiś czas, narazie służy.
V-sync używasz? Czy ciśniesz ponad Hz (fps) monitora ?
Nawet ta karta nie jest w stanie uzyskać więcej, niż 70 FPS w grach które gram :D