Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Co zrobic kupujac laptop bez windowsa ?

29.03.2015 21:35
1
tswmaniac
6
Legionista

Co zrobic kupujac laptop bez windowsa ?

Co zrobić gdy kupuje laptop bez Windowsa ? Czy w laptopie powinny być jakieś sterowniki dołączone czy nie muszą być ? Co zrobić jak nie będzie ?

29.03.2015 21:36
siwy346
2
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Nie będzie ich.
Sterowniki ściągniesz bez żadnego problemu ze strony producenta laptopa. Zakładając oczywiście, że zainstalujesz na nim system, z którym ten laptop jest kompatybilny (czyli w obecnych czasach 8.1 bądź 7).

29.03.2015 21:45
DanuelX
3
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Zainstalować windowsa.

29.03.2015 21:46
4
odpowiedz
tswmaniac
6
Legionista

Czyli niczym mam się nie przejmować tak ? A co z systemem bo planowałem zakupić z allegro Windowsa 8 widziałem że są nawet po 30 zł . Czy takie rozwiązanie będzie dobre ?

29.03.2015 21:49
siwy346
5
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

W Windowsie za 30 zł sytuacja nie wszystko może pójść dobrze - mam tu na myśli kwestie legalności.

Kolega DanuelX się nie zna. I zdarza się, że Windows nie zna, nie ma , bądź nie pobierze pełnego sterownika (np z oprogramowaniem - w przypadku drukarek czy kart graficznych) wówczas musisz sam zadziałać.

29.03.2015 21:54
6
odpowiedz
tswmaniac
6
Legionista

Właśnie bo kolega mi doradzał tak zrobić ze kupuje się za 30 zł gość przysyla sam kklucz logujesz się na stronie Microsoft o ściągacz wszystko bez problemu . Zależało by mi żeby było w miarę legalnie bo pracuje za granicą i boję się kontroli granicznych bo ponoć się to sprawdza

29.03.2015 22:55
PanSmok
7
odpowiedz
PanSmok
259
Legend

Nie kupisz legalnego windowsa za 30 pln. Nie ma takich. Kropka.

29.03.2015 23:24
8
odpowiedz
tswmaniac
6
Legionista

Kurde przerąbane , jakieś propozycje macie w takim razie w jaki sposób zaopatrzyć się w Windows ?

29.03.2015 23:52
piokos
9
odpowiedz
piokos
108
27 do 1

Nie masz sklepu z oprogramowaniem? http://www.ceneo.pl/;szukaj-windows+7

29.03.2015 23:53
10
odpowiedz
zanonimizowany1080091
33
Legend

Skorzystaj z zatoki piratów, pewnie mają jeszcze jakieś świeże kopie.

30.03.2015 01:03
11
odpowiedz
tswmaniac
6
Legionista

Chodzi o to żeby nie płacić tak dużych pieniędzy , najtańszy m kosztem a dobrze

30.03.2015 07:12
wysiak
12
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Zależało by mi żeby było w miarę legalnie bo pracuje za granicą i boję się kontroli granicznych bo ponoć się to sprawdza

Z ciekawosci, gdzie konkretnie za granica pracujesz, ze po pierwsze robia tam kontrole graniczne, a po drugie sprawdzaja podczas nich legalnosc softu na komputerze? Bo jedyny znany mi kraj gdzie granicznicy moga (ale wcale nie musza) zajrzec do kompa, to Arabia Saudyjska (i tam tez legalnosc systemu zupelnie ich nie obchodzi).

30.03.2015 09:27
13
odpowiedz
zanonimizowany812317
36
Pretorianin

w czym problem wgrać Windowsa ? nigdy w życiu nie zaplacilbym i nie zapłacę za system 300-400 zł . oprogramowanie powinno być darmowe i tyle w temacie .

30.03.2015 09:37
wysiak
14
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

oprogramowanie powinno być darmowe i tyle w temacie
Przeciez sa darmowe systemy, kto ci kaze uzywac platnych?

30.03.2015 10:11
15
odpowiedz
zanonimizowany812317
36
Pretorianin

A który jest tak samo funkcjonalny jak Windows ? Żaden.

30.03.2015 10:14
wysiak
16
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Fiaty czy Skody tez nie sa tak szybkie, i nie jezdza tak dobrze, jak Ferrari - czy to znaczy ze Ferrari "powinno kosztowac tyle co Fiat i tyle w temacie"?

30.03.2015 10:25
17
odpowiedz
zanonimizowany861943
46
Generał

Tak samo funkcjonalny? Są rzeczy, których za cholerę nie robiłbym (z własnej woli) na Windowsie. Zasadniczo trzymam je jeszcze na swoich komputerach tylko do gier -> jeśli chodzi o codzienny użytek i pracę to są zdecydowanie wygodniejsze i bardziej funkcjonalne rozwiązania.

Ale ogólnie to masz racje, porąbało tych programistów, że chcieliby jakieś pieniądze za swoją prace.

30.03.2015 10:25
_Luke_
18
odpowiedz
_Luke_
262
Death Incarnate

[15] Do grania byc moze nie, ale do otwierania edytora tekstu i netu byle jaki linux bedzie absolutnie wystarczajacy.

30.03.2015 10:36
19
odpowiedz
Haszon
137
Senator

Plakenzi --> A jak któregoś dnia, przy okazji jakiejś sprawy wpadnie do Ciebie policja, to od razu sprawdzą legalność systemu. A potem będzie już z górki, sprawa sądowa, wyrok, grzywna itp.

30.03.2015 10:46
Tomekzi
20
odpowiedz
Tomekzi
63
Gedo Mazo

http://sasni.eu/archives/296-aktywacja-i-usuwanie-powiadomienia-o-oryginalnosci-w-windows-7-sp1.html

Szybki, darmowy sposób na windowsa u mnie działa tak na kompie i dwóch laptopach.

30.03.2015 11:11
Paudyn
😡
21
odpowiedz
Paudyn
241
Kwisatz Haderach

oprogramowanie powinno być darmowe i tyle w temacie

Zeby tylko! W ogole kompy, a nawet samochody powinny byc darmowe! Dla kazdego, o!

30.03.2015 11:18
👎
22
odpowiedz
zanonimizowany1070630
1
Generał

Ja uważam, że powinni nam dopłacać za korzystanie z ich oprogramowania. W końcu robimy in łaskę (nie laske)

30.03.2015 11:23
23
odpowiedz
Aurelius
71
Weteran

Windowsa za 30 PLN możesz nie aktywować.
Ale kupisz już za 25-30 EUR Windowsa OEM Dell w niemieckich sklepach.

30.03.2015 11:33
mohenjodaro
24
odpowiedz
mohenjodaro
121
278 właściwy ranking

Fiaty czy Skody tez nie sa tak szybkie, i nie jezdza tak dobrze, jak Ferrari - czy to znaczy ze Ferrari "powinno kosztowac tyle co Fiat i tyle w temacie"?

po co pastwisz sie nad tymi biednymi ludzmi i probujesz ich wmanewrowac w linuxa, podczas gdy linux to nie jest dyskusja o rodzajach samochodu, tylko to odpowiednik łodzi podwodnej - ani tego nie zaparkujesz, ani nie dojedziesz w żadne sensowne miejsce

30.03.2015 11:56
25
odpowiedz
zanonimizowany812317
36
Pretorianin

@wysiak Widzę że porownanie to masz zajebiste :) bez kitu samochód a oprogramowanie żadna różnica :)
@Haszon No stary a razem ze mną zamkną miliony innych ludzi az braknie miejsc w więzieniach a Ty będziesz płacił na mnie i miliony innych ludzi zajebisty podatek bo skarb państwa nie będzie nas w stanie utrzymać :)
@Degnar* jaki Ty prawilny idź i pocałuj jeszcze gatesa w dupę za to że kupiłeś komputer i dzięki niemu możesz z niego korzystać :)
@Paudyn ok to może powinno być tak że idąc do dealera samochodow , wybierając model ,płacąc za niego musisz dokupić jeszcze kierownicę za parę tysiecy . tak samo bezużyteczny komputer bez OS jak samochód bez kierownicy ;)
@mohenjodaro ty bogaty weź mi wyślij parę stowek na konto kupię sobie tego Windowsa

30.03.2015 12:28
26
odpowiedz
zanonimizowany1040571
6
Chorąży

tswmaniac ---> Akurat, jak ja kupowałem swojego laptopa (marki Asus, również bez dołączonego systemu), to wszystkie sterowniki, jak np. do gładzika były dołączone na płycie CD. Po instalacji systemu, wystarczyło je tylko doinstalować.

EDIT: Jeśli aktualnie nie posiadasz gotówki na system Windows, możesz skorzystać z wersji testowej systemu. Tutaj akurat Windows 8.1, wersja 64 bit: http://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-8-1-enterprise

Podczas instalacji, system jest po angielsku, jednak później, bez problemu można pobrać do niego z panelu sterowania łatkę z Polskim językiem. Wystarczy tylko założyć konto Microsoftu, aby móc pobrać system w tej wersji testowej. Podczas uruchamiania komputera, będziesz się za każdym razem logował za pomocą tego konta. Jest to wersja w pełni legalna, tylko, że można z niej korzystać przez 90 dni. Można jednak taką licencję zrestartować jeszcze dwukrotnie i przez 9 miesięcy można mieć w pełni legalny system ze wszystkimi aktualizacjami.

Jak to zrobić, masz tutaj: http://siedem.it/adam/jak-przedluzyc-okres-aktywacji-windows-8

Po wyczerpaniu możliwości restartów, jeśli system nie zostanie aktywowany kluczem, będzie się po prostu wyłączał zaraz po uruchomieniu.

Jeśli będziesz chciał używać takiej wersji systemu, to podczas instalacji dobrze jest mieć przy sobie jakiś telefon albo drugi komp z dostępem do maila, którego podałeś przy zakładaniu konta Microsoft. Na tego maila przyjdzie Ci kod aktywacyjny, który wpisujesz już praktycznie przy samym końcu instalacji.

30.03.2015 15:36
27
odpowiedz
zanonimizowany1081547
1
Junior

Sterowników na płycie nie potrzebujesz, jedynie po instalacji windowsa musisz pobrać z netu sterowniki do karty graficznej co nie jest żadnym problemem i ewentualnie do touchpada (domyślnie touchpad będzie działał bez nich ale jak chcesz w nim jakieś gesty mieć to stery musisz mieć raczej) oraz ewentualnie do skrótów FN + klawisze jakieś (te skróty bez sterów powinny działać, ale może się zdarzyć, że będziesz chciał graficzne paski głośności i jasności ekranu mieć przy używaniu FN + strzałki, wtedy program możesz wgrać do tego).

30.03.2015 15:40
.:Jj:.
28
odpowiedz
.:Jj:.
147
    ENNIO MORRICONE    

[27]- grafa i touchpad? Co za bzdury.

A gdzie dźwięk, Bluetooth, ew. update BIOSu, kamera, czytnik kart, chipset, lan-ethernet, dod. jak np. usb 3.0 itd?

30.03.2015 16:27
29
odpowiedz
tswmaniac
6
Legionista

A w jaki sposób szukać odpowiednich sterowników do ściągnięcia? wystarczy wpisać sterowniki do danego modelu czy szukać sterowników do karty graficznej itp ...

30.03.2015 16:30
_Luke_
30
odpowiedz
_Luke_
262
Death Incarnate

Pewnie tak tez jest z innymi producentami, w asusie np. podajesz na ich stronie model laptopa, system operacyjny i do wszystkich urzadzen pojawiaja sie sterowniki.

30.03.2015 18:07
PrzemoDZ
31
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

@wysiak Widzę że porownanie to masz zajebiste :) bez kitu samochód a oprogramowanie żadna różnica :)

A wytłumaczysz, co to za różnica?

Jedno i drugie trzeba było stworzyć- zgromadzić zaplecze intelektualne i sprzętowe, zatrudnić twórców- inżynierów, grafików, testerów, zapłacić im, zadbać o wsparcie techniczne... Gzie więc są różnice?

@mohenjodaro ty bogaty weź mi wyślij parę stowek na konto kupię sobie tego Windowsa

To że cie nie stać, nie jest wymówką- jak cię nie stać na windowsa, to z niego nie korzystaj- nie jest to artykuł pierwszej potrzeby, zwłaszcza, że jak już ustaliliśmy, są darmowe systemy operacyjne.

Zresztą w dzisiejszych czasach legalny system to groszowe sprawy, więc podnoszenie argumentu o cenie to kpina.

30.03.2015 18:19
Paudyn
😊
32
odpowiedz
Paudyn
241
Kwisatz Haderach

Plakenzi

Ale do jazdy autem potrzebujesz uprawnien oraz ubezpieczenia (placisz we wlasnym zakresie). Tak, jak w przypadku windy, mozesz jezdzic na lewo, ale jak "zlapio"...

W przypadku kompa natomiast, masz darmowa w pelni legalna alternatywe!

31.03.2015 00:05
33
odpowiedz
zanonimizowany812317
36
Pretorianin

@PrzemoDZ moj komentarz do @mohenjodaro był ironiczny.. Nie kupie Windowsa tylko dlatego że uważam ( tak jak napisałem w pierwszym komentarzu - to jest po prostu moje zdanie ) " oprogramowanie powinno być darmowe " POWINNO według mnie . Dlaczego ? Ok rozumiem ze programisci wkladaja w to czas prace itd i w zamian powinni otrzymac szacunek poprzez kupienie ich produktu. Ale czy to czasy Windowsa 98 kiedy to stworzenie takiego oprogramowania przysparzalo tegiej pracy i bylo czyms przelomowym ? Nie . Kupujac smartfona system android mamy wgrany , mozemy go darmowo aktualizowac , wgrywac rozne romy itd itp . Programisci jakos nie narzekaja ze ich praca nie jest "doceniona" i na brak hajsu raczej nie narzekaja po prostu M$ jest nie nachapany moim zdaniem osmieszaja sie ( jako tak znana marka) wymagajac płacenia za ich oprogramowanie . Sam fakt ze zamiast jednej wersji windows ( ktora powinna aktualizowac sie w razie jakichś usprawnien ) dostajemy co raz to nowsze numerki bo z kazdego nowego numerku jest hajs . I powiedz mi ile oni pracy wlozyli w aktualizacje z Visty na 7 majac juz gotowy program dokladajac usprawnienia ? Naprawili to czego nie zdazyli naprawic w Viscie tak samo 8---8.1 i tak samo jest w 10 . Wyglada jak 8 z menu startem pare nowych bajerow i tak sie zarabia hajs na "prawilniakach" ktorzy tak bardzo wspieraja Microsoft i w podziece za ich prace placi im za mozliwosc korzystania z komputera .

31.03.2015 00:58
34
odpowiedz
zanonimizowany1081547
1
Junior

[28]
To masz ekstra laptopa skoro dźwięk nawet ci nie działa po instalacji czystego windowsa z płyty. Dźwięk powinien działać nawet na starszych laptopach, którym wgrasz np. Win 8. Wifi też powinno działać. Jaki czytnik kart masz na myśli? Slot na karty SD przecież działa od razu. Lan też działa.
I co ty w ogóle o BIOSie piszesz? Nigdy nie wgrywałem biosu żadnego, nawet jak pierwszy raz win8 wgrałem z płyty. Bios widziałem na stronie producenta, nie wgrywałem go bo tylko na win7 szło odpalić update, a miałem win8, zresztą nic by mi nie zmienił w danej wersji, bo obecny bios nie sprawiał mi problemów, wszystko elegancko śmigało. Nie słyszałem też by KTOKOLWIEK na świecie dołączał do laptopów BIOS na płycie! Nigdy! W żadnej wersji laptopów więc o co ci chodzi z tym biosem? Pewnie 99,8% osób na świecie nigdy update biosu nie robi, nawet nie znam ani jednej, która by to zrobiła, a laptopy ma sporo osób.

03.04.2015 13:49
PrzemoDZ
35
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Plakenzi --> Ale zdajesz sobie sprawę jak głupie jest tłumaczenie- " ile oni pracy wlozyli w aktualizacje z Visty na 7 majac juz gotowy program", czy "Programisci jakos nie narzekaja ze ich praca nie jest "doceniona" i na brak hajsu raczej nie narzekaja"?

Zdajesz sobie sprawę z tego, że samo stworzenie oprogramowania tylko część poniesionych przez jego producenta kosztów? Wiesz ile kosztuje zapewnienie wsparcia technicznego? W Microsofcie są zatrudnione setki programistów, i testerów dbających o to, by klient który kupił ich produkt miał to wsparcie w postaci stałych aktualizacji i łatek to dziur i backdoorów zaraz po ich wykryciu. Nie chcesz płacić za system? To płać abonament, czy to w postaci miesięcznej, czy przedłużenia licencji, jak w przypadku antywirusów. Albo przeżuć się na Linuxa, którym zajmują się organizacje non-profit i nie narzekaj że nie ma funkcjonalności jak inny produkt za który nie chcesz płacić.

03.04.2015 14:19
Deton
👍
36
odpowiedz
Deton
208
Know thyself

Plakenzi

Wszystko powinno być za darmo
Książki, teatr i płyty
Bonus za solidarność
Poniżej pasa chwyty są już w cenie
Masz to w cenie

Forum: Co zrobic kupujac laptop bez windowsa ?