Witajcie, przymierzam się do kupna laptopa celuje w okolica 3 tysięcy max 3,5 i z góry mówię, że wiem, że za tą samą kwotę dostanę lepszą stacjonarkę, niemniej jednak chodzi mi wyłącznie o laptopa z kilku powodów ale nie są one istotne w tym poscie.
Chętnie grałbym na nim w gry, aczkolwiek nie jest to parcie by najnowsze tytuły chodziły na maksimum, wystarczy jak gry z 2015 - 2016 będą śmigać sprawnie, teraz właśnie następują pytania jak mocne powinny być podzespoły?
ile rdzeni procesora? 4 a moze lepiej 6?
ram? 8 chyba troche mało, to moze 12, 16?
dysk na pewno ssd + hdd
karta graf 4gb?
czy geforce GTX 1050 to dobra karta czy moze lepiej geforce GTX 1050Ti
cały czas przypominam o ograniczonym budżecie ale z góry bardzo dziękuje za jak najwiecej informacji :))
To ja odpowiem trochę inaczej, że za tę kwotę raczej nic dobrego nie kupisz, chyba że rozważasz zakup używki to za 2000 zł da sie kupić np. używanego 2 letniego Acera vx15 który ma bardzo dobre chłodzenie i jest cichy.Ma kartę gtx1050, ale ta karta to już przeżytek wiec daruj sobie jej zakup.Uzywka z gtx1050ti oscyluje w granicach 2500-3000 zł i ta karta to minimum do grania.Na nowy sprzęt raczej będziesz musial dozbierac, bo jak kupisz nawet go za ostatnie pieniądze to nie będzie już Cię stać na gry ;-)
Kupiłem tydzień temu laptop w podobnej kwocie, ale olałem kartę graficzną bo gram na konsoli, więc nie mam co polecać mojego modelu. Oprócz karty i procesora, patrz na ram / dyski / ekran / przekątna
Do 3000 PLN może być ciężko z np. ~500 GB dyskiem SD i dużo ramu a do tego sensowny ekran i chłodzenie. Możesz popytać na forach sprzętowych albo są grupy na FB, ale pamiętaj, że tam też wielu ludzi mało co się zna i wrzuca ref-linki, żeby zgarnąć prowizję. Co do konkretnych modeli, sprawdź mój temat: https://www.gry-online.pl/forum/laptop-do-domu-co-wybrac-acer-aspire-5-lenovo-ideapad-330/z9e23069
8gb ramu jak najbardziej wystarczy - mało co zjada więcej a w nowe gry nie celujesz. Grafa - jak chcesz pograć to co najmniej 1050TI. Nie oszczędzaj na tym, sam się kiedyś przejadłem na grafie i nie polecam nikomu. Co do procka to w zasadzie zależy od tego czy będziesz używać jakiegoś oprogramowania czy maksymalne obciążenie to gry. Ciężko wybrać konkretny model, polecam poczytać jakieś top10 z google, ewentualnie poprzeglądać benchmarki.
Polecam stronkę: www.notebookcheck.pl
https://allegro.pl/oferta/lenovo-y530-gtx1050ti-i5-16gb-256ssd-hdd-7839413858?fromVariant=8011043102
Hm, znalazłem coś takiego na allegro, czy jest ktos w stanie ocenić, czy jest to dobry deal?