Czy operator może odmówić oddania numeru w celu przeniesienia do innej sieci komórkowej?
Chciałem przenieść numer do Orange z Plusa, załatwiłem wszystko przez telefon, kurier przywiózł papiery i odesłałem je do Orange. Po kilku dniach dostałem smsa, że odstąpiono od przeniesienia ze względu na "błędną klasyfikację oferty użytkownika". Dziś od konsultanta w Orange dowiedziałem się, że ponoć Plus nie chce oddać numeru ze względu na to, że jest on w taryfie na kartę. Czy Plus ma prawo coś takiego robić? Nie chcę zmieniać numeru, bo za dużo osób ma mój aktualny numer, poza tym nie zmieniałem go od prawie 10 lat i zależy mi aby przy nim pozostać.
Co zrobić w takiej sytuacji? Spotkał się ktoś z czymś takim?
[2] - tak. Specjalnie przechodziłem z mixa na kartę, żeby zmienić dane na swoje imię i nazwisko, zamiast na firmę, jak było wcześniej.
To infolinia Plusa albo wizyta w salonie. Jeśli nie zalegasz z żadnymi płatnościami, masz numer aktywny i zarejestrowany to operator nie może odmówić Ci przeniesienia numeru.
Ok, na pewno się do nich przejdę. Na co się powoływać ewentualnie, gdyby fikali i mówili, że nie muszą oddawać numeru? Jest to w jakiejś ustawie zapisane?
Na ustawę Prawo telekomunikacyjne z lipca 2004 roku. W razie potrzeby postrasz złożeniem skargi do Urzędu Komunikacji Elektronicznej, bądź Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
"Błędna klasyfikacja oferty użytkownika" brzmi bardziej jako błąd formalny w procedurze przeniesienia numeru, a nie definitywna odmowa. Bo nie wyobrażam sobie, żeby operator odmówił, kiedy prawo mu tego zabrania.
Jeżeli masz numer na kartę i chcesz przejść również na ofertę na kartę to nie ma możliwości dokonania tego w inny sposób niż wizyta w salonie Orange. W przypadku przeniesienia na abonament dane w formularzu przeniesienia numeru nie były takie same jak te u Twojego dotychczasowego operatora dlatego odstąpiono od przeniesienia.
Jeżeli jeszcze numer nie został przeniesiony ponów próbę odpowiednio do oferty jaką wybierasz. Więcej informacji znajdziesz: http://oran.ge/zEpsER
Trzeba ich cisnac, bo wymiguja sie na rozne sposoby. Kolezanka poszla do salonu Orange w celu zarejestrowania imiennie prepaidowego numeru, babka od razu podchwycila po co jej to i zaczela wymyslac, ze potrzebuje PUK2 i bez tego nie ma szans. Skonczylo sie na telefonie do przelozonego i dalej poszlo gladko.
Po kilku dniach dostałem smsa, że odstąpiono od przeniesienia ze względu na "błędną klasyfikację oferty użytkownika". Dziś od konsultanta w Orange dowiedziałem się, że ponoć Plus nie chce oddać numeru ze względu na to, że jest on w taryfie na kartę.
Lookash ma rację, odmowa wynika z błędu popełnionego na etapie zakładania sprawy o przeniesienie numeru, a nie "bo tak, bo mamy widzimisię i nie oddamy numeru". Z tego co piszesz wynika że człowiek który w Orange zakładał sprawę zaznaczył że numer przenoszony jest post-paidem u operatora dawcy, stąd kłopoty. Plus poinformował że przeniesienie nie może zostać dokonane, bo Orange wystąpił o uwolnienie numeru abonamentowego, w momencie gdy w rzeczywistości jest to numer na kartę.