Czy gry naprawdę się popsuły, czy to z nami jest coś nie tak?
Dzisiejsze gry wyglądają niesamowicie. Mają piękną grafikę, wielkie światy i (po pewnym czasie 😉 ) działają bez zarzutu. Wydaje się, że to najlepszy moment w historii, żeby być graczem.
Dlaczego więc zamiast wielkiej radości coraz częściej czujemy nudę i rozczarowanie? Może problem nie leży w grach. Tylko bardziej w graczach i w zbyt wygórowanych oczekiwaniach?
Monster Hunter 4U vs Monster Hunter Worlds vs Monster Hunter Wilds. I tyle mam do powiedzenia.
Bo teraz głównie gry sprzedaje się grafiką, a nie mechanikami. Natomiast z tym działaniem bez zarzutu to pojechałeś, bo teraźniejsze barachło optymalizacyjne to idealny materiał na rozprawkę.
Jak dla mnie to praktycznie brak nowych technologi i pomysłów na historie czy same misje. Co prawda czasami jest mnie co w stanie w grze zaskoczyć ale to od dłuższego czasu rzadko się zdarza. Co prawda jest jak napisałeś. Niby mamy gry z wypasioną grafiką ale jednocześnie ta grafika wydaje się być uboga. Np. Ostatnio grałem w The Crew Motorfest. Graficznie lepiej wygląda niż poprzednia część jednak pod względem szczegółowości i możliwości jednocześnie wydaje się uboższa.
Też mam takie wrażenie że w starsze gry lepiej się grało. Dla mnie co jest wkurzające w nowych grach to np. w Cyberpunku wiecznie zielone światło jest jak się jedzie albo gry stają się "łatwiejsze" i trzeba wprowadzać wybór poziomu trudności a kiedyś trzeba było naprawdę się namęczyć żeby w ogóle przejść.
Fabularnie nowe gry są bardzo wielkim rozczarowaniem, i piszę tu o rynku głównie AAA, bo w takie gry gram w większości
Może nie tyle co popsuły... tylko w grach na przestrzeni wielu lat widzieliśmy już tyle, nic więcej już zbytnio nie ma zaskakującego, co nas zafascynuje, zatrzyma, zaciekawi, nie ma w grach już czegoś przełomowego, czy to pod względem mechaniki czy scenariusza. Grafika może zbyt wiele się nie zmieniać bo to jest najmniej istotna sprawa, i wielu nie przywiazuje do tego wagi. Bo liczy sie coś innego w grach.
I dlatego zmienia się już podejście do gier, jest mniejsze zainteresowanie, jest znudzenie i znużenie tym typem rozrywki. Może i przesyt?
Na wiele można narzekać, gry coraz krótkie, szybkie etc.