Gry lipca 2026Ukochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Czy ktoś tutaj się bawi w wypiek pizzy napoletańskiej?

Forum Moje Hobby
Odpowiedz
23.07.2026 09:45
tadzikg
1
odpowiedz
tadzikg
197
starszy brygadier

Czy ktoś tutaj się bawi w wypiek pizzy napoletańskiej?

Czy są tu jacyś miłośnicy pizzy i wypiekają ją w domu? Może wymienimy się swoimi uwagami i spostrzeżeniami :)

23.07.2026 09:56
1.1
odpowiedz
trumpf
18
Generał

tadzikg ja jestem jednym z piekących zwyklakow - standardowa cegła do pieca i pepperoni z tym że u mnie jest terror dzieci ktore nie uznają innych rodzajów pizzy.

Wiem, że chyba Arxel piecze na dość wysublimowanym poziomie :)

mam dość slaby piec gazowy, i klasyczny kamien, piec nie pozwalabna uzyskanie zbyt wysokich temperatur. stąd pizza jest jaka jest ( i tak lepiej niż pizzowy standard z sieciowek)

post wyedytowany przez trumpf 2026-07-23 10:00:23
23.07.2026 11:07
tadzikg
1.2
odpowiedz
tadzikg
197
starszy brygadier

trumpf Jaki posiadasz piec?

23.07.2026 10:03
maciell
2
odpowiedz
maciell
142
Senator

No, ale co ci chodzi ? Ja nie kupuje pizzy robie swoja. Mam piec do wypiekania i wyciaga on 450 stopni. Mam tez pirometr do sprawdzania temperatury zanim wloze ciasto. To wydaje mi sie najwiekszy blad, ze ludzie wkladaja za wczesnie i do nie nagrzanych dobrze piecow. Ciasto robie standardowo i garuje u mnie minimum 24h, ale takie najlepsze jest po 3-4 dniach w lodowce. Z tego 8h w temperaturze 18-19 stopni, a potem do lodowki. Maka wloska 0 + swieze drozdze, 55% wody, sos robie swoj. Wyparzam pomidorki z skorki i rekoma dusze, nie uzywam blenderow bo wtedy traci sie fakturke pomidorow. Skladniki to serek mozzarela + polskie pomidory malinowe+swieza bazylia i tyle. Tak mnie nauczono jak mieszkalem w Wloszech. Niestety nie da sie podrobic w 100% pizzy z Wloch. Dobry pizzer man w Wloszech to gwiazda. Kobiety sie o nioego zabijaja bo jak ma wlasna dzialalnosc to dobrze zarabia.

Tez pracowalem z ludzmi, ktorzy serwisuja piece w pizzeriach w Polsce i byli kilka miesiecy na szkoleniach w Wloszech. Do tego mam znajomych co maja swoje pizzernie i tez cos tam podpatrzylem. Chociaz oni jak ida w masowke to ida duzo na skroty.

ps. W rodzinie jestem znany z bardzo dobrej pizzy. I jak przyjezdza rodzinna w odwiedziny to pytanie czy bedzie pizza.

post wyedytowany przez maciell 2026-07-23 10:05:49
23.07.2026 10:47
3
odpowiedz
trumpf
18
Generał

ja trzymam cegłę półtorej godziny zanim zacznę piec ale temperature w piecu mam. max 240 stopni .

a ciasto ... potrzebuje spokoju

pizza to jedna z rzeczy gdzie pośpiech kompletnie degraduje jakość pizzy.

po wyrobieniu i odstawieniu ciasta czesc kulek wsadzam do zamrazarki na pozniej, potem odmrazam w lodówce na 24 przed pieczeniem.

post wyedytowany przez trumpf 2026-07-23 11:00:44
23.07.2026 11:02
Rumcykcyk
4
odpowiedz
Rumcykcyk
138
Ojciec Zarazy

Mam trochę inną metodę, a mianowicie robię z ciasta na drożdżach bo lubię spód pulchny, miękki i na grubym cieście. Pizze zamawiane z lokalu mi nie podchodzą bo robią na jakieś podeszwie. Taką XXL (50-60zł) zjem na raz i nawet się nie najem, a swoją domową to 2 kawałki i mam dosyć. Reszta do lodówki i jeszcze 2 dni można odgrzewać.

Forum Forum Moje Hobby
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl