Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czy macie teorię jak działają te łóżka leczące w Elysium ?

05.02.2014 18:24
1
zanonimizowany881687
19
Chorąży

Czy macie teorię jak działają te łóżka leczące w Elysium ?

Jeśli dobrze pamiętam to te łózka nazywały się med-pod 3000.

05.02.2014 18:26
Kompo
👍
2
odpowiedz
Kompo
215
Legend

Owszem, ja mam teorię - chory się kładzie, Med-Pod 3000 analizuje jego stan zdrowia, wykrywa zagrożenie, po czym je usuwa.

05.02.2014 18:26
Roniq
3
odpowiedz
Roniq
112
Unknown
05.02.2014 18:28
Soulcatcher
4
odpowiedz
Soulcatcher
283
ESO

Premium VIP

Ale wiesz że to był film fantastyczny? Równie dobrze możesz się pytać jak działała magia w Harry Potter.

Moim zdaniem rekonstruowały ciało na poziomie komórkowym.
Miałeś np. raka płuc, maszyna badała cię, pobierała wszystkie potrzebne informacje o twoim kodzie genetycznym itd, potem usuwając martwe chore tkanki syntezowała w ich miejsce nowe.
Jest to oczywiście nie możliwe.

05.02.2014 18:28
5
odpowiedz
zanonimizowany881687
19
Chorąży

[2] Może nie uwzględniłem tego w poście (mój błąd), ale chodzi mi o to w jaki sposób usuwa to zagrożenie.

05.02.2014 18:30
6
odpowiedz
zanonimizowany881687
19
Chorąży

[3] dzięki za rzetelną odpowiedź. Tak wiem, że to film fantastyczny ale mam takie zboczenie, że jak coś tego typu pojawia się w filmie to mnie zawsze dręczy pytanie "I jakby to niby miało działać ?"

05.02.2014 18:59
HUtH
7
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Ogólnie to sprawa jest nieco śmieszna, bo tak naprawdę to te łóżka robią z tego filmu bardziej fantasy niż science-fiction. Gdyby np. miałoby to działać na takiej zasadzie jaką zaproponował Soulcatcher, to przecież taka niesamowita możliwość technologiczna wpływa na cały świat, a nie sprowadza się tylko do tych "magicznych" łóżek. Bo czy maszyna parowa pozwalała tylko na zbudowanie pociągów? No ale to jest po prostu taki holywodzki hak, o który można zaczepić resztę historii, co się nawet nieźle sprawdziło... prócz samego zakończenia.

05.02.2014 19:00
Soulcatcher
8
odpowiedz
Soulcatcher
283
ESO

Premium VIP

HUtH ---> w tym filmie właśnie o to chodzi że technologia była bardzo wysoko ale była celowo blokowana, dlatego nie widać było jej wpływu na świat.

05.02.2014 19:03
deTorquemada
9
odpowiedz
deTorquemada
260
I Worship His Shadow

Przyszłość będzie zajebista :) Mam nadzieje, ze nam nasze prawnuki jakoś podziękują ;)

05.02.2014 19:04
10
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend

Najwyraźniej łóżka leczące zaginały kontinuum czasoprzestrzenne, bo potrafiły odtworzyć nawet spaloną brodę co do milimetra, a przecież informacji o długości włosów nie przechowuje się w DNA.

05.02.2014 19:15
11
odpowiedz
116
3 grosze

Jeśli dobrze pamiętam to te łózka nazywały się med-pod 3000.
Pacjentowi wprowadza się do ciała nanokrystality krzemowe, w których na skutek trójwymiarowego kwantowego ograniczenia przestrzennego następuje złamanie reguł wyboru przejść wewnątrzpasmowych i możliwe są przejścia w ramach tego samego pasma pomiędzy poziomami energetycznymi opisanymi funkcjami falowymi o jednakowej parzystości. Energie przejść można w prosty sposób regulować poprzez dobór rozmiarów nanokrystalitów (a przez to energię ograniczenia) dzięki czemu można selektywnie oddziaływać na wybrane (tu: uszkodzone na skutek np. choroby) elementy łańcuchów DNA. Dodatkowo istnienie stanów powierzchniowych na strukturach ograniczonych kwantowo dodaje możliwość stałego pobudzenia komórek do regeneracji. Ta technologia jest prosta jak drut, uczą o tym na medycynie kwantowej. Jako ciekawostkę mogę podać, że liczba 3000 w nazwie łóżka pochodzi od granicznej liczby atomów w swego rodzaju fulerenie krzemowym.

Równie dobrze możesz się pytać jak działała magia w Harry Potter.
Możesz pytać - z chęcią odpowiem.

dopisek - a przecież informacji o długości włosów nie przechowuje się w DNA przestań - takie rzeczy można ustalić na podstawie prostej ekstrapolacji dotychczasowych badań/danych pacjenta

05.02.2014 19:33
Soulcatcher
12
odpowiedz
Soulcatcher
283
ESO

Premium VIP

Nanorurki nie mają ograniczeń geometrycznych więc nie mają również ograniczeń jeżeli chodzi o liczbę atomów.
3000 to po prostu model.

05.02.2014 19:37
HUtH
13
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Solucatcher <- No przecież wiem, o co chodziło w tym filmie.... A pisząc 'świat', miałem na myśli te środowisko, w którym ta technologia była dostępna, czyli ten świat elity, a nie świat biedoty. Jeśli na jakichś łóżkach dało się wyeliminować choroby w kilka sekund, to można się spodziewać również innych cudów wykorzystujących superzaawansowane technologie związane z medycyną, no ale już mniejsza o to...

05.02.2014 19:44
Hayabusa
14
odpowiedz
Hayabusa
246
Tchale

@deTorquemada

no chyba, że koncerny medyczne uznają że takie łóżko to zbyt duże zagrożenie dla ich egzystencji. W końcu to plus minus jednorazowy wydatek, choćby i drogi ; )

Nigdy nie wiadomo.

05.02.2014 20:32
15
odpowiedz
sebu9
69
O_o

Oj tam med-pod 3000. Ja ma takie łóżko, że kładę się najebany a wstaję trzeźwy. Wot technologia.

05.02.2014 20:42
Soulcatcher
16
odpowiedz
Soulcatcher
283
ESO

Premium VIP

sebu9 ---> wcale nie wstałeś, leżysz tam od miesięcy utrzymywany w sztucznym śnie przez maszynę, karmiony dożylnie i tylko twój mózg jest oszukiwany że jesteś tu na forum.
Wiem bo leżę pokój dalej i czasami jak odzyskuję na chwilę świadomość to cię widzę.

05.02.2014 20:48
17
odpowiedz
sebu9
69
O_o

Nie mogłeś mi tego powiedzieć w bardziej delikatny sposób. Teraz czuję się jak Neo chwilę po tym jak Morfeusz uświadomił go o byciu bateryjką.

Czekaj czekaj... miałeś rację... Też coś widzę.. A niee , jednak jeszcze jestem najebany.

05.02.2014 21:52
Viti
😁
18
odpowiedz
Viti
281
Dziadek Pterodaktyl

Działanie jest następujące: osoba która chce się wyleczyć kładzie się na takim łóżku, scenarzysta pisze - osoba kładzie się na łóżku, wiązka światła przesuwa się powoli wzdłuż ciała, po chwili wyświetla się komunikat: organizm zdrowy, rozsuwa się przykrycie łóżka, osoba wstaje.
Koniec sceny.

05.02.2014 23:30
19
odpowiedz
116
3 grosze

Nanorurki nie mają ograniczeń geometrycznych więc nie mają również ograniczeń jeżeli chodzi o liczbę atomów.
Nanorurki są tworem quasi-jednowymiarowym, a nanokrystality quasi-zerowymiarowym, w którym jest umowne ograniczenie na liczbę atomów powyżej której nanokrystalit zaczyna wykazywać właściwości monokryształu. Łóżko używa nanokrystalitów, a nie nanorurek. Nanorurki powstają z węgla, a ten nie jest obojętny dla komórek tak jak krzem, który w organizmie po wykonaniu "roboty" ulega biodegradacji. Ponadto nanorurki nie wykazują stanów powierzchniowych niezbędnych w procesie ponieważ są "zwiniętym grafenem" i wszystkie wiązania mają na powierzchni wysycone.

3000 to po prostu model.
Którego symbol wywodzi się z granicznej zastosowanej liczby atomów.
W Elizjum 2 będzie model 3500, bo odkryją nowe choroby do wyleczenia których potrzebne będą większe rozmiary nanocząstek. W Elizjum 1 jeszcze ich nie potrafili wyprodukować z wystarczającą powtarzalnością kształtu.

dopisek:
Wiem bo leżę pokój dalej i czasami jak odzyskuję na chwilę świadomość to cię widzę.
Zmartwię Cię - nigdzie nie leżysz- jesteś interaktywną neurosymulacją stworzoną na potrzeby tego forum.

06.02.2014 13:46
20
odpowiedz
elemeledudek
189
Senator

ZŁ - jesteś wielki. Dawno sie tak nie spłakałem :)

jak działała magia w Harry Potter.
Odpowiesz tutaj, czy mam zakładać specjalny wątek?

06.02.2014 14:01
piokos
😊
21
odpowiedz
piokos
108
27 do 1

Med-Pod 4000 naprawia popsute łóżka Med-Pod 3000, wystarczy je na nim postawić. :)

06.02.2014 14:28
22
odpowiedz
116
3 grosze

jak działała magia w Harry Potter.

Odpowiesz tutaj, czy mam zakładać specjalny wątek?

Mogę tutaj, ale aby nie uprawiać gołosłowia przedtem musiałbym zajrzeć do kilku źródeł i skonsultować się z kolegą specjalizującym się w neurotechnologii behawioralno-stymulacyjnej.

Forum: Czy macie teorię jak działają te łóżka leczące w Elysium ?