Czy Japonia jest traktowana w Azji, tak jak Niemcy w Europie? (negatywnie)

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
22.05.2012 19:45
1
odpowiedz
zanonimizowany841029
1
Centurion
Image

Czy Japonia jest traktowana w Azji, tak jak Niemcy w Europie? (negatywnie)

Zastanawiałem się nad tym ostatnio - w końcu robili okrutne rzeczy z podbitymi narodami uznając ich za podludzi. Tak samo było z Niemcami i Hitlerem w Europie. Japońcy podbili tego trochę, w szczytowym okresie panowali nad tymi terenami--->

Przeskrobali sobie praktycznie ze wszystkimi.

Czy Azjaci też mają w sobie taki wewnętrzny stereotyp i lekką niechęć w stosunku do Japonii?

22.05.2012 19:55
Hayabusa
2
odpowiedz
Hayabusa
250
Tchale

Owszem, zresztą wielostronną. Chińczycy nie znoszą Japończyków ( na ogół ) ci z kolei uważają często resztęAzji za żółtków i tyle.

Na szczęście NIE wszyscy.

22.05.2012 19:57
Belert
3
odpowiedz
Belert
182
Legend

podobno jeszcze gorzej ale ile w tym prawdy to nie wiadomo

22.05.2012 20:01
PATORIKKU
4
odpowiedz
PATORIKKU
145
jak trwoga to do Boga

Nie. Niemcy negatywnie kojarzeni są jedynie w Polsce. W Europie zaś uważani są za fachowców, perfekcjonistów, porządnych i dobrze wychowanych ludzi.

[5] Czy korzystam z internetu od czworaj? Nie. Co z tego, że w internecie widać niechęc, jeśli za granicą jest inaczej. Myślisz, że bardziej wolą brudnych, zakłamanych i kombinujących Polaków czy wykształconych, świetnych w swoim fachu i czystych Niemców. Nie mówie, że są lepsi od nas i że każdy jest dobry, ale taka jest prawda, że oni mogą zadzierać nosa, a większości z nas daleko do nich. Cała Europa poza Polską raczej dostrzega wartości naszego zachodniego sąsiada, gdyż jest to kraj o wielkim potencjale i dynamicznie rozwijający się. Na tyle silny, że niestety i tym razem rozpie*dolili by pół Europy, bo duża część przemysłu wysokoprzetworzonego opiera się właśnie na nich.

22.05.2012 20:09
5
odpowiedz
zanonimizowany841029
1
Centurion

PATORIKKU

Korzystasz z Internetu od wczoraj? Nie jest tak jak mówisz, niechęć widać wszędzie - po komentach na youtube, po obcokrajowcach z którymi gram na multi, po zagranicznych stronach z demotami, memami... wszędzie.

Nawet wczoraj widziałem w wywiadzie z jakimś Ateńczykiem, że w Grecji jest teraz gorzej niż za Niemców <lol>.

22.05.2012 20:49
Belert
6
odpowiedz
Belert
182
Legend

tylko ze w azji pamieta sie jeszcze jak japonczycy traktowali podbite nacje :)

22.05.2012 21:02
7
odpowiedz
Sinic
242
Legend

Takie generalizowanie jest warte tyle co nic. Nie patrz jeden z drugim kontynentalnie, co by to nie mialo znaczyc, bo to piramidalna glupota, tylko regionalnie.

Japonia z Chinami rywalizuja i tocza wojny od tysiecy lat... to jest historia wasni dluzsza niz ta miedzy Polska a Niemcami.
Tak samo Niemcy nie z kazdym krajem w Europie mieli jakies dlugotrwale konflikty. Tak wlasciwie to tylko z Francja a i to nie tak dluga historia jak ekspansja na wschod i podbijanie Slowian.

22.05.2012 21:10
8
odpowiedz
zanonimizowany649929
35
Legend

Ta, a dziś takie Niemcy czy Japonia są potęgami gospodarczymi - co z tego, że ich nienawidzą, skoro mają kasy po pasa? My dziś możemy żywić urazę do Niemców, Chińczycy do Japończyków. Trochę idiotyczne podejście, bo jednak nadeszły nowe rządy i nie ma sensu wypominać narodom grzechy ich przodków.

22.05.2012 21:14
Paudyn
😁
9
odpowiedz
Paudyn
242
Kwisatz Haderach

Niemcy negatywnie kojarzeni są jedynie w Polsce. W Europie zaś uważani są za fachowców, perfekcjonistów, porządnych i dobrze wychowanych ludzi.

Muszę to pokazać kumplowi, który przeprowadził się z Niemiec do Holandii i nim przerejestrował swoje auto na miejscowe blachy, miał okazję odczuć na własnej skórze to pokojowe zachodnioojropejskie podejście do Niemców.

22.05.2012 21:24
PATORIKKU
10
odpowiedz
PATORIKKU
145
jak trwoga to do Boga

[9] heh, ale w Holandii kto mógł to zrobić jak nie Polak ;p

22.05.2012 21:25
😁
11
odpowiedz
zanonimizowany838815
2
Generał

Np. duza czesc samochodów uzywanych do Finlandii wjezdza z Niemiec z racji na przyzwoitą cene i ich stan techniczny. Pomimo dowalenia ogromnego podatku by się mniej opłacało i tak to się bardziej opłaca niż zakupienie tegoż samochodu na rynku wtórnym na terenie kraju, nawet bardziej niż sciagnięcie z estonii nowki/prawie nowki.

Dobra ale nie o tym... finowie tez bardzo "kochają" niemców... tablice z predkoscią swiatla są wyrywane na terenie finlandii, "na golasa" jadą w ostatecznosci... w ostatecznosci poteżny mandat będzie... ale auta im nie spalą :DDDD

22.05.2012 22:53
12
odpowiedz
Runnersan
220
Senator

W Finlandii też ich za wojnę nie lubią?

22.05.2012 23:16
Aen
13
odpowiedz
Aen
251
Anesthetize

Wiem że Japończycy pomiatają Koreańczykami jak psami, ale z resztą Azji?
Jak najbardziej możliwe.

23.05.2012 06:00
14
odpowiedz
zanonimizowany833258
19
Pretorianin

Bzdura. Japonczycy to trendsetterzy Azji. Czasami jak cos palna w polityce, to wtedy Azja sie robi nie mila, ale kazda azjatka/azjata chce sie ubierac w japonskie/koreanskie ubrania, miec japonski/koreanski styl, slucha japonskiej/koreanskiej muzyki, a japonczycy i koreanczycy, gdy tylko sie spotkaja, to najlepsi przyjaciele.

23.05.2012 07:09
Belert
15
odpowiedz
Belert
182
Legend

to tak jak polacy i rosjanie , jak sie spotykaja to dobrzy kumple do picia ale w polityce to juz troche inaczej

23.05.2012 12:57
16
odpowiedz
zanonimizowany789322
28
Senator

@Kamutex -> to jest raczej zwykle hejterstwo.
Ja na razie nie spotkalem sie z zadnym negatywnym nastawieniem do Niemcow. Sam mam dalekie korzenie u naszych zachodnich sasiadow(ludzie mowia, zem podobny i troche do Niemca i troche do Rosjanina, a Niemcem byl pradziadek) i nie czuje sie ani gorszy, ani dyskryminowany. No chyba, ze mowimy o Kwejku i innych tego typu, ale to zazwyczaj wylegarnia spamu, w dodatku czesto skopiowanego z innych stron.

23.05.2012 16:43
sturm
17
odpowiedz
sturm
190
Australopitek

Wszystko zalezy gdzie nastepuje spotkanie. Azjaci przyjezdzajacy do Japonii moga spotkac sie w niektorych miejscach z otwarcie rasistowskim traktowaniem. Z kolei jest wielu Japonczykow bardzo otwartych i traktuja oni przyjezdnych jak gosci. Tym bardziej, ze Japonczycy w przeciwienstwie do Niemcow bardzo niewiele ucza sie w szkolach o zbrodniach popelnianych przez ich armie i administracje kolonialne.

Z kolei tak jak HuangKaiJie napisal Japonia jest zdecydowanie na topie w Azji. Kazdy by tu chcial przyjechac, kupic Toyote czy innego Sony.

Aen --> "Wiem że Japończycy pomiatają Koreańczykami jak psami, ale z resztą Azji?
Jak najbardziej możliwe."

Zebys Ty widzial jak Japonczycy potrafia pomiatac bialymi...:D

23.05.2012 16:57
18
odpowiedz
zanonimizowany789322
28
Senator

@sturm -> o fajnie, że cię złapałem. Chciałem Cię właśnie zapytać, jak wygląda życie białego człowieka w Japonii(bo tam mieszkasz, tak?)?

23.05.2012 17:06
Aen
19
odpowiedz
Aen
251
Anesthetize

sturm - Oj, widziałem, widziałem.

23.05.2012 17:15
PATORIKKU
20
odpowiedz
PATORIKKU
145
jak trwoga to do Boga

sturm: Mam kolegę, który był w Japonii i z tego co opowiadał podobno tamtejsze kobiety ciągnie do białych z zachodu (jako egzotyczna przygoda) zdarzyło Ci się coś podobnego? ;p

23.05.2012 17:36
sturm
21
odpowiedz
sturm
190
Australopitek

Aen --> To wiesz:) Bywa ciekawie.

Miczkus --> Juz 6 latek leci:) A zycie jak zycie. Da sie przyzwyczaic. Kazdy kraj ma swoje zady i walety:)

Patorikku --> Sprecyzuj. Jak kolega byl w Roppongi, w jednym z pubow HUB gdziekolwiek itp. to nic dziwnego, ze spotkal takie co ciagnie. Imho, duzo latwiej wyrwac normalna Japonke na wakacjach w innym kraju.

23.05.2012 17:40
22
odpowiedz
zanonimizowany807046
4
Generał

[20]

A coś w tym dziwnego? Tak samo jak sporo białych kobiet leci na murzynów.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl