Czy Intel Core i7 włącza Tryb Turbo automatycznie?
Podam przykład: Kupiłbym laptopa z procesorem Intel Core i7 o taktowaniu normalnym 2,5 GHz a w trybie Turbo 3,5 GHz. Chcę na tym laptopie odpalić Wiedźmina 3. Czy procesor sam przejdzie w tryb turbo po odpaleniu gry?
ja mam i7-3632qm 2,20 Ghz i chyba nie odpala automatycznie bo battlefield 3 mi ścina więc trzeba go ręcznie uruchomić a ja nie wiem gdzie i jak : /
W takim razie niech powie mi ktoś inny jak ręcznie włączyć tryb turbo
Turbo samo się włącza o ile temperatura procesora na to pozwoli a że laptopy nie są do grania (tak, będę to powtarzał jak mantrę) to nie często wejdzie w tryb turbo bo temperatury podzespołów na to nie pozwolą a w laptopie wszystko ciągle podczas grania działa na granicy wytrzymałości.
A ludzie i tak kupują laptopy "gejmingowe" bo producenci zobaczyli, że to się sprzedaje, nie ważne, że nie działa jak należy...przykład w [2] :) procesor nie wchodzi na wyższe takty bo jest rozgrzany do czerwoności :)
To się użyje podstawki chłodzącej :D
A co podstawka chłodzi? Procesor? Kartę graficzną?
CZY MOŻE PLASTIK POD SPODEM I TYLKO TYLE? Pomyśl trochę :) Maszyna marketingowa widać na ciebie działa :) Schłodzenie procesora/karty o kilka stopni podstawką za kilka stów nic nie da :)
Laptopa nie mam ale skoro podstawka chłodzi "plastik pod spodem" to nie jako odbiera ciepło z wnętrza sprzętu. Czyż nie tak ?? Latem, gdy były upały i pececik grzał mi się deko, dałem mu chłodzonko na obudowę z wentylatorka - temp. procka i reszty spadała. Logiczne jak by :)