czy potrzebuję mocniejszego zasilacza?
Witam.
zakupiłem kartę graficzną Asus Radeon HD 7770 DirectCU 1024MB DDR5 PCI-E BO.
przed zakupem założyłem ze mój zasilacz 430W Pentagram wystarczy.
Karta przyszła i okazuje sie że wymaga ona przynajmniej 450W.
Moje pytanie jest następujące : czy na pewno potrzebuje "większego" zasilacza? I co mogłoby sie stać gdybym próbował ją odpalić na tym który mam obecnie?
prosze o szybką odpowiedz
Przy dużym obciążeniu karty (np. podczas grania w wymagające gry) może dochodzić do błędów/restartów Peceta. Zasilacz jest więc "w ostateczności". Zalecane by było go zmienić, jak chcesz grać. Aczkolwiek jak cię nie stać na razie na nowy to ciągnij tymczasowo na tym.
Nowe Radki mało energii potrzebują. Z jakim procesorem będzie ta karta chodzić i czy jest kręcony? Jaka karta wcześniej śmigała na nim?Podaj dokładny model zasilacza (Silent Force PSF 430?).

Przy dużym obciążeniu karty (np. podczas grania w wymagające gry) może dochodzić do błędów/restartów Peceta.
Jak rozumiem sugerujesz że ten Pentagram nie jest w stanie oddać nawet tych 220W mocy?
[2] - bullshit, zasilacz 430W do HD7770 jest na wyrost, ta karta ma TDP zaledwie ~80W.
U mnie Gigabyte HD7770@1100/1300 śmiga na Integrze 400W i wszystko jest OK. Producent zawsze zawyża wymagania odnośnie zasilacza w specyfikacji. Ta karta będzie śmigać nawet na markowej 350W zasiłce.
@Super Kotlet
To, że zasilacz ma napisane 400W nie znaczy, że tyle posiada...
@wow59
Musisz kupić inny - porządny markowy. Wpisz w google czarna lista zasilaczy i kup coś z 'białej' listy :)
Chodź to dziwne bo Pentagram nie jest wszędzie wymieniany na czarnej liście - widocznie kiepski/wadliwy model.
@Orzołek
Wiem, to dla mnie oczywiste. Ale gdzie ja napisałem że jak zasilacz ma napisane 400W to znaczy że może te 400W oddać? Bo jakoś nie mogę znależć. Obecnie chyba każdy markowy zasilacz może oddać przynajmniej 80% tego co ma napisane, oczywiście wskazane jest mieć trochę zapasu by zasiłka nie pracowała na 100% swoich możliwości. Co nie zmienia faktu że zasilacz 450W do HD7770 jest absolutnie nie potrzebny bo ta karta tyle prądu nie je, Pentagram 430W spokojnie da tej karcie radę - jakoś nie widzę go na czarnej liście.
Orzołek --> Przecież Pentagram SilentForce to konstrukcja Siertec'a, podobna do OCZ MXS. Nic wybitnego- ot tani zasilacz z nie powalającymi parametrami, acz zupełnie wystarczający by nie musieć się obawiać o sprzęt.
Swojego czasu były w dobrych cenach i często się je polecało.
Ten zasilacz ci z palcem w dupie uciągnie tą kartę.
A to co piszą w instrukcjach itp. do karty to głupoty. Kiedyś miałem GT240 i pisało, że potrzeba zasilacza 550W(!), a karta ta pobierała ze 70W czyli 350W markowe by stykło..
Nowe Radki mało energii potrzebują.
Szczególnie 79xx ;)