Cześć :)
Obecna konfiguracja:
Płyta: Asrock H81M
Procesor: Intel Pentium G3220
Grafika: Saphire Radeon HD 7770
Ram: 1x4GB DDR3
Dysk: Segate 500GB 7200rpm Sata 2
Zasilacz: Coler master 500W Green Power
Co powinienem zmodernizować w tym zestawie niskim kosztem, aby cieszyć się wzrostem klatek w grach ?
Niestety takie gry jak Dead rasing 3, Watch Dogs, potrafią zwalniać do 10 klatek i niżej i to na niskich/średnich. BF 4, Evil Withing, Wolfenstain, chodzą płynnie (około 30 klatek i więcej) na high.
Najniższe koszta to dorzucić drugie 4gb ramu (150zł). Jak to zmieni wydajność w grach?
Zmiana CPU lub GPU, aby wydajność wzrosła jednego o około 30% to już koszt około 500zł.
Większość gier chodzi płynnie, ale dziwnie się przycinają co kilka sekund potrafią zatrzymać się na kolejne 2-3. Czy jest opcja, że dysk HDD zamula ? Ma z 5 latek (niedawno formatowany i defragmentowany).
Ram nic tu nie pomoże, masz kaleki procesor i kaleką kartę graficzną.
Sprawdź HDD programem HD Tune
Najniższe koszta to dorzucić drugie 4gb ramu (150zł). Jak to zmieni wydajność w grach?
Niewiele. O ile w ogóle dostrzeżesz jakąś różnicę. Gry, które wymagają więcej jak 4 GB Ram i tak będą słabo działały na Twoim komputerze. Dorzucenie kości miałoby sens dopiero po zakupie lepszego procesora i karty graficznej. Zresztą przy takich podzespołach nie napalałbym się na płynną rozgrywkę w Watch Dogs i Dead Rising 3. Są to bardzo wymagające gry (raczej z kiepską optymalizacją).
Przez to, że Dead Rising 3 i WD są gorzej zoptymalizowane niż te gry co ci chodzą płynnie. Mi też The Evil Within chodzi super a taki starszy Hitman: Absolution już nie. I z max ustawień muszę iść w dół. To zależy od optymalizacji gry. Nowsza nie znaczy, że ma chodzić gorzej niż starsza.
Nie chcesz mieć wcale dropów? No to kupuj kompa za przynajmniej 3000 zł i sprawa załatwiona.
Przykładowy, niezły zestaw do kompa to
Procesor Intel Core i5-4460 BOX (Taktowanie: 3200 MHz, Ilość rdzeni: 4) = 715 zł
Płyta główna ASRock H81M = 195 zł
Karta graficzna Sapphire R9 270 Dual-X = 600 zł
RAM 4GB GoodRam Play 1600 MHz CL9 = 149 zł
Dysk twardy Seagate Barracuda 500 GB = 175 zł
Zasilacz Corsair VS 450W = 145 zł
Łączny koszt kompa = około 2 tysiaki
Napisz nam ile masz pieniędzy obecnie do wydania. Będziemy wiedzieli czy wystarczy ci tylko na procka, czy na kartę także.
Obczaj zestawy z tego miesiąca
purepc.pl/artykuly/zestawy_komputerowe
Wybierz tam zestaw za 1500, 2000 lub za inną sumę i przejrzyj jak spisują się dane podzespoły w grach
W takim razie w pierwszej kolejności wymiana procesora czy grafiki ?
Chyba lepiej procesor. Najpewniej w pierwszym kwartale przyszłego roku pojawią się nowe radeony i geforce 960 i 950. Więc lepiej poczekać. Zresztą sam myślałem nad kupnem jakiegoś gtx'a 750 ti czy radeona r9 270. Uznałem jednak, że lepiej się wstrzymać.
Mogę przeznaczyć 500zł. W tym przedziale znajdę Radeon R7 265 lub I3 4330. Co lepiej podniesie wydajność w grach ?