Częste spadki fps
Siema tutaj Eryk mam taki duży problem otóż mam gamingowy laptop który ma 16gb ram kartę graficzną 1050 oraz procesor i7 ósmej generacji i grając na średnich ustawieniach w gtaV mam bardzo płynna grę gdy mam ustawione na najwyższe mam również bardzo płynna grę lecz co minutę lub dwie mam spadki FPS na oko coś koło 20 klatek i nie wiem co jest tego przyczyną może ktoś mi coś doradzić? Ja aż za bardzo się nie znam na komputerach dzięki za pomoc
przyczyn to moze być 50....
np procesor sie za bardzo grzeje podczas grania a jak osiąga za wysoką temperature to są spadki Fps to samo z kartą graficzną ,,moze złe sterowniki masz do karty graficznej zaisnalowane czy zainfekowany windows wirusami .....
wez se najpierw sciąg aida 64 extreme i monitoruje temperatury i sprawdz czy to przez nie./jak dobre temperatury to odinstaluj streroniki karty graficznej zainstaluj nowsze ,,,, przeskanuj komputer w poszukiwaniu wirusów.....
Ja tak miałem jak było zakurzone chłodzenie od procesora. Co jakiś czas spadały na chwilę klatki, a potem coraz częściej. I to jeszcze na starym AMD Phenom II. Jak się ma dobre chłodzenie i regularnie czyści to nie powinno to występować.
Laptop jest nowy ma miesiąc dopiero więc na pewno nie jest zakurzony włączę GTA na najwyższych i włączę najmocniejsze chłodzenia sprawdzę czy to coś da a poza tym jak się pobiera najnowsze sterowniki?
Dodam też że te spadki FPS występują losowo nie gdy jadę szybko samochodem lub występuje jakiś wybuch tylko losowo czasami jak idę albo jak jest cutscena gdy wychodze z domu. Na średnich nie miałem żadnego problemu a jak dalem tylko tekstury i cienie na wysokie to wtedy zacinało tak samo zacina jak mam na bardzo wysokich bez różnicy
Chciałbym jeszcze powiedzieć że podczas włączania gry dostałem informację że mój procesor nie spełnia minimalnych wymagań co jest bardzo nie prawdopodobne
W GTA V jak ustawisz trawę na ultra (a nawet na b.wysokie) + suwaki z zaawansowanej grafiki na maks to na pewno nie masz "bardzo płynna grę". Karta GTX 1050 to jest średnie rozwiązanie do gier. Nie mówiąc o laptopie, gdzie pewnie jego moc została dostosowana do chłodzenia.
Miałem wszystko na bardzo wysokie gra chodziła na stałych 60fps (bo mam blokadę) ale co parę minut miałem krótkiego laga do 20 klatek