Cześć!
Z tego co mi wiadomo pozyskiwanie giftów na steamie opiera się na całkiem innej procedurze niż zakup. W związku z tym mam pytanie: czy zakupienie kodu- steamowego gifta poprzez portal aukcyjny jest legalne?
Kupowanie giftow od "niepewnego" typa to 90% ban, typy placa, daja gifta, robia chargeback i po jakims czasie steam anuluje gifta odrazu wlepiajac bana na konto :) Znajomy tak mial ale po dosc dlugich "pertraktacjach" z supportem usuneli mu tylko gifta odbanowujac konto i powiedzieli ze nastepny taki numer = perm ban.
Jak juz ktos koniecznie chce kupowac gifty, najlepiej osobne konto zalozyc na takiego gifta :)
Zdarzylo mi sie pare razy korzystac z takich uslug, zadnego bana nie dostalem. Z tego co wiem w takich przypadkach jesli cie przylapia to steam po prostu usuwa dana gre i moze ci zablokowac mozliwosc wymieniania sie grami/przedmiotami.
Żeby było jasne. Bany są (lub nie są) nie za kupowanie (no chyba, że ktoś się przed supportem wygadał) ale za to, że ów niefortunny gift był kupiony np kradzioną karta kredytową.
i po drugie czemu steam mialby sam sobie sprzedaz zabijac? resta jak kolega wyzej napisal - jezeli jest kupione za kradziona karte, to wtedy mozna spodziewac sie problemow.
Dla tego nie używajcie również steamgifts :D
I nie ban tylko blokada na kupowanie gier, aktywację kluczy oraz blokada ekwipunku.