Czy po 3 klasie liceum zachowuje się status ucznia?
Jestem po maturach i szukam pracy. Pracodawcy często szukają osób uczących się lub studiujących. Czy po liceum muszę odprowadzać wszystkie składki, czy jestem jeszcze uczniem i nie muszę?
Po prostu jesteś absolwentem szkoły średniej. A czy musisz odprowadzać składki? O co ci dokładniej chodzi?
Napewno? Bo różne źródła podają różne informacje. Czyli pracodawca nie musi odprowadzać składek emerytalnych i tym podobnych?
Nie jestem 100% pewien, ale z tego co pamiętam, to jest tak jak Raistand mówi, czyli masz status ucznia do 31 sierpnia.
Z tego co kojarzę, to jak już się przyjmiesz na umowę, to składki odprowadzasz jak każdy...
@ gamersoft, ja cię proszę, jak się nie znasz na czymś, to nie pisz. Chyba już się na Wyspach zadomowiłeś na tyle, że coraz mniej kojarzysz jak to w PL jest.
@ noszetrampki
Weź rzuć okiem na pieczątki w legitymacji...
Masz status ucznia do 31 sierpnia, a jak się dostałeś na studia jakieś, to do 30 września.
Inaczej mówiąc - jesteś w grupie bardzo pożądanej przez pracodawcę - młody, zdrowy, pozytywnie nastawiony, dyspozycyjny, nieroszczeniowy i nie trzeba na twoje zatrudnienie płacić dużo - korzystaj.
@HutH :)