Czy jest na sali bibliotekarz szkolny? Nowy uczeń, a podręczniki.
Na wstępie zaznaczę, że pracuję w szkole 10 lat (sekretarz), a pierwszy w bibliotece (w tej samej szkole).
Mam takie zapytanie. Uczeń od 02.03.2026 będzie nowym uczniem w "mojej szkole podstawowej". Jak wygląda zakup podręczników dla nowego ucznia? Księgowość twierdzi, że nie ma pieniędzy. Dotacji teraz nie ma na podręczniki, chyba że o czymś nie wiem. Kto ma zapłacić za podręczniki dla nowego ucznia? Do tej pory podręczniki dla nowych uczniów były kserowane, bo jak zawsze był brak pieniędzy (dość popularna wymówka). Czy ktoś może rozjaśnić mi ten temat? Pozdrawiam :)
PS. Internety, podają, że biblioteka ma zapewnić podręczniki nowemu uczniowi.... ale jak zapewnić jak kasa pusta? (przynajmniej teoretycznie). Kto ma za to wszystko zapłacić?
W skrócie:
Organ prowadzący (gmina) składa wniosek o dotację celową i otrzymuje środki na zakup podręczników, które następnie przekazuje szkole (dyrektorowi). Dyrektor odpowiada za zapewnienie uczniom warunków do realizacji podstawy programowej, w tym za dostęp do podręczników (np. wypożyczenie z biblioteki szkolnej).
Podręczniki nie powinny być "kserowane". Uczeń powinien wypożyczyć książkę, a nie kserokopię.
Jeśli w szkole "nie ma pieniędzy", to odpowiedzialność ponosi WYŁĄCZNIE dyrektor. Bibliotekarz nie odpowiada w żadnej mierze za zapewnienie podręczników.
Jeśli uczeń nie otrzyma podręcznika, dyrektor powinien ponieść konsekwencje dyscyplinarne za złe zarządzanie budżetem szkoły (zgłoszenie do kuratorium lub organu prowadzącego). Dotacja na podręczniki jest celowa, co oznacza, że pieniądze nie mogą być przeznaczone na coś innego.
Jeśli chodzi o rok 2026, to budżet państwa przewiduje dotację celową na podręczniki dla nowych uczniów (klasy I, IV, VII), z podwyższonymi o 20% limitami.